Zbraně raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Upřímně nevím - kalafuna je na to jak už jsem řekl dost křehká, ačkoli jsem ještě nezkoušel do ní přidávat různá ostřiva, popřípadě jí prostě "nedestilovat" z té pryskyřice tak čistou. To stojí za pokus. Se sírou a pískem tu mají zkušenosti jiní, já jsem s tím ještě nedělal. Jinak v kostěné rukojeti bych asi pouvažoval o tom Hawkově vydřevení.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Osobně mi přijde kalfuna docela křehká a už mě taky napadlo tam dávat nějaké "ostřivo". To použití síry slyším prvně a budu vděčný když to trochu rozeberete (pro laika). Zároveň to vydřevení mi nic neříká (jako narvat kam to půjde dřevo?).Wothan píše:A samozřejmě síra s ostřivem je taky řešení - narazit, vydřevít, síra, smola, kalafuna -
S tou sírou - abych byl košer, asi bych ji měl zajet nazbírat do sirného pramene, že

Jinak si myslím, že na použití kalafuny není nic špatného - pakliže ji byli schopni předkové vyrobit (a co jiného je čištění/vaření smůly?). Spíše bych viděl problém v barvě - pokud je tech. kalafuna světlá a přírodní tmavá...
Navíc je to součást diskuse o tom, co je a co není ještě přijatelné. Například: Chtěl bych vidět frajera, co si vyrobí lněnou košili od začátku do konce. (A přitom když se kouknu na otisky textilu, tak ten rozdíl je dost vidět - původní textil je z nerovnoměrně (nehlazených) širokých vláken a řidší.)
Bozsha - asi máte nějaké kance (respektive jelena) v lese - já mám smrkový les za barákem a smůlu jsme sbírali docela dlouho. Když už teda pominu ten svinčík.
-
- Stálý přispěvatel
Pampalíny: občas i tkáme, ale jinak jsme tohle nedávno řešili a porovnávali kvalitu dnes vyráběných vláken s kvalitou dosažitelnou u ručně tkaných/předených věcí a dospěli k tomu že pokud se využívá horší jakkost strojově tkaných pláten je to velmi podobné - v některých případech okem nerozeznatelné - tj. neříct ti co je co budeš jen hádat. Vlákna u horší jakkosti jsou nerovnoměrná, kolísá jejich síla, objevují se chyby, uzlíky apod. Liší se samozřejmě u štočku na kraji....ale to patří jinam.
K věci - ta barva prodávané borové kalafuny (taky "kalafuna na prasata") je v pytlíku - bílo-žlutá. Po roztavení má barvu hnědou až zlatavou. Po vyschnutí je ta hnědá (tmavější než bys odhadlo podle barvy drcené kalafuny v pytlíku), ale nikdy není úplně do černa. Pokud jí brousíš je v řezu/oděru světlá. Nemyslím že by to byl nějak zásadní problém, ale pokusím si navařit vlastní, popřípadě povařit tu od Bídáka a porovnat výsledek.
K věci - ta barva prodávané borové kalafuny (taky "kalafuna na prasata") je v pytlíku - bílo-žlutá. Po roztavení má barvu hnědou až zlatavou. Po vyschnutí je ta hnědá (tmavější než bys odhadlo podle barvy drcené kalafuny v pytlíku), ale nikdy není úplně do černa. Pokud jí brousíš je v řezu/oděru světlá. Nemyslím že by to byl nějak zásadní problém, ale pokusím si navařit vlastní, popřípadě povařit tu od Bídáka a porovnat výsledek.
-
- Stálý přispěvatel
Jinak samozřejmě jak říká Melkel - odstraněná terpentýnová silice - resp terpentýn se tam dá zase vrátit i když mi tenhle postup přijde trochu legrační tak někdy vážně potřebujete vlastnosti původní pryskyřice, ne kalafuny a nemáte jí po ruce tak se to hodí vědět. Nicméně dá-li se připravit v kotlíku, je to košér.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel