Joe píše:Bohužel s ním musím souhlasit v tom, že na ty akce jezdí a to dost hustě i mladý trdla a abych to neházel jen na věk, tak druhou rozšířenou kategorií jsou postarší Rambové, kteří si zase myslí, že sežrali moudrsot světa a jsou nesmrtelný drsňáci A nesouhlasím s názorem Raidena že nejvíc těch blbců je u nimrodů. Nejvíc je jich právě u nás!!! A to si nemyslím, to vím!!!
Jaxem psal, v tomhle ohledu jsem zaujatej, takže mě berte s rezervou. Můj pohled je spíš pohledem civila, kterej se děsí, že mu někdo v lese (neoprávněně) odstřelí psa, případně koně (vím o případech, že i to už se stalo ), než hobbysty jezdícího po závodech, páč jsem toho zatim nastřílel minimum. To jenom na vysvětlenou...
Jo, podobnou hovadinu jsem takz udelal. Ve filmech je casto nadherna scena, jak nasypou cesticku prachu k pracharne, hodi na ni pochoden, prach pomalu hori a hrdinka se zmita svazana retezy na nejvyssim sudu. Jenze, jak to hori pomalu, tak maji cas ji zachranit a ve vybuchunzhynou jen padousi.
Ja idiot jsem si chtel tu cesticku z prachu vyzkouset, a neuvedomil jsekm si, ze rychlost horeni prachu je fakt VYSOKA. Prilozil jsem horici klacik, hukot jako blazen a prach i ja jsme zmizeli v oblaku dymu. Nastesti na konci cesticky nebylo nic
Ano, ve filmech taky vždycky vypálí dělo a někde v dálce v poli vybuchne dopad...divili byste se, kolik lidí podcení ten hukot před hlavní a leze tam...nebo se nějaká mrtvola začne před dělem zvedat, že na nás chrabře zaútočí. Jen jednou jsem to viděl hezky udělat Hejkala - vyběhl a při výstřelu rozhodil kopyta a praštil sebou o zem - vypadalo to docela hezky, jen jsme si zkraje nebyli jistí, do jaké míry to hrál...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Vrátím se na začátek diskuze k případu s Corralem - mimochodem hodně hodně hustý - není otázka odpovědnosti pořadatele akce řešitelná např. jmenným seznamem účinkujících (kdo není na seznamu je na akci "nelegálně") a papírem pro každého účinkujícího k podpisu, že mimo fakt že souhlasí s nějakými obecnými pravidly také veškerou manipulaci s čímkoli mimo pravidla má na vlastní zodpovědnost? Něco jako revers....
Právně by to jít ošetřit mělo, stejně se to řeší při bungee jumpingu a podobných legracích. Po soudech tě sice popotáhnou ale pakliže zjistí, že účinkující byli řádně poučeni o zásadách bezpečnosti (ztvrzeno podpisem) a jakákoli manipulace např. se zbraní mimo pravidla je na jejich vlastní riziko (opět podpis) tak ti nic extra nemůžou ne? A netýká se to jenom zbraní, kolikrát na větší akci stačí jenom ohně v táboře na průser.
Ano, přesně toto chce dělat, ale vím, že pořadatelé toto mají ve zviku podceňovat. Říká se tomu "vyvázat se z právní odpovědnosti".
Ona ta registrace je nudná a dost pracná, neboť tupí účastníci považují za hrdinství se tomu vyhnout, a tak registrátor je zhusta odsouzen k tomu, že neustále tyto trotly musí obíhat (vím co říkám - vlastní zkušenost). V případě průšvihu je to ale super věc, protože pokud proběhne poučení a je to podloženo dokonce písemně, tak případná chybná manipulace jde na hrb dotyčného. Jenže ani to není vždy na 100% jisté, protože např. při veřejných akcí musí být prokázáno, že bylo zabráněno vstupu nepovolaným osobám (čili mít označené pořadatele, mít porostor jasně oddělen pro veřejnost a pro učinkující apod.)
Škoda jen, že není nějaký web. kdy by byli popsány takovéto případy a to jak dopadli a kdo a proč si to odskákal. Hodně hobbytů, pokud u takového průšvihu přímo nejsou, mají tendenci si myslet, že se to stává jen zřídky a že jim se to stát nemůže, a i tady jsem na to narazil a bylo zjevné, že to u mne bylo bráno jako přehnané sýčkování a to přes to, že jsem reagoval na základě osobní zkušenosti.