Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Nojo, to jsem žil v bludu (s tím znehodnocením), přesněji jsem si to vykládal příliš jednoduše. Peggy má bohužel pravdu. Nestačí ji znehodnotit, musíš na to mít papír a stejně máš problém s nošením :?

Ještě, a to ze soudní praxe mohu potvrdit, že bohužel v těchto diskuích jak pravil Peggy se dopouštíme toho, že "přání je otcem myšlenky". Ono není podstatné co si myslíme MY, ale co si bude myslet policajt, lesní stráž a nebo soud.

K myslivecké stráži jen chci dodat, že se nerekrutuje zdaleka dneska jen z nimrodů, ale i lesáků (což není totéž) a také jsou tím vybavováni ochranáři a podle mích osobních zkušeností právě Ti nejvíc buzerují, nýbrž se rekrutují z pomatenců hnutí Harre Krišna a pod. :badgrin:
Jinak k dotazu, tak ano, týká se to i uzavřených obalů a týká se to všeho, čím se dá lovit (teoreticky i šutru :badgrin: )
Mám ale dojem, že tam je toho víc, co mohou :? . Kéž by to byla jen kontrola. Máš-li zbraň, tak jsi u nich potenciání pytlák, porotože proč by občan jinak se zbraní do lesa chodil že :wink:
Joe M.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Já bych to ještě rozšířil:
§ 14
Oprávnění myslivecké stráže

(1) Myslivecká stráž je oprávněna
a) požadovat od osob, které jsou v honitbě se střelnou zbraní nebo s jinou loveckou výzbrojí, předložení zbrojního průkazu, průkazu zbraně, loveckého lístku, povolenky k lovu a potvrzení o povinném pojištění, popřípadě jiného průkazu, jímž lze prokázat jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého nebo přechodného pobytu,
b) zastavit a prohlížet v honitbě a na účelových komunikacích17) v honitbě dopravní prostředky včetně přepravovaných zavazadel, je-li důvodné podezření, že přepravují nebo obsahují neoprávněně nabytou zvěř, a za tím účelem požadovat předložení dokladu o nabytí zvěře,
c) zadržet osobu, kterou přistihne v honitbě při neoprávněném lovu nebo při jiné činnosti tímto zákonem zakázané, nebo osobu, kterou přistihne v honitbě se zakázanou loveckou výzbrojí anebo se střelnou zbraní, pokud nejde o osobu oprávněnou podle zvláštních právních předpisů držet střelnou zbraň i na honebních pozemcích, a neprodleně přivolat orgán Policie České republiky (dále jen "policie"),
d) odejmout osobám uvedeným v písmenech b) a c) střelnou zbraň nebo zakázanou loveckou výzbroj, chycenou, ulovenou nebo přepravovanou zvěř, popřípadě i loveckého psa a fretku a vykázat je z honitby; o odnětí věci sepsat úřední záznam a osobě, jíž byla věc odňata, vystavit potvrzení o odnětí věci a odňatou střelnou zbraň nebo zakázanou loveckou výzbroj odevzdat neprodleně orgánu policie; osoby uvedené v písmenech a) až d) jsou povinny výzvám či úkonům v nich uvedeným vyhovět, popřípadě jich uposlechnout,
Podle mne je předovka z pohledu Zákona o myslivosti zakázaná zbraň (možná mě někdo opraví). Jiná zakázaná činnost je například plašení zvěře. Prostě možností střetu je až dost.

Tím chci říct jenom tolik, že při nárazu na blbce může dojít k velmi nepříjemné situaci, jejíž vyjasnění a náprava může trvat dlouho.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Jak pravil Joe :wink:
Peggy, Trappers´Corral
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

:shock: No nazdar hodiny...
To už by snad bylo skoro lepší zavolat policajty jako první s tím, že se mě pokouší zadržet jakési podivné individuum tvrdící, že je myslivecká stráž, o čemž mám značné pochybnosti. A doufat, že se s policajtem domluvím dřív, než ten pomatenec stačí zamlžit...
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

peggy píše: Podle mne je předovka z pohledu Zákona o myslivosti zakázaná zbraň (možná mě někdo opraví). Jiná zakázaná činnost je například plašení zvěře. Prostě možností střetu je až dost.

