Bozha: Ferona dela draty z oceli 11 300 coz znamena ze ma 0,09% uhliku a zbytek je dost o nahode jelihoz nema zarucene slozeni
11 300
%C (0,09)
Mez pevnosti Rm=256 až 392
Mez pruznosti Re=157 až 177
Tvrdost HP=min. 110
Trida odpadu 005 (ale to je vsem asi k nicemu )
Pouziti:
Hluboko tažné plechy na části karosérií, pásy a pruhy na lisování součásti jízdních kol, nádrží na benzín, radiátory. Není vhodná k pokování a smaltování.
Jenda wrote:Vyřešil jsem placatění konců kroužku, ale pořád nemůžu vyrobit prorážecí jehlu, neustále se mi láme hrot. Nemůžete mi někdo poradit, z čeho to mám vyrobit a jak zakalit? Prosím
Doporucil bych ti nastrojovou ocel napr. 19 830.4 ktera je vhodna prave na obdobne nastroje. A v tomhle pripade urcite kalit 1190-1220°C do oleje.
Ale je to cista teorie nikdy jsem to nezkousel
Trubadix wrote:Doporucil bych ti nastrojovou ocel napr. 19 830.4 ktera je vhodna prave na obdobne nastroje. A v tomhle pripade urcite kalit 1190-1220°C do oleje.
Ale je to cista teorie nikdy jsem to nezkousel
Dík, zkusím najít nějakého zkušeného kováře.
Last edited by Jenda on Tue 15. Apr, 2008 15:58, edited 1 time in total.
Díky Trubáči! To je kupodivu ještě menší obsah uhlíku než jsem si myslel, a například je menší než mají kroužky z přilby z Coppergate. Na druhou stranu třeba kroužky z Rokštejna mají (odhad podle feritické struktury) obsah C ještě menší.
Jinak já si dělám hroty na prorážení z HSS vrtáků pr. 2 mm, odbroušených v místě kde přechází dřík do závitu. Zkoušel jsem i jiné materiály, ale všechno moc měkké. Finální broušení zásadně brouskem, nikoliv na brusce.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
To Bozha: Nemas zac.
U ty 11 300 je ten uhlik taky negarantovanej takze brat s rezervou (holt je to blato bez zarucenych vlastnosti). Vic se da zjistit z materialovych listu CSN ale ty nemam.
A jeste doplnek HSS je jen obchodni oznaceni rychloreznych nastrojovych ocely (coz je ta co jsem psal taky)
Bozha: Mno jo, to je jejich oblíbený výraz "Copper alloy", jenže bůh ví co si pod takovou měděnou slitinou představit. Čistá měď to nebude když jde o slitinu, takže to asi skutečně bude bronz, mosaz nebo cosi mezi tím. Podobně mají bohužel určenou většinu podobných nálezů - třeba palcáty aj.
Taky jsem jen zřídka kdy narazil na výraz "bronze" nebo "brasse". Mám takový pocit, že "copper alloy" je takové obecné pojmenování všech slitin mědi tam, kde se buď nedělal rozbor materiálu nebo dělal a nelze to pořádně zařadit. Možná je to něco jako náš oblíbený výraz "žlutý kov"
Za poslední tři týdny se mi podařilo uplést docela rozumný kus pletiva. Je to 1 mm drát točený na 6 mm kulatinu, po rozplácnutí to má rozměry všelijaké. Pro porovnání je přiložen klasicky zavíraný kus pletiva 1.2 na 6.
Časem ještě něco připletu, možná bych pak dal dohromady menší tematický článek.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...