Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak to by mně zajímalo velmi - znám to jak říkám jen ze starší literatury a nikdy jsem je neviděl.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ještě k té sekeře coby odznaku postavení v hrobě - domnívám se, že ona už samotná nezdobená vm bradatice znamenala něco úplně jiného, než sekerka na dříví. Byla to vysoce specializovaná zbraň a když ji někdo měl, ať už v hrobě nebo za života, už to samotné signalizovalo že je to profík. Nemusel ji ještě zdobit, aby to zdůraznil.
Opravdu nelze vyloučit, že sekery mohly mít v některých případech ryté nebo vybíjené zdobení, nyní ztracené korozí, nicméně jsem to od nás nikdy neviděl. Nezdobená, ačkoli kovářsky kvalitní sekera byla i ve slavném kolínském hrobě a pokud by někdo měl i na výzdobu tak prosté zbraně, určitě to byl právě tenhle nebožtík.
Napadá mě, jestli tady svou roli nemohly hrát i nějaké rituální důvody - sekera coby atribut Peruna mohla být vnímána úplně jinak než jiné zbraně...ale to je jen takový nápad. Sekerkové amulety naopak často zdobené jsou.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ještě k terminologii - IMHO bradatice je úzká dlouhá, širočina protažená dolů a tedy široká. Ale už jsem se setkal s jedním nejmenovaným přispěvatelem, který je velmi znalý, který tvrdil, že bradatice má protaženou bradu dolů a je tedy vlastně totéž, co širočina, úzká sekerka pak speciální název nemá. Myslím si, že nemá pravdu, ale třeba ty pojmy prodělaly jistý vývoj.
Nicméně souhlasím s Knechtem, že bojová sekera mohla mít už svou samotnou existencí sociální význam, jako meč ( i nezdobený) později...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ono s tou terminologií je to všelijaké. Setkal jsem se s použitím termínu bradatice pro vs sekery s dolů protaženou bradou, které bych osobně označil za širočiny. To označení bradatice pro vm sekery je trochu nešťastné, jelikož dojem "brady" skutečně navozuje spíš širočina.
Asi nejlepší je zdůraznit "VM" bradatice, pak je to snad každému jasné, širočina je pak taky jasná, úzká sekerka taky (ta by se podle mě dala označit za čakan, pokud je probíjená a má na druhé straně kladívko nebo hrot).
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

No to vůbec není jasné. I naprostý laik rozliší na první pohled 5 různých druhů seker z jediného naleziště v mikulčicích. (viděl jsem několik typologií, ale kompatibilní moc nejsou)
1) jak říkáš ty - čakan, úzká dlouhá, často bez kladívka, od pohledu na probíjení zbrojí, štítů atd.
2) sekera s bradou, avšak nepříliš dlouhým ostřím a dvěma páry hrotů kolem otvoru na topor
3) sekera velmi úzká, jako čakan, ale s dlouhým ostřím, co zprudka vybíhá dolů
4) malá sekera, která se relativně plynule rozšiřuje, nejspíše pracovní
5) totéž ve velkém, cca 20cm, při pohledu shora asymetrická, nejspíše tesařská širočina (či dřevorubecká pro dvě ruce)

Viděl jsem typologie podle doby nálezů, ale příliš vyčerpávající nebyly, pak dělení na pracovní a bojové (kde však pracovní může být v praxi použita jako bojová a naopak jako bojová může být označena pracovní bez rozpoznaného účelu.) Prostě moc moudrý z toho nejsem...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Kain píše:Našlo se na VM sekerách nějaké zdobení? Rytí, tausování...u polabských slovanů ano, u vikingů taky...
Tady jsem narazil na sekeru z polska, popsanou jako TOPÓR PARADNY INKRUSTOWANY SREBREM Z XI WIEKU Z ŻAGANIA , POLSKA

Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Pred casem zde probihala diskuse ohledne praku, fustibalu

Tady je clanek o fustibalu, byť francouzsky

http://www.1186-583.org/article.php3?id_article=107
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Super, hezka kolekce iluminaci :) =D>

A kdyz se to prozene babelfishem, tak se da porozumet i textu ;)
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Jedna zajímavá a (skoro) zapomenutá práce o meči z Armádního muzea AČR:

http://poetspol.web4u.cz/other/Identifikace_mece.pdf
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Ano,spektrální analýza je dobrá, ale nápis je evidentně tvořen z damaškového drátu, takže datace i složitá interpretace provenience meče je k ničemu.