Z tvých příspěvků jsem doufám správně vyčetl, že přilba se nehodí pro dané období a lokaci, a že se ti to nelíbí, protože to není vyrobené dobovými postupy.
Já bohužel tolik peněz neseženu, abych si mohl dovolit koupit si přilbu vyrobenou dobovými postupy.
Můžete mi tedy prosím doporučit nebo popřípadě poslat nějaké obrázky s nálezy přileb z 10.století z prostředí Čech?
Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Není nezbytně nutné mít tu přilbu doloženu z archeologického nálezu či jako relikvii, ale měla by být doložena alespoň z ikonografie a to opakovaně a z různých zdrojů.
Jinak cena...to je věc technologie - už ve středověku se přilby dělaly různě - máš tu drahé přilby z jednoho kusu oceli i s nánoskem, přilby se zvonem z jednoho kusu ale s připojenou obrubou a nánoskem a pak přilby skládané z více kusů - s kostrou z žeber a výplní nebo z dílů vzájemně snýtovaných k sobě. Viz.: http://www.curiavitkov.cz/valka21.html. Takže když nemáš na přilbu která by byla vykována z jednoho kusu (tehdy i dnes nejdražší technologie) nebo kovářsky vařená, pořád můžeš volit levnější přilbu vykovanou z více dílů. Cena těch které jsme brali pro nás od platnéře kterému zadáváme přilby se pohybovala do 1500,-Kč. Bobr jednu takovou jednoduchou přilbu jako náhradní má od něj myslím taky.
K vidění je jedna ta žebrovka třeba tady:

Jinak cena...to je věc technologie - už ve středověku se přilby dělaly různě - máš tu drahé přilby z jednoho kusu oceli i s nánoskem, přilby se zvonem z jednoho kusu ale s připojenou obrubou a nánoskem a pak přilby skládané z více kusů - s kostrou z žeber a výplní nebo z dílů vzájemně snýtovaných k sobě. Viz.: http://www.curiavitkov.cz/valka21.html. Takže když nemáš na přilbu která by byla vykována z jednoho kusu (tehdy i dnes nejdražší technologie) nebo kovářsky vařená, pořád můžeš volit levnější přilbu vykovanou z více dílů. Cena těch které jsme brali pro nás od platnéře kterému zadáváme přilby se pohybovala do 1500,-Kč. Bobr jednu takovou jednoduchou přilbu jako náhradní má od něj myslím taky.
K vidění je jedna ta žebrovka třeba tady:

Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Aha - Zdeněk "Čert" Kvarda - z Jablonce nad Nisou. Kontakt máš v poště, ale mám dojem že je teď docela zasekaný. Zjistil jsem, že specielně na tyhle konkrétní věci - tj. jednoduché žebrové přilby nebo přilby snýtované z více kusů představuje tenhle chlap optimální kompromis mezi odpovídající technologií, provedením a cenou. S přilbama z jednoho kusu má ovšem stále ještě problém.
-
- Stálý přispěvatel
Přilby z jednoho kusu - na 10. století je to hi-tech záležitost. Když zvolíš zvon ze dvou dílů a žebra, nepochybíš.
Bronzové části přileb - ve střední evropě takový nález z RS (přibližně 10. století) neznám.
Kovářské černění - technologie na to je, ale z nálezu to nepoznáš a popisky zmiňují lesklé přilbice, ale nepamatuju si jedinou zmínku o černé...
Bronzové části přileb - ve střední evropě takový nález z RS (přibližně 10. století) neznám.
Kovářské černění - technologie na to je, ale z nálezu to nepoznáš a popisky zmiňují lesklé přilbice, ale nepamatuju si jedinou zmínku o černé...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Když už tu zmiňujete ty žebrovky - tak zde je něco k žebrovkám od Sidnyho. Ještě jako pracovní verze, ale moc už tam přidávat nebudeme.
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2007030002
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2007030002
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Přiznám se, že výsledky bádání mne trochu zklamaly. V mnoha diskuzích nejednou zaznělo pro žebrovky na Slovany ANO a takhle to až tak moc nevypadá. Já šáhnu po něčem podobném jako je ta z Krymu (trochu v kombinaci s Vezeroncema) (bronz žebra, výpň železo, možná pozlacení obroučky a lícnic) pro Avaroslovana. Zatím to budu brát i na VM, ale jinak chci na VM jednoznačně "stromovku".
Ale chtěl jsem se tě Wotane zeptat, zda nemáš něco lepšího (nějakou fotku) k těm tebou zmiňovaným franckým žebrovkám?
A kohokoliv prosím o jakékoliv pozdní nálezy žebrovek 8-12 století. Myslím, že tu kdysi někdo 12 století zmiňoval jako strop.
Ale chtěl jsem se tě Wotane zeptat, zda nemáš něco lepšího (nějakou fotku) k těm tebou zmiňovaným franckým žebrovkám?
A kohokoliv prosím o jakékoliv pozdní nálezy žebrovek 8-12 století. Myslím, že tu kdysi někdo 12 století zmiňoval jako strop.
-
- Stálý přispěvatel
No předevsím hromady výjevů z různých franských žaltářů z 9-10.st. což třeba mně osobně (po patřičném kritickém zvážení a porovnání pramenů) jako důkaz používání, nebo přinejmenším reálná možnost používání stačí, tomu kdo bazíruje vysloveně pouze na archeologických nálezech zřejmě nemusí. Ale podívám se jestli najdu i nějaké nálezy - ty které jsem zatím našel jsou spíše pozdně římské.