Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Ahoj Kryštofe, přeju hodně úspěchů, ale nemůžu se zbavit dojmu že by pro tebe bylo jednodušší zajet očumovat jako kolemjdoucí na nějakou románskou akci a poplandat se po táboře, kde najdeš mraky lidí co ti tyhle věci ukážou v reálu. Namátkou třeba Čas vlků v květnu, tedy pokud si nechceš udělat přilbu do té doby :)

Přilba slouží pro ochranu toho co má každý pod lebeční kostí, takže tloušťka je spíš kompromisem mezi co největší ochranou a technologickými možnostmi. Upřímně řečeno, není to ani jediný parametr a nemá cenu se na něj moc vázat. Svoji roli hraje tvar (sklon stěny) a materiál, přilba vykovaná z jednoho kusu černého plechu bude mít jinou tloušťku stěny než svařená z nerezového plechu a ze dvou polovin. Jiný materiál a tloušťky si zase můžeš dovolit na žebrovku, která má silná žebra a nic moc výplň.

Ohledně toho vývazu: já ho třeba vůbec nemám, všechny rány absorbuje batvat (bez něj ani ránu). Kdysi jsem to zkoumal a nepodařilo se mi jednoznačný důkaz systematického používání vývazu najít, zato batvatů je ze zkoumaného období hafo, proto jsem zvolil tak jak jsem zvolil. Nicméně proti vývazu absolutně nic nemám, je to úplně stejně funkční řešení a jsem na sto procent přesvědčený že se objevoval.

Přilby se vykovávaly za tepla, za studena s hroudou železa moc neuděláš. Resp. ano ale nadřeš se jako hovado úplně zbytečně, nemluvě o věcech jako je normalizace pnutí atd.

P.S. je to frygická čapka :) viz http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.p ... cka-cepice
Naposledy upravil(a) Boza dne stř 18. dub, 2007 20:56, celkem upraveno 1 x.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já mám třeba plech 1,5 mm, ale uprostřed je přes něj spojující žebro z 2mm a 130 nýtů to všechno drží. Uvnitř je sešitá a přilepená (přiklížená?) čapka ze dvou vrstev plsti, celkem 8 mm pevné plsti. Pod tím rovnou hlava, nestěžuju si...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Žebrové přilby se dají tepat za studena, stejně jako když se tepají dvě poloviny které se následně svaří což není autentická technika ale i to se dá dělat za studena. U normanek je potřeba to dělat za tepla asi jen tam kde děláš přilbu z jednoho kusu oceli, bezešvou.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ono abych byl úplně striktní - tepat za studena se dají, je-li výchozím polotovarem už plech - ať už kovaný, tepaný nebo válcovaný. Pokud bys chtěl postupovat původní technologií tak se k tomu plechu-polotovaru z nějaké té výchozí hroudy "železa" za studena taky nedostaneš. Ale samotné tvarování plechu, pokud jeho síla není extrémní (u silnějších plechů nebo plechů z kvalitnější oceli se samozřejmě za tepla pracuje lépe a méně se nadřeš) a nepotřebuješ složitější nebo uzavřenější tvary - což by třeba byl zvon z jednoho kusu, ale stačí ti vytepat třeba dílec do žebrovky je možné i za studena.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Když jsem si dělal svou první přilbu - žebrovku, vytepával jsem díly za studena jen z mírně vyžíhaného plechu. Mimochodem, z nedostatku jiným materiálů jsem použil přední kapotu z polskeho fiata a dělá se s tím moc pěkně! :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Takže teď se budou majitelům polských fiatů objevovat na předních kapotách charakteristické prostřihy... :badgrin:
robur
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od robur »

to by nebylo pekne stačí že delali seriově cabriolety
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

NAšel jsem jednu anglosaskou helmu z Benta Grange, kombinace rohu/kosti a železného rámu. Replika vypadá následovně:
Obrázek
Je zajímavé, že repliku udělali jako rohové mdestíčky na železném rámu, přeplátované černou rohovinou. Kanec na vrcholu má oči z hematitu, zdobení je stříbrné.......
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Taky mě zaujalo, že vodomalba v době nálezu zachycuje podrobnosti, které tam už dneska nejsou...
http://www.idigsheffield.org.uk/index.asp?menu=expl

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Nemáte někdo bližší informace o tomto nálezu:
Obrázek
Má to být z "Themse", ale nemohu nic najít..........