Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Obrázek

Helma z ruska, podobný ty, jako Vsevolodiče...

Více zde.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Pěkná práce - je tam hezky vidět ten nánosník, imho upravený k napletení barmice i přes část obličeje.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ojoj, ta je moc pěkná. Škoda že tak pozdní...hned bych do ní šel
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Přibík
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Přibík »

AHoj narazil jsem na jednu helmu kdyz jsem si projizdel osprey o Normanech
ale nikde jsem nenasel jak se tomuhle typu rika je trosku podobna kalote ale nejsem si jistej vedel by nekdo?

Obrázek
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

IMHO specifický název nemá, je to prostě normanka s maskou. Ona ani ta kalota nemá vždy masku.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Přibík
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Přibík »

kdyz uz jsme u tech kalot nekde jsem cet ze se obevuji ve vrcholnem stredoveku a jinde zase tvrdeji ze jsou uz od 12 stoleti mam v tom trosku zmatek vedel by nekdo co je pravda ?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To druhé je pravda. Vadilo by ti psát s interpunkcí, diakritikou a velkými písmeny, prosím?

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To je věc datace - svým způsobem může být pravda obojí. Kaloty s různou formou zvonu se objevují už koncem 12.st. což sice u nás bývá stále ještě považováno za raný středověk (ostatně dá se říct že i počátek 13.st.) kdežto třeba na západě, odkud ostatně pochází spousta podobných výjevů už bývá 12.st. většinou považováno za vrcholný středověk. Takže to zmatení může pramenit i z toho.
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Trosku jsem si zaspekuloval s RS technologii a Zajimalo by mne jaky na to bude vseobecny nazor...
Prave jsem dokoncil konickou prilbu s kovanym nanosnikem,puvodne to mela byt ciste surova kuze nicmene jsem nesehnal dost tlusty kousek tak jsem vytvoril prilbu vrstvenou cimz vznikl kompozit surova kuze a naklizene lnene platno.Vysledkem je cca 9mm silna stena tvorena celkem sesti vrstvami,trikrat kuze trikrat platno,prvni vrstva kuze posledni taktez,predposledni vrstva je dvojite platno to cele je olemovano surovkou a osazeno kovanym nanoskem...
Je to pevne jako prase :shock: Otazkou zustava pouzitelnost na LH uvedomuji si ze je to spekulace.
Casem snad dodam fotky,jinak bude k videni na dobyvani...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nic takového neznáme, ale ze staršího období známe přilby, které měly zjevně původně výplně z organických materiálů (podle mne to nejspíš nebyl žádný kompozit, ale prostě kůže, možná vařená), které se narozdíl od kovových částí nedochovaly.