Ten prak bych pochopil, ale výkoné torzní stroje u kterých je potřeba lepší přesnost zpracování bych z toho nestavěl a upřímě myslím, že by to funkčně nebylo ono.
J.
Stavba katapulty
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Někdy se dá demontovat i torzní skříň, takže zbudou jen jednotlivé svazky v jakési konstrukce, ale rám který je drží pohromadě se dá rozebrat - takhle je třeba na http://198.144.2.125/Siege/siege.htm je takhle někde řešena velká balista. malé catapulty typu té z Ampuriasu ale zřejmě měly torzní skříň vždy kompaktní.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
Re: Stavba katapulty
Mohla bych se zeptat jestli ke katapultům, nebo jiným obléhacím strojům nemáte nějaký výpočty? Nebo vzorečky? Moc by se mi hodili. Děkuju.
-
- Stálý přispěvatel
Re: Stavba katapulty
Přijde na to co si pod tím slovem představuješ - laická veřejnost pod tím obvykle vidí vahadlové praky, my co se přidržujeme antické terminologie spíše torzní metací stroje - zpravidla šípomety. Vzorce nemáme, obvykle se pohybujeme kupředu empirikou
Nicméně pro stavbu catapulty/balisty lze vycházet z Vitruvia, který zaznamenal popis a některé poměry konstrukčních prvků stroje. Já to tu bohužel nemám, ale dá se to stáhnout z netu alespoň v AJ, před časem jsem to našel, zkusím se po tom podívat ale můžeš hledat i sama.

Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.