Křesadla a křesání

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Jinak pyrit bych měl být schopný sehnat, pokud bude zájem...
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Tak mě napadá... Pouze pro opravdové sadomasochisty!!! Něco málo geologického čtení se spoustou lokalit kde se dá co najít...

http://oldwww.upol.cz/resources/geology/cz_skripta.html
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Zájem o pyrit bych měl, kdysi jsem si na burze koupil do sbírky krystalickou kostičku o hraně asi 1,5cm a stála mě okolo stovky, tak jsem to bral jako normální a tedy příliš vysokou cenu na to, abych s ním křesal.
Do karabiny mi stačí kousky asi 2x1x05cm, pokud bude dost pevný (ne jako ten uhelný) aby vydržel pohromadě.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Mrknu na fakulte na odpadsupliky a pak dam vedet...
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Křesání ohně.

Příspěvek od zoone »

Hrom píše: Zoone: Ty rohovce jsem v okolí Brna a Krumlovského lesa hledal a moc jsem toho nenašel. Znáš nějakou konkrétní lokalitu? Pokud možno aby to nebylo v oboře nebo Archeologickém nalezišti. Díky za zprávu.
Dá se toho najít celkem dost na Stránské skále. Dole jsou radilolarity a mahoře se dají najít celkem pěkné konkrece rohovce... Musíš hledat :badgrin:
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Stránská skála je arch.lokalita
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

To já vím, ale geologové si s tímhle nikdy hlavu nelámali :badgrin:
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

tož to vám ji bude muset zlámat někdo jiný...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Inu ty hrany kamene jsou koneckonců logické - jiskry které zapalují troud jsou z hořícího železa.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Lutovský:

Ocílka byla železná součást křesací soupravy. Ocílky představují běžnou součást raně středověké domácnosti, slouží k rozdělávání ohně o tvrdé úlomky minerál - pazourku, křemene apod. Známe je především z hrobů z 9.-10. století, ocílky patří mezi poměrně časté součásti hrobové výbavy. Obvyklá poloha u pasu zemřelého svědčí o uložení ocílky spolu s kamennými úštěpy ve váčku na opasku.
Ocílky byly zhotovovány z ploché železné tyčinky zformované většinou do trojúhelníkovitého až lyrovitého tvaru. Podle zakončení ramen, detailních prvků i celkového tvaru rozlišujeme několik typů těchto předmětů, částečně snad dokumentujících postupný vývoj od jednodušších tvarů 6. a 7. století ke složitějším tvarům ze století desátého.
K rozdělávání ohně mohly možná sloužit rovněž jiné železné předměty menších rozměrů, ocílky však byly k tomuto účelu ideálně přizpůsobeny, a to nejen tvarem. Kostru ocílky tvořilo železo, úderná hrana bývala svařena s pruhem kvalitní ocele - jiskry vzniklé úderem na ocel, měly totiž vyšší tepelnou energii. Je zřejmé že ocílky byly dílem specializovaných kovářských zařízení.
(Encyklopedie slovanské archeologie, Michal Lutovský, str.219)

Povšimněte si navařování ocílek - mám obavy že to tak dnes nikdo nedělá. Alespoń já nemám navařovanou ani jednu ze svých 7. Taky jsem už kvůli tomu jednu zničil :(

Má někdo povědomí u slovanů o jiném křesadla než pazour či křemen?