Tím chci říct jenom tolik, že při nárazu na blbce může dojít k velmi nepříjemné situaci, jejíž vyjasnění a náprava může trvat dlouho.
Ano, přesně tak. Jedná se o zakázanou zbraň... stejně jako luk a kuše.

Proč zakázané? "Zelená hováda", jak tyto pány ve svém okolí souhrnně nazývám se s mohutným bušením do prsou odvolávají na dlouhodobé "myslivecké tradice"... které takto ovšem nemohou jít dál než 100-150let (tedy zhruba tři generace!!!) do minulosti :roll:

Takže těch možností střetu v lese či na poli (honitba) je opravdu dost...
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

Raiden píše::shock: No nazdar hodiny...
To už by snad bylo skoro lepší zavolat policajty jako první s tím, že se mě pokouší zadržet jakési podivné individuum tvrdící, že je myslivecká stráž, o čemž mám značné pochybnosti. A doufat, že se s policajtem domluvím dřív, než ten pomatenec stačí zamlžit...
Když budeš v "divném kostýmu" :lol: :lol: :lol:

Oni na vesnici jsou zpravidla policajti velmi úzce propojení s "ZH" 8)
Obrázek
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

No, každopádně si můžeme shrnout, že s kvérem (černoprachým, airsoftovým i replikoidním) podle zákona v podstatě není možné provozovat neohlášené čundrování.
To že je to (bohudík) zatím přehlíženo je pozitivní.
Obrázek
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

Savlis píše:Mimochodem ke zbrojáku, teď se kopu do hlavy že jsem ho neudělal už dřív před novelizací. Testy jsou sice pořád ještě naučitelný ale i tak docela hnusný, nedáš dvě právní otázky a nedostaneš Ečko. Právních otázek je v testu 22 z celkových třiceti. Celkově je otázek 400 k naučení - jsou tam nářezy jako "jak silné mají být mříže u obchodu", "obchodník který vyváží mimo republiku musí hlásit dopravní prostředek do kolika dnů od plánovaného vývozu" apod.:) Tyto otázky jsou za 3 body, pak je 5 otázek z nauky o zbraních po 2 bodech a tři ze zdravovědy za 1 bod!!.:)))

To mě rozesmálo, musíš vědět že o zbroják si, pokud jsi si odseděl 12 let za úmyslný útok se zbraní, můžeš požádat za 20 let od uložení trestu, ale jak pomoct chlapovi s prostřeleným báchorem už ne....., jsme holt právní stát, lidskej život asi není tak důležitej jako znalost o podmínkách odvolání zkušebního komisaře nebo ČSN norma na uzamykatelnou ocelovou skříň:)

Kdo chlapi ZP nemáte a váháte, udělejte si ho dokud to není ještě horší. Jedinná jistota je ta, že zjednodušovat se přístup ke zbraním rozhodně nebude.:) Předovkám navolno časem odtroubí...., stačí pořádnej blbec, pořádnej průser, aktivní média a začínající kariéra jednoho politika. Vše tu máme, je otázka času kdy se to sejde ve "správnou" dobu a na "správným" místě....
Jojo... testy jsou stupidně postaveny... To mi potvrdil i jeden z lidí, kteří se podíleli na oficiálním rozporování a doplňování zákona a testů a tak... Halt instituce, která měla připravovat testy zaspala, a tak to rozdělili po jednotlivcích podle odstavců zákona, a na každých x odstavců padne jedna otázka... To že je v zákoně mnohem víc řešeno právo, mříže, podací lhůty a podobně nebylo pro rozvrstvení otázek důležité... :? navíc jsou v testech věci, které imho naprosto netřeba okamžitě znát (třeba ty mříže, lhůty pro nemožnost získání ZP a další), protože se snadno a v klidu dají v případě potřeby dohledat...

