Kozácko-selské povstání Bohdana Chmelnického

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Kozácko-selské povstání Bohdana Chmelnického

Příspěvek od Brant »

Královák píše:Jen malá otázka nezainteresovaného člověka. Jaké národnosti se vyskytovali v kozáckém vojsku kromě ukrajinské, mám na mysli ty utečence před zákonem apod.? Vyskytovali se tam i Němci? O Polácích vím.
Byli mezi nimi překvapivě i židé. Vlastně kdokoliv, kdo projevil zájem a byl shledán dostatečně schopným. Takže teoreticky proč ne zrovna Němec, že jo. Otázkou je, proč by zrovna Němci chtěli mezi kozáky...
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

hele, možná když to vykážeme jako nějaký multi-kulti projekt, dostaneme dotace na vodku!
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Bolševici se ale mimojiné právě na přijímání lidí jiných národností do kozácké komunity odvolávali a vyvozovali z toho, že kozák je pouze označení stavu. Tímpádem jejich decimace nemohla být označena za genocidu. Rudej si umyl ruce, přesto jsou ale kozáci jasně definovaným etnikem. Jeho částečným, byť značně populistickým uznáním v době nedávné to vlastně doložilo i současné Putinovo Rusko. Viz např. http://tiscali.cz/trav/trav_center_030701.618458.html. Ten článek psal někdo neznalý věci, protože vyvrácení záporožské Síče a přesídlení kozáků Kateřinou II. na Kubáň popisuje zcela opačně, ale fakta o samosprávě, vlastní armádě apod. tam jsou. To jen tak pro zajímavost.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Královák
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Královák »

Takže o výskytu Němců u kozáků nejsou žádné hodnověrné důkazy? S Židama jsi mne překvapil, já myslel, že na ně kozáci docela rádi dělali pogromy.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Královák píše:Takže o výskytu Němců u kozáků nejsou žádné hodnověrné důkazy? S Židama jsi mne překvapil, já myslel, že na ně kozáci docela rádi dělali pogromy.
To je pravda (ostatně stejně jako zbytek Evropy). Zrovna při tom Bohdanově povstání jich pobili hromadu. Přesto ale na Ukrajině židé žili, takže je nemohli systematicky vyvražďovat kontinuálně. A když žid konvertoval na pravoslaví a tak, tak zřejmě nic nebránilo družbě. Předpokládám, že židů-kozáků ale nebylo na tisíce. O Němcích jsem zatím nic nenašel, ale já nejsem žádnej kovanej historik a čtu si jenom občas když mě něco zaujme. Takže na moje info úplně nespoléhej :wink:
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Jo a já mluvím o sedmnáctém století, např. prchání kozáků před rudoarmějci k Němcům neřeším.