Osetreni kozesin/kuze
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
Pokud se kůže činí kamencem, tak zvané Jíchářství,zůstane řemen bílí.Nevím přesně od kdy se používá, ale je to dost staré řemeslo. Je pravda, že tak se činí spíš slabší kůže a kožešiny- kozy, ovce, jeleni a tak. Hovězina se činí chromem nebo třísly a to řemen obarví. Zkoušel jsem kus telete vyčinit a šlo to taky.
Co se týče stylovosti ovčí kůže v Americe chci se zeptat. V posledním Mohykánovi maj červenokabátníci při pochodu na zádech bílé kožešiny. Mněli ovčí kožešiny doopravdy, nebo je to jen výmysl režiséra?
Co se týče stylovosti ovčí kůže v Americe chci se zeptat. V posledním Mohykánovi maj červenokabátníci při pochodu na zádech bílé kožešiny. Mněli ovčí kožešiny doopravdy, nebo je to jen výmysl režiséra?
-
- Stálý přispěvatel
Nějak si to nevybavuji, ale nevyloučil bych to. Výstroj a výzbroj se v té době (ostatně včetně vojáků) dovážela z Evropy a jak je známo, Británie byla velmocí právě v pěstování ovcí. Ostatně rozšiřování pastvin bylo hlavním kamenem úrazu a následných sporů s Iry a Skoty. Způsob hospodaření navíc Evropané importovali i do kolonií. Je třeba si uvědomit že východ Ameriky byl již v té době po všech stránkách kolonizován a úroveň hospodaření již byla na stejné úrovni jako v Evropě! Čili pěstovalo se tam či vyrábělo vše jako v Evropě. Včetně ovcí! Čili nepochybně ovčí rouno nebylo věcí nedostupnou!
Jak jsem tady již psal - nakonec se ukázalo, že dokonce ani hluboko na západě mnohé produkty nebyli věcí až tak nedostupnou, jak se pravděpodobně soudí. Víme, že při výstavbě obchodních center se hned druhý rok vybavovali pro spestření jídelníčku a také zahnání nudy veškerou havětí (krávy na mléko, slepice pro vejce, prasátka a i ovce). Také pro vlastní potřeby zakládali zeleninové zahrádky apod. Nejednalo se o nějaké velkopěstitelství, ale vesměs pro potřeby posádky - ale prostě to tam bylo.
Jak jsem tady již psal - nakonec se ukázalo, že dokonce ani hluboko na západě mnohé produkty nebyli věcí až tak nedostupnou, jak se pravděpodobně soudí. Víme, že při výstavbě obchodních center se hned druhý rok vybavovali pro spestření jídelníčku a také zahnání nudy veškerou havětí (krávy na mléko, slepice pro vejce, prasátka a i ovce). Také pro vlastní potřeby zakládali zeleninové zahrádky apod. Nejednalo se o nějaké velkopěstitelství, ale vesměs pro potřeby posádky - ale prostě to tam bylo.
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Tu je odkaz ako dôkaz že to je vyrobené z kozy: http://home.earthlink.net/~colscoy/knapsack-images.html Avšak zatiaľ mi to pripadá tak ze je to zaležitosť až od roku 1768 ciže Vojna o nezávislosť.
-
- Stálý přispěvatel
Asi to rejžovi někdo zatajilnataniel píše:Tu je odkaz ako dôkaz že to je vyrobené z kozy: http://home.earthlink.net/~colscoy/knapsack-images.html Avšak zatiaľ mi to pripadá tak ze je to zaležitosť až od roku 1768 ciže Vojna o nezávislosť.

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel