No rozdil je asi primarne v tom uskupeni ... my jsme byli protektorat... pod nemeckym vojenskym velenim.... a byli jsme obsazeni nemeckymi vojsky... vy jste to delali defakto dobrovolne... podileli se na tom vasi policiste, vasi vojaci..
Taky nechapu ten blabol o tom ze jsme neco platili... viz odstavec vyse.. byli jsme pod neci ozbrojenou moci... takze to ze tu ty transporty probihaly urcite nikdo nepopre, ale zcela jiste nedobrovolne. Narozdil od toho vaseho statu... kde vykona moc byla v rukou Slovaku, ... ti sice byli defakto loutkami Nemcu ... ale o to mi to prijde zrudnejsi. A tim padem nechapu na co jste z teto faze dejin hrdi...
Ano, jsem si vedom toho ze tu predtim byla rec o necem jinem, ale timto prikladem a citaci jsem se snazil poukazat na to, jak ta vase touha po narodnim sebeuvedomneni jde defakto "pres mrtvoly" a nijak zvlast vam nevadi si lecos prizpusobit, hlavne kdyz to bude dost "slovensky orientovany"... a takovy mi nektery z vasich predchozich argumentu bohuzel prisly.
Po stopách Slovákov
Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
A to je to, o čem mluví Abe i já: za každou cenu hájit "Slovákov", kteří byli, jsou a budou. Je to stejně komické, jako hlášky "300 let jsme trpěli" nebo "Jsme Kelti" u Čechů.
Jen tak mimochodem, nedávno jsem četl jednu ruskou fantasy. Nebyla špatně napsaná, ale byla prodchnuta komplexem méněcennosti z ruské strany - ruština jako prajazyk, ruský národ jako ochránce světla, temné síly způsobily rozvrat Sovětského svazu a pod. Prostě šaškárna. Tohle mi to silně připomíná.
Jen tak mimochodem, nedávno jsem četl jednu ruskou fantasy. Nebyla špatně napsaná, ale byla prodchnuta komplexem méněcennosti z ruské strany - ruština jako prajazyk, ruský národ jako ochránce světla, temné síly způsobily rozvrat Sovětského svazu a pod. Prostě šaškárna. Tohle mi to silně připomíná.
-
- Občasný přispěvatel
Ja som nepísal nic o tom,že ste niečo platili,ale že ste mnohé veci museli----čiže ste ich robili nedobrovolne.Mimochodom je pravda nás neboli okupačné vojská, ale boli tu stále posadky.Čo sa toho týka, že sme transporty robili ,,dobrovolne" to by som nepovedal. Asi dnes máme rozdielne učebnice dejepisu, keď to vidíte takto
.A ešte netreba zabúdať na SLovenské národné povstanie 

Pro fide!!!!
-
- Site Admin
ja se to nesnazim zlehcovat .... nedelam si z toho prdel... do jisty miry tu potrebu patrit k necemu, byt pokracovatelem neceho chapu a je asi docela logicka...
ale vadi mi ten princi toho chozeni "pres mrtvoly" kdy se proste chytate relativne stebla a davate do spojitosti veci, kde zadne prime spojitosti nejsou... jen proto abyste sobe i ostatnim neco dokazali...proc?
mam mezi slovaky spoustu znamych, ale tema historie je pro me u vetsiny z nich tabu protoze je to jednoznacna cesta jak se pohadat a tak to proste neresim.... je jich opravdu malo takovych, kteri vidi ty veci tak jak byly a ne tak jak je chteji videt..
ale vadi mi ten princi toho chozeni "pres mrtvoly" kdy se proste chytate relativne stebla a davate do spojitosti veci, kde zadne prime spojitosti nejsou... jen proto abyste sobe i ostatnim neco dokazali...proc?
mam mezi slovaky spoustu znamych, ale tema historie je pro me u vetsiny z nich tabu protoze je to jednoznacna cesta jak se pohadat a tak to proste neresim.... je jich opravdu malo takovych, kteri vidi ty veci tak jak byly a ne tak jak je chteji videt..
-
- Site Admin
no o SNP bych radsi pomlcel, protoze nejeden pilot - pozdejsi hrdina SNP mel na konte par sestrelenych sovetskych stroju.... asi to bylo zpusobene tim ze si popletl ve vzduchu vysostne znaky.... preci jen stres a ridky vzduch ze...?
kazdopadne samo SNP je nahlizeno mnoha uhly a nedaval bych to zrovna jako ukazkovy priklad vlastenectvi
kazdopadne samo SNP je nahlizeno mnoha uhly a nedaval bych to zrovna jako ukazkovy priklad vlastenectvi

