Lamelová, falérová a šupinová zbroj

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Průser »

A nesmrdí to? Sádlo přeci za čas žlukne a pak to musí docela solidně páchnout :wink:
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Neboj nesmrdí. Je tam tak tenká vrstva, že to ani nepoznáš. Ale když tak čtu ty příspěvky, myslím že by měli být v sekci údržba zbraní a zbrojí :) .
Honor supra Vitam! Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Mám prosbu. Kdo zná nějaký archeologický nález kompletní lamelové zbroje /nebo alespoň natolik kompletní, aby se dal rekonstruovat střih a provedení zbroje/ z ranného středověku z evropy či asie, nechť se zde zmíní. Já znám pouze

Niederstotzingen, 6. st.
Wisby 14. st.
Tatarské Mohylky Altaj 5. st.
Bek Beke Kazachstán ???

V poslední době jsem nad tím trošku bádal a nejde mi do hlavy, že se jich zachovalo tak málo. Spíš o nich asi nevím. Třeba nález byzantské zbroje neznám ani jeden a tam se používaly opravdu hojně.

díky Sidney
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Budeš se asi muset spokojit s tím, že tu zbroj čas od času "zašiješ". Ty špagáty nevydrží věčně, fortelnější (ale ne na věky) než lněná dratev a taky odolnější proti vlhku je nit z konopí.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tu co jsme dělal Abbemu nosí už několik let a drží myslím solidně, problém je že se ty lamely po přiošití špatně udržují aniž by se při cídění nepoškodila dratev. Až mu to doslouží chce ty faléry ale pokud vím přišít koženým řemínkem, což bude určitě odolnější.
robur
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od robur »

prosím vás lidi potřebuju jednu radu : jak zakončit šupinovou zbroj neboli jak ji našvat kolem krku a na ramena ??? moc vám dík !!!
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Osobně jsme to dělal do kruhu - směrem od krku v kruzích jdou šupiny ven a tím kryjí i ramena, šupiny na hrudi jsme pak dotáhl pod tento "límec" - takto byly konstruované šupinové zbroje na franských iluminacích. Jinak to ale jde zřejmě i jinak, ale pak bude na ramenou nějaký ne zrovna moc hezký šev.

Nějaké šupiny jsou u nás (už to tu jednou někde vystavené bylo):

Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Myslím, že principielně se proti takové lamelovce nedá nic namítnout. Rohovina je přírodní materiál, neznám sice lamely z rohoviny, ale třeba kostěných lamel byla nalezena celá řada. Ani provedení není mimo - tvar lamel, typ šněrování a střih zbroje vychází z lamelových zbrojí od Visby. Otázkou diskuze samozřejmě je, kdo a na jakou dobu by takovou zbroj měl nosit.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Je tu jiný problém... Rohovina jako taková se téměř nezachovává (u nás o žádné nevím). Proto bych se jí prakticky nebránil... Ba naopak, ale to je jen můj názor.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Rohovina má mizernou šanci na dochování a taky bych se ani nebránil pro její použití na zbroj.