Přilba slouží pro ochranu toho co má každý pod lebeční kostí, takže tloušťka je spíš kompromisem mezi co největší ochranou a technologickými možnostmi. Upřímně řečeno, není to ani jediný parametr a nemá cenu se na něj moc vázat. Svoji roli hraje tvar (sklon stěny) a materiál, přilba vykovaná z jednoho kusu černého plechu bude mít jinou tloušťku stěny než svařená z nerezového plechu a ze dvou polovin. Jiný materiál a tloušťky si zase můžeš dovolit na žebrovku, která má silná žebra a nic moc výplň.
Ohledně toho vývazu: já ho třeba vůbec nemám, všechny rány absorbuje batvat (bez něj ani ránu). Kdysi jsem to zkoumal a nepodařilo se mi jednoznačný důkaz systematického používání vývazu najít, zato batvatů je ze zkoumaného období hafo, proto jsem zvolil tak jak jsem zvolil. Nicméně proti vývazu absolutně nic nemám, je to úplně stejně funkční řešení a jsem na sto procent přesvědčený že se objevoval.
Přilby se vykovávaly za tepla, za studena s hroudou železa moc neuděláš. Resp. ano ale nadřeš se jako hovado úplně zbytečně, nemluvě o věcech jako je normalizace pnutí atd.
P.S. je to frygická čapka