-
- Stálý přispěvatel
Me vzdycky rikali ze nejvetsi hrdinstvi v SNP bylo strhnou ty vermachtacky vylozky. A takovy pripady jako pan Niznansky hovori za sebe. Nemci se za sve chovani za druhy valky omlouvaji do ted, plati prachy. Jen slovaci nic... vsechno zachranilo SNP. Nemci taky pachali atentaty na Hitlera a z odpovednosti za valecna i civilni zverstva je to nevyvazalo...
Ste fakt divny, kdyz jste na tohle hrdy
Ste fakt divny, kdyz jste na tohle hrdy

-
- Stálý přispěvatel
k tomu to tématu již naposledy
pokud jsem příliš neuhnul od první otázky, tak ta zněla, od kdy si Slováci jako celek uvědomovali svou identitu, respektive od kdy je to písemně doložené. Já netvrdím, že je to až od pol. 19.st., jenom tu neustále omýlám, že jestli ty písemné zmínky opravdu hledáte, pak je hledejte především v privilegiích a to je ona záležitost šlechtickcýh archivů, které byly účelově zpřístupněny v tolik proklamované pol. 19.st. Protože se tu ptáte i na středověk, odkazuji na zmiňovaná šlechtická privilegia...
K otázce, zda byla i nějaká nemaďarská šlechta, odpovídám, že samozřejmě ano. Co třeba sedmihradská, dalmátská, chorvatská, haličská, hornouherská (slovenská) a další? Že všichni mluvili latinsky a považovali se za jeden stav? No to je právě ta Natio Hungarica, která jako jednotný stav zanikla v pol. 19.st. za velmi dramtických okolností...

K otázce, zda byla i nějaká nemaďarská šlechta, odpovídám, že samozřejmě ano. Co třeba sedmihradská, dalmátská, chorvatská, haličská, hornouherská (slovenská) a další? Že všichni mluvili latinsky a považovali se za jeden stav? No to je právě ta Natio Hungarica, která jako jednotný stav zanikla v pol. 19.st. za velmi dramtických okolností...
Ich dien!
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To nie.. už zasa?? Ako sme sa preboha dostali k 2. svetovej vojne? A kto je tu na to hrdý? To chceš Abaddon naozaj posudzovať všetkých Slovákov podľa jedného?
Mne sa páči aj Uhorská časť našich dejín. Takí vládcovia ako boli Csák Máté (Matúš Čák Trenčiansky) sú neoddeliteľnou súčasťou našej histórie, či už ju nazveme slovenskou alebo hornouhorskou.
Mrzí ma že sa tu zasa motáme offtopic a budem rád ak sa tie posty proste vymažú, ak to nieje nutné držať tu. Myslím že ak by ktokoľvek z vás Čechov bol na našom mieste, hľadal by korene svojho národa. Niekedy sme vznikli a vieme že to bolo dávno, vieme že naši predkovia žili v Uhorskom štáte a vieme že si zachovávali svoju reč, zvyky a kultúru. Tak prečo preboha nehľadať, kedy sa prvý krát použilo slovo Slovák, Slovenský atď.

Mne sa páči aj Uhorská časť našich dejín. Takí vládcovia ako boli Csák Máté (Matúš Čák Trenčiansky) sú neoddeliteľnou súčasťou našej histórie, či už ju nazveme slovenskou alebo hornouhorskou.
Mrzí ma že sa tu zasa motáme offtopic a budem rád ak sa tie posty proste vymažú, ak to nieje nutné držať tu. Myslím že ak by ktokoľvek z vás Čechov bol na našom mieste, hľadal by korene svojho národa. Niekedy sme vznikli a vieme že to bolo dávno, vieme že naši predkovia žili v Uhorskom štáte a vieme že si zachovávali svoju reč, zvyky a kultúru. Tak prečo preboha nehľadať, kedy sa prvý krát použilo slovo Slovák, Slovenský atď.
-
- Stálý přispěvatel
Proto, jak už jsem psal dříve. Nehledejte slovenský národ ve středověku ale hledejte slovenskou etnicitu a památky hmotné kultury ji dokazující v tom období, neboť národ: viz muj předchozí příspěvěk. Samozřejmě nějaká slovenská šlechta byla a zde hledejte, jak říkal Maršálek. A taky scar správně poznamenal aj vaše Uherské dějiny nemůžou být špatné, ale mnohdy prospěšné.
Rozhodně se ale nehádejte kvůli kostlivcům ze skříní WW II.
Rozhodně se ale nehádejte kvůli kostlivcům ze skříní WW II.