- Obsah středověkých jímek - to je právě to co nevím

Někde (už netuším kde) jsem četl že u vikingů tam našli právě zbytky ovčí vlny, ale právě že na naše podmínky mi to moc nesedí, vlna byla poměrně cenná.
- Primitivní národy - znám tu levou ruku, a kamínky na poušti, byly tu zmíněny cípy hábitu a houba namočená do vody. Nic z toho mi do našich podmínek nesedí, i když to je především dojmologie, žádné prameny na toto téma neznám. Proto jsem se taky ptal, abych měl svoje úvahy nějak podložený

- Blízkost tekoucí vody u osídlení - tak určitě tam musela být, raně středověký osadník by se určitě neusadil někde, kde by musel vykopat 20m studnu než by se mohl napít. V Legendě o Ostojovi nicméně tvrdí že stačil poměrně slabý pramen, u kterého bylo koryto na jímání vody. Takový pramen by na nějaké velké odplavování kalu určitě neposloužil. Kýbl u hnojistě by ale určitě šel, to je pravda.
- V tom Ostojovi je taky napsáno že už v jeho době nebylo zvykem spát spolu s dobytkem. Krom toho třeba kozí bobky jsou mnohem příjemnější než lidské výkaly, ty by si ve své chýši nenechal snad ani pračlověk.
- Menstruace - v té diskuzi od Lenky dospěli k tomu, že žena sice menstruovala (kvůli častému těhotenství) mnohem méně než dnes, ale řešit to musela. Taky celkem případná připomínka byla, že mnohem horší než menstruace jsou výtoky po porodu, a to naopak musely řešit často. Nicméně tohle už je myslím vyřešené tím opaskem + pruhem látky mezi nohama. Doložené to měly sice až někdy z 19. století, ale určitě to nebyla žádná žhavá novinka a jsem přesvědčený že přesně totéž se používalo odjakživa.
Když se vrátím k toaletnímu papíru, tak abych to shrnul ...
- V létě se to pravděpodobně nemuselo vůbec řešit, protože nějaké lupení nebo tráva byly k dispozici vždycky. Uškubnout si lupen je i jednodušší než ten kýbl u hnojiště. Později ve městech už to tak jednoduché nebylo, ale to nám teď může být putna.
- V zimě je určitě použitelný ten sníh, ale ne moc příjemný, řekl bych. Pokud by používali vodu, tak by si s sebou museli ven nosit kýbl, protože kdyby ho venku nechali, tak by to zmrzlo. Znamená to že pokud se chtěli vyhnout použití sněhu, museli mít nějaký materiál nasbíraný ještě před zimou. Líbila se mi představa že by si na podzim nahrabali do kouta hromádku suchého listí, ze kterého by pak odebírali, ale teď mě napadlo že mnohem pravděpodobnější materiál je sláma. Ta byla v podstatě odpad s minimální cenou, k dispozici byla vždycky, beztak se schraňovala např. aby se na ní pak spalo, pravděpodobně se s ní i čistilo nádobí, takže použít ji na utírání zadku dává smysl. Jak příjemné to je ale nevím, asi bych to měl zkusit. To bude ta pravá experimentální archeologie