Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

michlena
Nováček
Nováček

Post by michlena »

ad hedvábí - podle toho, co jsem kde nastudovala: u toho hedvábí jde jenom o to, že varem/vysokou teplotou ztrácí lesk - takže komu to nevadí, může klidně vařit. A navíc, ne všechny hedvábí se lesknou, že? Že by se mi někdy hedvábí nějak srazilo, to si teda nevzpomínám.....
Taky se mi zdá, že to bledne :(

S "vyčistěním" nebo vychytáním barvy to je jasný, jenže ono to barvu změnilo!
Ty "všechny látky" daly dohromady 30g :biggrin: na litr lázně/lžíci kurkumy. Ale pak jsem to zkoušela ještě s dvojnásobným množstvím kurkumy a bylo to o hodně sytější, ale zase tam ještě hromada barviva zbyla a ještě jsem v tom "druháku" úspěšně a velmi sytě obarvila vlnu 8)
Fotky budou už brzo, konečně se nám vrátil foťák z výletu do opravny :)
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Teď jsem konečně dobarvil vlněné sukno duběnkami - celkem jsem to barvil 3x a vyšla docela pěkná, světlejší hnědá barva. Celkem rovnoměrná, bez fleků, jen okraje jsou o něco tmavší jak tam při sušení vykapávala barva.

Takhle to vypadá (v pozadí je stejná vlna ale v původní barvě):

Image

Barvil jsem tentokrát bez moření, protože naposledy mi to kamenec trochu zesvětlil. Zafixované to taky nijak není, ale podle mne to barvivo bude mít velkou odolnost, protože jsem při barvení ženě zaprasil nějaké světlé ručníky a vůbec jí ty fleky nejdou vyprat :badgrin:
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
michlena
Nováček
Nováček

Post by michlena »

Tak konečně přidávám odkaz na fotky :roll: Tohle je první pokus, první várka barvení kurkumou bez mořidel. Jsou tam i srovnávací fotky, tak doufám, že si každý najde pro srovnání barevných odstínů něco, co v reálu zná - fakt jsem se snažila - jenom citrón jsem doma neměla :lol: Foceno mobilem, takže to není úplně ideální - ostatní už budou z opravdického foťáku. Musím je teprve vyfotit :oops:

BARVENÍ KURKUMOU - FOTKY
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
Jaroslav Bašta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Jaroslav Bašta »

Wotane, kde jsi sehnal Duběnky? Teda pokud jsi je nenasbíral na dubech.
A kolik jich bylo použito, případně rozdrcené?? nebo celé??
Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ondra »

Wothan wrote:Celkem rovnoměrná, bez fleků, jen okraje jsou o něco tmavší jak tam při sušení vykapávala barva.
Jestli ti pri suseni odkapavala barva, tak jsi to spatne vymachal. Ja radej macham poradne, dokud neni voda cista. Lepsi vedet hned co se doopravdy chytilo, nez aby to v desti poustelo a stejne to vybledlo casem.
Wothan wrote:Barvil jsem tentokrát bez moření, protože naposledy mi to kamenec trochu zesvětlil. Zafixované to taky nijak není...
Mohl jsi dat par lzic octa, to by tomu urcite neuskodil.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ondra: asi jo, ten ocet mne v tu chvíli nenapadl, ale ono to je opravdu brutálně zažrané - nevím jestli se to nevyšosuje, ale hned tak to nepustí. Ty ručníky co jsem ženě omylem obarvil nejdou normálně vyprat - nevím jak savem. Ono to zase tak moc neodkapalo - to jen jak to stékalo tak jsou ty okraje probarvené víc než plocha, ale jinak je to celkem pěkně rovnoměrné.

Jaroslav Bašta: já jsem je koupil od Mercatores - přišel mi asi kilový pytlík sušených duběnek, některé jsou docela velké, takové jsem tu nikde neviděl. U nás je vůbec celkem málo dubů, takže než nasbírám něco použitelné, stačí to s bídou na inkoust a ani to pořádně. No a ty duběnky jsem nadrtil v hmoždíři na drobno, vyvařil, nálev přecedil a barvil - celkem 3x.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Barvení

Post by Knecht »

Jaké máte zkušenosti s barvením hedvábné látky na zeleno?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

hedvábí se barvilo na jasnou zelenou kombinací šafránu a indiga.

jinak bourette chytá pěknou olivu - do khaki po kopřivách a MS.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Dík. Khaki povídáš...to by šlo, v té barvě ještě skoro nic nemám :mrgreen:
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Viz tunika nevěsty - více barvením docílíš tmavší barvy...

Image
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!