nalez z ilegalniho vykopu

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

JARWIKS wrote:tak zase bude moct zapracovat zdravý rozum. 8)
A v tom vidím ten největší průser. Zákony by měly být definovány tak dokonale, aby použití rozumu zcela vyloučily, neboť kde je umožněno používat rozum, tam je umožněno aby nastoupil rozum chorý... :roll: :twisted:
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

awe wrote:
JARWIKS wrote:tak zase bude moct zapracovat zdravý rozum. 8)
A v tom vidím ten největší průser. Zákony by měly být definovány tak dokonale, aby použití rozumu zcela vyloučily, neboť kde je umožněno používat rozum, tam je umožněno aby nastoupil rozum chorý... :roll: :twisted:

Pokud by se zákony definovaly tak dokonale, aby použití rozumu vyloučili, tak to rovnou mužem na této planetě odpálit všecky atomovky. Protože to už by jsme nebyli lidi ( a já Pulec), ale roboti bez mozku... :idea:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Aby bylo jasno :wink: já nejsem na straně detektonářů!! Jen jsem uvedl a to záměrně jeden z mnoha blbejch příkladů jak se u nás (a to mi nikdo nevymluví) uvažuje, a obcházení zákonů je doslava našim sportem. Naše drzost v této oblasti je neotřesitelná a nejhorší je, že to dost často vychází :? Ono si stačí uvědomit, že ze zákona mi musí někdo dokázat, že šlo o úmysl a ne třeba o blbost. Tady se opírat o zdravej rozum nelze! Osatně naše soudy to jasně dokazují!!! Příkladů je víc než dost :( bohužel! Klidně tam človíček s tím přístrojem příjde a klidně bude tvrdit, že hledá trubku, i když je to jesná blbost. Dokaž mi fízle že nejsem jen magor a být magor přeci není trestné :badgrin: Že tady trubky nejsou a být nemohou - ale neříkejte, to jsou věci že. Jo a ty mince? No ty se tady váleli a co já vím co to je. Já vím, zní to blbě, ale bylo by to u nás až tak překvapující? Obávám se že ne :(
Joe M.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

Joe a ty se tomu po 40 letech komunismu divis?

Navic mnohdy zakony samy uzmonuji dvoji vyklad, a mnohdy prave kuli podobnym vecem jako "zavedeni zakazu detektoru" - to se do legislativy vyjmenuje co vsechno je spatny a ve finale je to brutalne neprehledny, naproti tomu aby existoval jednoduchy zakon, ktery by neumoznoval dezinterpretaci a dvoji vyklad.
Your freedom will grow each time you say: No!
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Právě že se tomu nedivím a jen jsem chtěl upozornit, že tady to jen nějaký zákon nespraví - bohužel.

Jo, ono dříve to bylo jednoduché. Detektory byli vojenskou výbavou a prostě civil je neměl co mít - tedy bez zvláštního povolení, jako je to u zbraní. Popravdě, na co by to také civil měl, pominu-li firmy, který to potřebují na ty trubky a těch zase tak moc není. Čili to by mělo smysl jedině tehdy, pokud by to prostě bylo zakázáno bez speciálního povolení prodávat a o tom to je. On je to totiš pro někoho moc dobrý kšeft. A ono to platí i o dalších věcech, jako třeba že se legálně prodávají docela slušné odposlouchávací zařízení atd. Jaký se třeba spustil povik, když Brusel napadlo, že by se v Evropě nařídilo omezit výkon aut. Když se nad tím člověk zamyslí a zjistíš že maximální rychlost je povolena 130Km, tak proč se dělají auta s výkonem i 300km? A tak by se dalo pokračovat.
Joe M.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

