Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Nevím, v jakých podmínkách by se konopí mohlo dařit, ale pokud mu nevadí výška okolo 600n.m., může se klidně nějaké to pole založit u mě na chalupě. Tam málokdy někdo přijde, takže riziko odhalení a následného sklizení/udání je poměrně malé.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

600 metrů nevadí. při pravidelných výletech po okolí jsem našel vysázené rostliny i výše. docela mne pobavila představa asi jinak zdechlých pubescentů táhnoucích do hor rýč, zeminu, sazeničky apod.

V rámci solidarity jsem jim to předčasně "sklidil", aby věděli, že hory nic nedají lidem zadarmo :badgrin: :badgrin: :badgrin:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Hedvábí - budu si u Bartáka objednávat nějaké hedvábí, kdyby někdo chtěl, můžeme to spláchnout za jedno poštovné - vzal bych to do KLecan.

Mám už zdroj na hedvábné nítě - 100kč 100 metrů, pokud bude zájem mohu přiobjednat i pro ostatní - pište na petr@v-klub.cz. Tento příspěvek smažu v neděli.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Zajímavá stránka linků na výšivky:
http://moas.atlantia.sca.org/topics/embr.htm
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Zpráva pro vikingy

V Pskově našli v komorovém hrobě zbytek oděvu urozené ženy, dle skandinávských fibul a převažujícím skandinávském vybavení hrobu severského původu. Datován je do konce 10. st.

V Hrobě byl písek s chumáčem látky, který když očistili a zrestaurovali se ukázal být poměrně velkými zbytky hedvábného zdobení oděvu - ženské tuniky a zástěry. Samotná zástěra a tunika byla lněná a dochovala se ve fragmentech. Největší kus byly kusy modré a červenofialové hedvábné látky zdobící zástěru, horní okraj byl zepředu zdoben širokým pruhem v těchto barvách, úzký modrý pás lemoval i zadní horní okraj zástěry. Zástěra měla ramínka ze lnu, která se dochovala ve fragmentech, ale našly se dírky, kde byla přišita. V přední části tvořila "lacl", t.zn., že zadní část byla střižena níže a ozdobena úzkým pruhem modrého hedvábí. Zepředu byla sepnuta typickými bronzovými oválnými sponami.

Zástěra se oblékala přes dlouhou tuniku ze lnu. U krku bylo nevelké rozstřižení, které bylo nařaseno a staženo šňurkou, kterou se toto rozstřižení stahovalo. Dlouhé rukávy tuniky byly zdobeny manžetami ze širokého pásu červeného hedvábí a úzký pás červeného hedvábí zdobil i dolní okraj tuniky.

Tunika i zástěra byly ušity z modře obarveného lnu. Dochovaly se pouze fragmenty - části kolem krku, zesílení pod sponami /našité "petly" ze lnu/, a fragmenty ramínek.

Cělý oděv byl uložen v krabici z březové kůry s koženým víkem.

A tady je pár obrázků

Látka při odkrytí

Obrázek

Látka po očištění a restauraci

Obrázek

Detail po rozložení

Obrázek

Detail spony

Obrázek

Detail širkého pruhu - cca 1m dlouhý, 26cm široký, krajní modré pruhy 9-10cm a střední červený 6cm široký

Obrázek

Detrail dochovaného fragmentu tuniky- nařasení kolem krku svázané lněnou šňůrkou, která zároveň stahuje rozstřižení u krku.

Obrázek

A konečně rekonstrukce oděvu

Obrázek

A ještě jedna rekonstrukce

Obrázek

Obrázek

Celý článek je zde

http://pskovarheolog.ru/68.html

Varjagové z Miklagardu nelenili a napsali o tom taky článek - ten je zde

http://members.ozemail.com.au/~chrisand ... arafan.htm
Naposledy upravil(a) Sidney dne stř 16. kvě, 2007 11:51, celkem upraveno 2 x.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Ten prověs na obrázku by mohl být vhodný i na to kojení :c)))
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Ale nevím, jak bys kojil přes tu tuniku :)
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

No to to. Ti nestačí, že jsem vyřešil půlku problému. Zbytek je na tobě :twisted:

Jinak moc hezký nález, škoda že na VM se nám tohle asi nepoštěstí :-X
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Lalwen píše:Ahojky, nemůžu najít tu diskuzi o vlně, tak to písnu sem.

na http://shop.ddjd.cz/ mají vlněné a lněné česance http://shop.ddjd.cz/shop/zbozi.asp?id=332
Take hedvábnou levnou přízi
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Na tom šopu pravidelně nakupuji. Ten kdo má ode mne hedvábnou přízi, tak ji má od nich. Momochodem, před rokem to byla jediná dostupná hedvábná příze a to jsem nejen na netu hledal asi 4 hodiny.
Bohužel se dost špatně barví (je to takové matnější. Ale opasky jsou z ní super, neb je mírně elastická a pevná.

Tento shop má podle mne jednu bombastickou věc a to je česaný len a ruční přízi (ta se ale dá i sehnat jinde). Dnes by mi mělo kilo lnu dorazit. Myslím, že je to lepší než snovat koudel neboli konopí...

Co se týče česanců, tak mám zdroj mírně levnějšího (MITURA Čeladná). V pondělí jsem tam kupoval jak černou tak bílou vlnu na plstění. Za kilo: černá 245 Kč - bílá 220 Kč
Bílou jem od nich měl již v minulosti, ta plstí dobře, s tou černou mi přijde trochu větší dřina, ale nakonec jsem si obě botky dodělal.

Ale hlavně cena příze je u nich příjemná (ale není bělená) - tenčí trojnitka:
bílá - 400 Kč / kg
černá - 435 Kč / kg