Nábytek
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
Pajiczek
- Nováček

-
Vladan
- Stálý přispěvatel

-
melkel
- Stálý přispěvatel

Doporučuji http://www.greydragon.org/library/chests.html, jinak na všech dochovaných exemplářích je vidět, že používali co nejširší prkna, a pokud jsou spojené, tak spíše jen přiražením k sobě a případně slepením.Pajiczek píše:Chtel bych se zeptat na otazku ohledne kostrukce truhly (pocatek 14.stol). Jestli je mozno truhlu delat skladanou z prkenek (vicemene neco jako palubky) a pokud ano jak tyto prkenka spojit (jestli prave treba systemem drazka-pero jako u soucasnych palubek)
Ale spoj na pero a drážku znali.
-
Ronšperk
- Stálý přispěvatel

To čalounění jsem nikde neviděl, ale samozřejmě nesedali na holých prknech. Mnohdy jsou z pod sedících vidět růzě vykukující růžky polštářků
K tomu spojování. Netýká se to přímo truhly, ale viděl jsem polyptych jehož deska byly vyloženě současné spárovky z tenkých latiček, které vlivem se času od sebe rozklížili. Bez čepů, jen tak na tupo k sobě.
K tomu spojování. Netýká se to přímo truhly, ale viděl jsem polyptych jehož deska byly vyloženě současné spárovky z tenkých latiček, které vlivem se času od sebe rozklížili. Bez čepů, jen tak na tupo k sobě.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Nene, truhlu s oblým víkem už právě mám, chtěl bych rovnou alá Mastermyr, posílal jsem ti obrázek...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
melkel
- Stálý přispěvatel

Bacha, Mastermyr nemá rovné víko. Viz: http://www.netlabs.net/~osan/Mastermyr/ ... -Chest.jpg. Je to klasika - bocná plaňka jako víko. BTW: sehnat dubová prkna širší než 20 je celkem problém..... .-(
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Jo, já myslel oblé víko=skládané víko dokulata. A vím, že to je problém, taky to chci z měkkého dřeva. Je to lehčí na transport a lacinější a snažší sehnat...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
melkel
- Stálý přispěvatel

-
Vladan
- Stálý přispěvatel

Zdravím.
Tak jsem dodělal postel do stanu. Nyní ji hodlám mořit vodou rozpustným pigmentovým mořidlem a následuje konečná úprava, s kterou si nevím rady.
Chtěl bych postel napustit včelím voskem, ale přemýšlím jak na to. Mohl by mi někdo, kdo už s tím má zkušenosti, poradit? Zajímalo by mě, jestli se povrch dřeva musí nějak zahřívat těsně před nanášením rozehřátého vosku a jestli se do vosku před napouštěním něco přidává (například nějaký podíl sádla).
Díky za rady.
Tak jsem dodělal postel do stanu. Nyní ji hodlám mořit vodou rozpustným pigmentovým mořidlem a následuje konečná úprava, s kterou si nevím rady.
Chtěl bych postel napustit včelím voskem, ale přemýšlím jak na to. Mohl by mi někdo, kdo už s tím má zkušenosti, poradit? Zajímalo by mě, jestli se povrch dřeva musí nějak zahřívat těsně před nanášením rozehřátého vosku a jestli se do vosku před napouštěním něco přidává (například nějaký podíl sádla).
Díky za rady.
Vítězství nebo smrt!
-
Kain
- Stálý přispěvatel