U nás ano, ale i u nás se uvažuje o zvýšení rychlosti na některých dálnicích a jsou i jiné státy v Evropě kde ta rychlost není omezena - v Německu na dálnici pokud si vzpomínám je třeba jen tzv. doporučená (pokud nabouráš ve vyšší rychlosti máš ale s pojišťovnou smůlu) - čili omezovač na 130km je kravina. Dále - někdy člověk potřebuje krátkodobě zvýšit rychlost - třeba při předjíždění. Pamatuju si jak špatně se předjíždělo škodovkou co mi víc než 120km (a pak už ani tolik) nejela - člověk na to potřeboval mnohem víc času a prostoru a bylo to tudíž daleko nebezpečnější. A tak je to se vším - osobně považuji omezování rychlosti za blbost. A ohledně detektoru - uvažuju si jeden pořídit taky a to z důvodu který s ilegální ani stavební aj. činností nesuvisí - při lukostřelbě a zvláště střelbě z kuše nám zmizí spousta šípů v trávě a už je nenajdem. Ve skutečnosti jsou jen pár centimetrů pod povrchem, ale člověk by to musel celé překopat. Tak uvažuju o nějaké jednoduché verzi co by to těch pár centimetrů pod povrchem dokázalo vyčenichat.

Ale obecně - já nejsem příliš velký zastánce plošných zákazů. Fakt že jsou někteří lidé idioti neznamená, že bychom měli všichni bydlet ve vypolstrované cele.
Last edited by Wothan on Fri 15. Aug, 2008 5:34, edited 1 time in total.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
kascha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by kascha »

v německu sou to dálnice se speciálními parametry - na vysoké rychlosti stavěné a drahé. ne všechny jejich dálnice. Aby na ní mohl člověk překročit 130 musí si v autoškole udělat speciální kurz (takhle sem to čet).
Wir wollen in Beifall untergehen ..
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Což by ti ovšem bylo prt platné kdyby tvoje auto nejelo víc než 130km ne? :wink:
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
kascha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by kascha »

jasně. A v prdeli se píše D .. :lol:
Wir wollen in Beifall untergehen ..
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

rab wrote:
awe wrote:...a jedinej kdo se tim bude nakonec omezovat jsou slusny lidi...
Slušný lidi nejdou s detektorem na archeologickou lokalitu :roll:
To bych si dovolila ne zcela souhlasit.
Při nějaké diskusi o stavbě a vzhledu říčních lodí ve středověku jsem narazila na francouzský archeologický web, kde si archeologové velmi pochvalovali spolupráci s detektoráři a je tam také umístěna značně rozsáhlá expozice nálezů, pořízených právě díky této spolupráci. Ale z toho vyplývá, že se obě strany nějak domluvily a nalezly společnou řeč a cíl.

Možná by místo restrikce a represe byla lepší edukace, vysvětlování proč a co ano a proč a co ne a nabídka spolupráce. A teprve ty, kdo by takto vymezená pravidla slušnosti hrubě porušovali, stíhat a trestat.

Již dnes přece existují nástroje, jak vymezit pravidla užívání detektorů. Ba dokonce nás k tomu zavazuje poměrně čerstvá mezinárodní úmluva! (99/2000 Sb.m.s. ze dne 16. ledna 1992, Úmluva o ochraně archeologického dědictví Evropy - z la Valetty, revidovaná. Jménem České republiky byla Úmluva podepsána ve Štrasburku dne 17. prosince 1998.).
Není tedy nic jednoduššího, než využít stávajících nástrojů daných zákonem č . 20/1987 Sb., o státní památkové péči (ve znění zákona ČNR č. 425/1990 Sb.), a dále pak předpisů o ochraně krajiny, o přestupcích, v krajních případech pak i Trestního zákoníku. Dalšího předpisu netřeba.

A co se týče trestu za detektorování na zákony chráněných lokalitách - myslím, že velice účinným trestem by bylo propadnutí majetku, tedy detektoru, a pochopitelně všech nálezů pořízených přestupcem či pachatelem. Ono by to kazisvěty nejdéle napotřetí přešlo, protože detektory nejsou haléřovou investicí...
Jenže zde je problém s neukládáním trestu propadnutí majetku a vůbec s vymáháním práva. Vč. neochoty ze strany samosprávy (třeba i proto že mladej vod starosty nebo hejtmana dostal to pípadlo k vánocům, že...)
Volo, multum, statim!