Předměty denní potřeby

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

recepty na duběnkový inkoust

Příspěvek od peggy »

takže jsem něco vyhrabal :

recept č. 1 (chemický)
Co nejsilnější vodný vývar z duběnek nebo dubové kůry slijeme v objemovém poměru 1:1 s 2 % vodným chloridem železitým. Dostaneme velmi trvanlivý modročerný inkoust.

recept č. 2 (dobový)
Opatři stejné váhové množství duběnek a višňové pryskyřice, pryskyřici namoč za dorůstajícího měsíce - 5. nebo 11. dne - do medoviny v množství, které se vejde do tří vaječných skořápek, nebo do vody a nech máčet dva týdny. Duběnky roztluč na prášek a prosej sítem. Pak vezmi nevelké železné desky a v počtu dvaceti nebo třiceti je pomocí provázku upevni na dřívko a zavěs do nádoby (s připravenou tekutinou). Míchej dvakrát denně po dva týdny. Pak přilij tři lžíce vína a dvě lžíce čerstvého medu. Inkoust slij tehdy, až získá černou barvu, když je nebe čisté a jasné. Vydrží pak dva nebo tři roky i déle.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

BTW - toto téma je už i zde na foru, jak jsem zjistil, a to velmi pěkně zpracované:

http://www.livinghistory.cz/modules.php ... 27&start=0
Peggy, Trappers´Corral
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Koukal jsem se tu po duběnkách ale moc jsem jich nenasbíral, asi rostou jinde.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Stačí i dubová kůra, jde totiž o obsah tříslovin (viz recept č. 1).
Peggy, Trappers´Corral
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Nevím, jak moc je to dobové, ale ve státech se pro hobbysty dá sehnat přáškový inkoust, který si rozděláš v množství jaké potřebuješ. Víc o tom ale nevím.

JInak co se psaní týče, nezaznamenal jsem nějaké větší potíže s kaňkama, nebo se spouštěním pera oproti klasickému násadkovému peru. S propiskou a podobnými výmysly moderní doby to jistě nelze srovnávat, ale psát se tím prostě dá vcelku dobře. Jen jak jsem už poznamenal, je tomu potřebu přizpůsobit tahy a tím i písmo. Nelze jet moc dobře špičkou proti papíru.

Ještě by mě ale zajímala jiná věc. Po dopsání dopisu se papír zaprášil nějakým "pudrem" a sfoukl, aby se dal hned poskládat a nemuselo se čekat, až zaschne, což konkrétně u konopného papíru trvalo věčnost. Nevíte, co to je? Mletá křída?
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Měl by to být - jak jsi říkal - křídový prach.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Práškový inkoust je SUPER stylový, řešil se tím problém s trvanlivostí (plesnivění) kapaliny. Vyráběl se různě, např. sušením hotového inkoustu. Čili je to košer.

Posýpátka používaly obyčejný jemný písek. Kdo byl na plážích na Baltu, ví o čem mluvím.

Konopný papír není zrovna stylový - to je ekologistická moderna !! Ve starých dobách bylo 99% procent papíru vyráběno z hadroviny, a hadry byly tříděny a používaly se lněné a bavlněné. Důvodem je jiná struktura různých vláken a tedy jejich vlastnosti. Zdaleka ne každé vlákno se hodí pro každý papír.
Jinak důvodem nezasychavosti může být i to, že je papír nadměrně zaklížen (což mi pasuje s tím konopím), nebo příliš upraven mletím - pak vznikne něco jako pergamin (neplést s pergamenem !).

No a na konec jen poznámka - během 19. století, kromě holého počátku, je možné v pohodě používat ocelová násadková pera - čili jako vždy, mladší doba to má jednodušší :wink:
Naposledy upravil(a) peggy dne úte 05. zář, 2006 8:17, celkem upraveno 1 x.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Ještě k posýpátkům - zeptejte se Střelce, kolik písku už v archivu vyvezli z matrik :lol: :lol: :lol: (už jsme se o tom s ním bavili)
Peggy, Trappers´Corral
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Měl jsem v prackách posýpku (pravda, že až z 20. století) a ta mi připadala právě jako rozemletá křída....
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Vyloučit to nemůžu, ale standard byl skutečně písek - proto se zmiňuju o písku z Baltu, ten je jemný jako mouka a kdo tam byl, ví že si ho přiveze i domů v trenkách.
Peggy, Trappers´Corral