Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

K tomu kojení , dost často vídám tento způsob http://143.50.26.142/listpics/listpics. ... &ID=442437 University Library Graz¨, Ms.0832 fol 0019r[/img]
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

KOHO z Hrabišína píše:K tomu kojení , dost často vídám tento způsob http://143.50.26.142/listpics/listpics. ... &ID=442437 University Library Graz¨, Ms.0832 fol 0019r[/img]
no vida, jak jsi se naučil citovat, chválím. obávám se však, že zrovna tohle vyobrazení příliš velkou vypovídací hodnotu nemá, nehledě na jeho dataci :wink:
já jsem v souvislosti s praktickou potřebou kojení nejčastěji narazil na ženské šaty, které jsou vepředu rozstřižené do úrovně ňader a zapínají u krku se na ozdobnou jehlici
Ich dien!
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

tak nektera by to mozna vynadala i rukavem... mozna zalezi na dispozcich te ktere zeny ;-)
Your freedom will grow each time you say: No!
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Tak to by nedala ani Věstonická Venuše... ;-)
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Maršálek píše: já jsem v souvislosti s praktickou potřebou kojení nejčastěji narazil na ženské šaty, které jsou vepředu rozstřižené do úrovně ňader a zapínají u krku se na ozdobnou jehlici.

http://www.wga.hu/art/t/tino/charity1.jpg
Charity
c. 1321
Marble, height: 136 cm
Museo Bardini, Florence

Si nemůžu pomoc ,ale tohle prostě vidám prostě moc často (teda ,ne že by kojila dva najednou, ale ty průstřihy). Ví,že je to divný ,ale je to tam.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Bohuslav píše: http://www.wga.hu/art/t/tino/charity1.jpg
Charity
c. 1321
Marble, height: 136 cm
Museo Bardini, Florence

Si nemůžu pomoc ,ale tohle prostě vidám prostě moc často (teda ,ne že by kojila dva najednou, ale ty průstřihy). Ví,že je to divný ,ale je to tam.
Není to tak výjimečné, jak by se mohlo někomu zdát.

Venkovské ženy, které často nosily jen "rubáš" - tedy košili bez rukávů, střihově podobnou dnešnímu kombiné nebo dlouhému pánskému tílku ke kolenům - bývají zase zobrazovány s ňadrem nořícím se z průramku košilky. Bez prostřihu a výstřihu.

Dost o oblečení venkovanů a vůbec o středověkém odívání pojednává např. rozsáhlá publikace "Dějiny hmotné kultury" - SPN, 80. léta 20. stol.

Mne spíš na obrázcích kojících žen jako ženu zaujalo zajímavé pojetí ženské anatomie. Myslím, že takovéhle dámské proporce by pánové asi moc neocenili :)
Volo, multum, statim!
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

guru píše:zdravim, chci se zeptat. zda nekdo nevi jak se ma spravne ušít(jaka latka atd,,) irský kilt nebo nejakou internetovou adresu kde bych se o tom dozvedel neco vice :?:
:idea: Co třeba UTFSE? Při použití Google na irish kilt vede první odkaz na wikipedii, která se věnuje i kiltům irským http://en.wikipedia.org/wiki/Kilt#Irish_kilt , zbylé odkazy vypadají rovněž slibně.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

guru píše:zdravim, chci se zeptat. zda nekdo nevi jak se ma spravne ušít(jaka latka atd,,) irský kilt nebo nejakou internetovou adresu kde bych se o tom dozvedel neco vice :?:
Irský kilt, toť to samé co skotský kilt. Jen tartan má jiný vzor. Ale pozor, je to záležitost novodobá, Já jen, že dotaz byl položen v ranném středověku.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Ano, v skrytu duše jsem doufal že tazatel toto nahlédne po prostudování citovaných zdrojů.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ty poslední dva jsou stejné a střih sám o sobě se v podstatě shoduje se střihem starších kalhot, které se dochovaly z římského období a z období stěhování národů. Ten pruh mezi nohama se mi osvědčil - je to výrazně pohodlnější a nepraská to ani při větším nakročení nebo přehození nohy přes sedlo. Dá se to ušít úplně nejjednodušším způsobem ze dvou dílů, ale pak musíš dělat ty bruchy opravdu hodně volné, což soudě dle ikonografie asi i často bývaly.

Ten první odkaz - ty jsou šité podle střihu z Ospreye, ale přiznám se že podle čeho konkrétně to rekonstruovali oni nevím, nepoužívám to už.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.