Zkoušela jsem teda i vlnu předmořenou v kamenci (z drogerie Teta) a nějako jsem nespatřila rozdíl Tak nevím jestli jsem to namořila málo nebo co Jde to vůbec - namořit málo? Všude jsem našla víceméně stejný návod na moření - 100g vlny, 1 a 3/4 lžíce kamence, 18 litrů vody - proč 18 litrů? Mně příjde zbytečné nechat 100g vlny plavat v zavařovacím hrnci
Díky! Já bych jako taky nemořila - ale jednak jsem byla v eufórii, že jsem konečně sehnala kamenec v kamenné drogérce a druhak to byl experiment, tak jsem to chtěla mít hezky všechno pohromadě - a tak jsem chtěla vidět, jak to zesvětlá
Mám s kamencem podobné zkušenosti - zesvětluje, takže ho moc nepoužívám, ale nevím nakolik se to projeví v barevné stálosti. Protože barvím obvykle hotovou tkaninu, přízi jen výjimečně, musím tak jako tak barvit nejméně 2x ale v praxi spíše 3-4x a to pak ty mapy odstraní samo.
STÁLOST MÍRNĚ ZVYŠUJE. Jde však o jiné barviva. Napříkjlad u barvení červcem, na žluto, plody, kořeny atd, je moření nezbytné a to v celkem velkém množství. Já kamence v dobách největší slávy spotřeboval několik kilo ročně.
Ale poslední dobou jsem spíše předmořoval...
U barvení lnu a konopí se nesmí zapomenout na sůl a v tomto případě si myslím, že kamenec je také důležitý (i u hnědé barvy). Ale nemám to v tomto případě experimentálně ověřeno...
vladyka Křesomysl, Velesův lid
--- Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
ad. SŮL - vím, že na rostlinná vlákna sůl a na živočišná ocet. Když jsem barvila tu vlnu, tak jsem tam přihodila i vzorky bavlny, lnu a konopí a nesolila - barva je teda hnědá, ale moc se mi ten odstín nelíbí Má ta sůl vliv i na odstín nebo jenom na ustálení barvy?
Dělala jsem testy trvanlivosti a tak to ještě nemám nafocené.
Když bych ty přírodní materiály barvila opakovaně, tak to bude tmavší (sytější) to je jasné, ale změní se i ten odstín - třeba jako u vlny zastudena je to rezará a po uvaření kaštanová/tmavě hnědá?