Ale co naplačem :-k

Mno, jinat udělat testy není tak složité, opravdu se to dá naučit, a na internetu nebo pomocí prográmků natrénovat.
Trochu horší mohou být praktické - tedy zacházení se zbraní. Pokud je zkoušející jarin, kdykoli kohokoli na čemkoli utopí :(
Obrázek
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Hele hele, máš link na nějakej onlajn testovej prográmek, aha?

Mě osobně od ZP zatím odrazuje ta rozborka malorážky, kterou jsem v životě neviděl :|. Takže jsem usoudil, že ho vlastně nepotřebuju, ale teď si řikám, že se to není úplně od věci...

Jinak k těm praktickým zkouškám, osobní zkušenost sice nemám, ale několik hodnověrných zdrojů mi potvrdilo, že zkoušející obvykle rozlišuje, koho má před sebou; k hobbystovi je spíš shovívavější, kdežto podnikatel ve značkovém saku, který odloží dva mobilní telefony, je dušen jak mrkev.
Naposledy upravil(a) Raiden dne úte 10. črc, 2007 16:42, celkem upraveno 1 x.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Prostě přátelé, nedělejte si moc naděje, protože jak vidíte pák na nás je celá řada. Také by jsme se mohli bavit o tom, že smíme chodit jen po vyznačených stezkách apod. :wink:
Popravdě, vlastně máme štěstí, že ty policajti ale i nimrodi nejsou až takoví trotlové, protože pokud by byli, tak už dávno jsme bez bouchaček :wink: Zdalipak Vás to už napadlo? :wink:
A bude hůř. V kolébce demogracie (Anglii) váz zavřou za blbej kapesní nůž a je dost jelit, které by to chtěli zavést i tady! Nebo pohyb po lese - v tzv. vyspělejch západních státech už dneska není možné jen tak se courat po lese jako je u nás!
Zaznamenal jsem, klasicou reakci na nimrody :wink: a zdůrazdnuji, že je neobhajuji, ale má osobní zkušenost a i jak sleduji vývoj je ta, že mnohem větší nebezpečí na nás číhá vpodobě ochranářů!!! Vím co říkám!!! U nimrodů je to tak, že pokud narazíte na vola, tak máte problém, ale také na to, že pokud s nimi navážete bratrský kontakt (nejlépe přes flašku) :wink: , tak Vás ještě přikrejou. Je to tedy na lidech. Čili dá se snimi vyjednávat a i dohodnout. Ne vždy, ale většinou nám to vyšlo. řekl bych dokonce že v 90% vpřípadů.
Také je bohužel pravda (a viděl jsem osobně), že pytláctví dostalo jinou podobu. Vedle klasických pytláků ze sportu se rozšířilo pytlačení ve velkém a organizovaně. A k lovu používají ne jen zbraně s tlumičem, ale i právě ty kladkové luky a nebo kuše a to dost ve velkém. (Je to logické, jsou to výkonné zbraně, dělají je i se zásobníky, čili relativně rychlopalné a hlavně nejsou slyšet.) A dost často to jsou lidé z východu a narazit na ně jde skutečně o kejhák. Zajatce neberou :wink: Začíná to být takovej průser, že jestli se s tím nebude nic dělat, tak za chvíli nebude už co lovit. Tak to prostě je! Pak se můžeme divit, že dostali takové pravomoce.
To jiné zkušenosti máme ale s ochranáři. Tam na 90% narážím na řekl bych až fanatyky, kteří z nás mají přímo vyrážku. Na ty by ch si na Vašem místě dával obzlášť bacha :idea: S těma se naopak na 90% nedohodnete a bývají velmi komisní.
Joe M.