Lamelová, falérová a šupinová zbroj
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Mám prosbu. Kdo zná nějaký archeologický nález kompletní lamelové zbroje /nebo alespoň natolik kompletní, aby se dal rekonstruovat střih a provedení zbroje/ z ranného středověku z evropy či asie, nechť se zde zmíní. Já znám pouze
Niederstotzingen, 6. st.
Wisby 14. st.
Tatarské Mohylky Altaj 5. st.
Bek Beke Kazachstán ???
V poslední době jsem nad tím trošku bádal a nejde mi do hlavy, že se jich zachovalo tak málo. Spíš o nich asi nevím. Třeba nález byzantské zbroje neznám ani jeden a tam se používaly opravdu hojně.
díky Sidney
Niederstotzingen, 6. st.
Wisby 14. st.
Tatarské Mohylky Altaj 5. st.
Bek Beke Kazachstán ???
V poslední době jsem nad tím trošku bádal a nejde mi do hlavy, že se jich zachovalo tak málo. Spíš o nich asi nevím. Třeba nález byzantské zbroje neznám ani jeden a tam se používaly opravdu hojně.
díky Sidney
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Osobně jsme to dělal do kruhu - směrem od krku v kruzích jdou šupiny ven a tím kryjí i ramena, šupiny na hrudi jsme pak dotáhl pod tento "límec" - takto byly konstruované šupinové zbroje na franských iluminacích. Jinak to ale jde zřejmě i jinak, ale pak bude na ramenou nějaký ne zrovna moc hezký šev.
Nějaké šupiny jsou u nás (už to tu jednou někde vystavené bylo):

Nějaké šupiny jsou u nás (už to tu jednou někde vystavené bylo):

-
- Stálý přispěvatel
Myslím, že principielně se proti takové lamelovce nedá nic namítnout. Rohovina je přírodní materiál, neznám sice lamely z rohoviny, ale třeba kostěných lamel byla nalezena celá řada. Ani provedení není mimo - tvar lamel, typ šněrování a střih zbroje vychází z lamelových zbrojí od Visby. Otázkou diskuze samozřejmě je, kdo a na jakou dobu by takovou zbroj měl nosit.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel