Ano, ty na prvním obrázku jsou jak jsem řekl z Ospreye a já upřímně řečeno nevím odkud berou rekonstrukce těchto krátkých bruch, protože zatím všechny na které jsem narazil ve 12.st. (ikonografie) jsou pod kolena nebo ke kotníkům, ale zase samozřejmě nemám k dispozici všechny vyobrazení a bruchy se v pramenech zobrazují relativně málo.
Jen mi přijde co jsem to teď procházel ,že se ty bruchy možná spíš jěště vázaly , Hortus delicarum - http://www.e-stredovek.cz/upload/ulozen ... 034_4m.jpg stejně tak to co předtím posílal W z Fecamp psatru. Jak je tam vidět ten uzel na straně ,ale to už je jen teorie.
Máte ke spodnímu prádlu něco jěště staršího ,třeba 9-11. Mám materiály převážně jen k 12. století?
V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
dnes mě výroba praku přivedla k otázce, jak časté bylo používání konopných nití pop. provazů a jaké bylo jejich nejčastější používání? máte k tomu nějaké zmínky nebo nálezy?
Zdravim, snažil jsem se to tady najít, leč neúspěšně, tudíž se táži... nemá někdo představu , co jsou zač ty kusy oblečení s kapucí ? Nejsem si jistý ,zda to má být jakože svrchní tunika s kapucí , nebo nějaká speciální *pláštěnka*.
A netušil by někdo, jak je tam asi řešený ten rukáv ? Vypadá to , že není uzavřený , leč nevidím tam žádné knoflíčky/šněrování/cokoli, co by drželo zavřený tu část kterou zrovna není prostrčená ruka.
Imho je to nějaký oblek na cestování v nečasu, možná z vlny nebo něco omaštěného. Knoflíčky netřeba, vypadá to na podobný princip jako u rukavic ke kroužkovým kompletům.
Na doplnění dodávám že je to scéna zajetí Richarda Lví srdce, ke kterému došlo okolo vánoc 1192 poblíž Vídně, takže asi byla docela kosa. Richard a jeho kámoši cestovali z Aquileje do Saska převlečení za prosté poutníky, další argument pro oblek na delší jízdy na koni.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Už jsem na to v tom Ebulovi koukal mnohokrát a uvažoval o tom to ušít - je to tam ale jen na několika výjevech spojených právě s tím Richardem. Je to podle mého názoru nějaký svrchník do nepohody potažmo zimník - funkcí něco mezi pláštěm a kabátem. Podobný typ oděvu znám z pozdějšího období, tohle je jeden z mála výjevů které znám před koncem 12.st. Jinak žádné dělení, zapínání, žádné kloflíčky. Střihově tunika s pevnou kapucu, dlouhé zužující se rukávy s otvory někde kolem lokte, kudy člověk prostrčí ruce v rukávech nějaké spodní tuniky nebo nějakého svrchníku co má pod tímhle oděvem.
Jinak na výjevech z druhé poloviny 12.st. až konce 12.st. máme doložené ty samostatné kápě - kukly relativně často (ovšem téměř bez výjimky z venkovského prostředí - vesměs na hlavách pastevců a rolníků), ale oděv s připojenou kapucou zase tak běžná věc určitě není.