Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Upřímně nevím - kalafuna je na to jak už jsem řekl dost křehká, ačkoli jsem ještě nezkoušel do ní přidávat různá ostřiva, popřípadě jí prostě "nedestilovat" z té pryskyřice tak čistou. To stojí za pokus. Se sírou a pískem tu mají zkušenosti jiní, já jsem s tím ještě nedělal. Jinak v kostěné rukojeti bych asi pouvažoval o tom Hawkově vydřevení.
Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mysakk »

Tak já budu čepal zasazovat asi do rohu.To vydřevění nevypadá špatně,ale asi budu zkoušet tu smolu z lesa,možná i s nějakym tim pískem.
ale i tak děkuju.

Myšák
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Wothan píše:A samozřejmě síra s ostřivem je taky řešení - narazit, vydřevít, síra, smola, kalafuna -
Osobně mi přijde kalfuna docela křehká a už mě taky napadlo tam dávat nějaké "ostřivo". To použití síry slyším prvně a budu vděčný když to trochu rozeberete (pro laika). Zároveň to vydřevení mi nic neříká (jako narvat kam to půjde dřevo?).

S tou sírou - abych byl košer, asi bych ji měl zajet nazbírat do sirného pramene, že :mrgreen: Ještě že jeden v Beskydech je...

Jinak si myslím, že na použití kalafuny není nic špatného - pakliže ji byli schopni předkové vyrobit (a co jiného je čištění/vaření smůly?). Spíše bych viděl problém v barvě - pokud je tech. kalafuna světlá a přírodní tmavá...

Navíc je to součást diskuse o tom, co je a co není ještě přijatelné. Například: Chtěl bych vidět frajera, co si vyrobí lněnou košili od začátku do konce. (A přitom když se kouknu na otisky textilu, tak ten rozdíl je dost vidět - původní textil je z nerovnoměrně (nehlazených) širokých vláken a řidší.)

Bozsha - asi máte nějaké kance (respektive jelena) v lese - já mám smrkový les za barákem a smůlu jsme sbírali docela dlouho. Když už teda pominu ten svinčík.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Pampalíny: občas i tkáme, ale jinak jsme tohle nedávno řešili a porovnávali kvalitu dnes vyráběných vláken s kvalitou dosažitelnou u ručně tkaných/předených věcí a dospěli k tomu že pokud se využívá horší jakkost strojově tkaných pláten je to velmi podobné - v některých případech okem nerozeznatelné - tj. neříct ti co je co budeš jen hádat. Vlákna u horší jakkosti jsou nerovnoměrná, kolísá jejich síla, objevují se chyby, uzlíky apod. Liší se samozřejmě u štočku na kraji....ale to patří jinam.

K věci - ta barva prodávané borové kalafuny (taky "kalafuna na prasata") je v pytlíku - bílo-žlutá. Po roztavení má barvu hnědou až zlatavou. Po vyschnutí je ta hnědá (tmavější než bys odhadlo podle barvy drcené kalafuny v pytlíku), ale nikdy není úplně do černa. Pokud jí brousíš je v řezu/oděru světlá. Nemyslím že by to byl nějak zásadní problém, ale pokusím si navařit vlastní, popřípadě povařit tu od Bídáka a porovnat výsledek.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jinak samozřejmě jak říká Melkel - odstraněná terpentýnová silice - resp terpentýn se tam dá zase vrátit i když mi tenhle postup přijde trochu legrační tak někdy vážně potřebujete vlastnosti původní pryskyřice, ne kalafuny a nemáte jí po ruce tak se to hodí vědět. Nicméně dá-li se připravit v kotlíku, je to košér.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Sekery včetně origoš topůrek z Mikulčic

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Můžeš prosim tě porovnat tu sekeru co jsi si dělal s originály? Jde mi hlavně o ten průměr topůrka. Respektive, zda to jsou tak "křehké" jak jsme se o tom bavili. Díky.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Originály skutečně působí velmi subtilně... Na mé sekeře je topůrko obdobných rozměrů, jen je více ploché. Udělám fotku.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Jasan, buk a dub.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

No a máš přehled zda se našly nějaké sekery i s normálním (myslím dle dneška) nasazením? Se mi teda nechce překovávat sekeru, ale možná mi nic jiného nezbude.