Z Nižné Myšli jsou taky nálezy známých "kostěných pancířů" kde jsou z klů složené ramenní díly - o reálné funkčnosti těchhle zbrojí mám ale určité pochybnosti. Dost možná šlo spíš o ozdoby než ochranu.
Je zvláštní, že navzdory své atraktivnosti se kančí kly až tak často nenajdou ve formě amuletů a ozdob (ačkoli samozřejmě takové taky jsou). Mám čím dál silnější dojem, že se snažíme vidět v pravěku, ale i raném středověku a dalších obdobích mnohem větší "divošství" než tam ve skutečnosti bylo, tehdejší lidé zřejmě byli vždy podstatně "kulturnější" než si dnes myslíme, nebo chceme myslet. Máme romantické představy o indiánovitých "pralidech" ověšených zuby a drápy šelem a křepčících kolem ohně; máme představu o křečovitě pohanských Slovanech a krvežíznivých Vikinzích a snažíme se tyto představy vtisknout i do toho, co v LH vytváříme a ztělesňujeme. Pro každé období nebo kulturu se vytvoří určitý LH-úzus a lidi ho více či méně vědomě následují. Mají hotovou svou "postavu" a jen ji naplňují jednotlivými dobovými předměty a prvky tak, aby danému úzu odpovídala, zatímco by tomu mělo být naopak - spíš by z předmětů a prvků tehdejšího života měla vyrůst ona postava.
No nic, to jsem si tak trochu zafilosofoval