Ozdoby, šperky, detaily pro hamižné.....
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Výroba ozdobných pásků na destičkovém stavu(karetkový stav) a nebo ještě na mřížkovém stavu je rozhodně doložena(archeologické nálezy-jak samotných pásků tak i výrobních nástrojů a pak z výtvarného umění jejich výroba).
Pak je otázkou k čemu byly tyto pásky využívány a jakým způsobem ,kde na oblečení či jiných předmětech byly aplikovány.
Z výtvarného umění těžko soudit ,jakým způsobem bylo ono vyobrazené zdobení vytvořeno.
Pak je otázkou k čemu byly tyto pásky využívány a jakým způsobem ,kde na oblečení či jiných předmětech byly aplikovány.
Z výtvarného umění těžko soudit ,jakým způsobem bylo ono vyobrazené zdobení vytvořeno.
-
- Stálý přispěvatel
Hm, to jsou ale velmi nekonkrétní odpovědi, vážení pánové, ačkoli já jsem prosila o konkrétní zdroj informace; ale ten jste nedokázali ani jeden uvést...
Březinová na str. 85 pouze zmiňuje, že se tkalo i na karetkách, ale bez konkrétních českých nebo středoevropských nálezů. Na našem území zmiňuje spolu s dalšími pouze nálezy částí stavů, a to kostěné i dřevěné.
Nu, co se dá dělat, budu tedy mít karetkované stuhy a pásky ve VS za nepodložené a tedy nedobové.
Březinová na str. 85 pouze zmiňuje, že se tkalo i na karetkách, ale bez konkrétních českých nebo středoevropských nálezů. Na našem území zmiňuje spolu s dalšími pouze nálezy částí stavů, a to kostěné i dřevěné.
Nu, co se dá dělat, budu tedy mít karetkované stuhy a pásky ve VS za nepodložené a tedy nedobové.
Volo, multum, statim!
-
- Stálý přispěvatel
Když máš tu Břizinovou (2007 )tak si prosímtě lépe nastuduj tu část s popisy cca 200 textilnách fragmentů máš tam i ty tkanice i tkané na to mřížkovém stavu a nebo tu část kde máš obrazovou přílohu
.
Holt ti to opíšu abys mohla být nejšťastnější
1.Opava: ulice Kolářská, Jáma č.11 , tkanice , šíře 19mm,černá barva, silný zákrut S,zhotovena na destičkovém stavu(použito 22 destiček)v osnově je 88 nití ,dostava 44-46/8 , vlna 15.století
2.Plzeň- ulive Perlová 1,čp.83,studna 1 tkanice zhotovena na destičkovém stavu možné využití(pás ,lem či popruh).....15.století,není tu ale z jakého materiálu
3.Plzeň tkanice zhotovena na mřížkovém stavu, žíně(černé a hnědorezavé) + potaženo hedvábím,pravděpodobně ženský ozdobný pásek, 1. pol. 15.stol
4.Opava tkanice zhotovena na mřížkovém stavu ,vlna 13. století
Omlouvám se jen za hrubý nástin ,přepisovat se mi to celé nechce.

Holt ti to opíšu abys mohla být nejšťastnější
1.Opava: ulice Kolářská, Jáma č.11 , tkanice , šíře 19mm,černá barva, silný zákrut S,zhotovena na destičkovém stavu(použito 22 destiček)v osnově je 88 nití ,dostava 44-46/8 , vlna 15.století
2.Plzeň- ulive Perlová 1,čp.83,studna 1 tkanice zhotovena na destičkovém stavu možné využití(pás ,lem či popruh).....15.století,není tu ale z jakého materiálu
3.Plzeň tkanice zhotovena na mřížkovém stavu, žíně(černé a hnědorezavé) + potaženo hedvábím,pravděpodobně ženský ozdobný pásek, 1. pol. 15.stol
4.Opava tkanice zhotovena na mřížkovém stavu ,vlna 13. století
Omlouvám se jen za hrubý nástin ,přepisovat se mi to celé nechce.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
Jablonec-bižuterie - dobová???
Prosímvás znalci, koukněte, nakolik je toto věrné dobovým podkladům:
http://www.design-m.cz/bizuterie.html?P ... bl2g3rq5g0
Mám na mysli hlavně "Náhrdelníky, náramky, náušnice"
V případě zájmu se dá objednat větší množství za velkoobchodní cenu
-
- Stálý přispěvatel
Re: Jablonec-bižuterie - dobová???
nijak, šetři penízePella píše:Prosímvás znalci, koukněte, nakolik je toto věrné dobovým podkladům:

na období vrcholného středověku jsme náušnice ani nedoledali - v souvislosti s dobovými účesy pokrývkami hlavy ani nemají smysl
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Re: Jablonec-bižuterie - dobová???
Nic než bižu z jednadvacátého století. Ani náznak historie v tom není. Je to historizující to ano, nicméně to je moderní styl současnosti.Pella píše:Prosímvás znalci, koukněte, nakolik je toto věrné dobovým podkladům:
Maršálek radí dobře, šetři peníze.
-
- Občasný přispěvatel
Maršálku, prohlížel si to celé?
Já si umím některé drobnosti v pohodě představit např. našité na pásku, potom záporky, které se dají podle mě dobře použít a pod.
Pravda je to trochu k jinému účelu, ale některé z těch pásků a tvarů inspirovaných přírodou by podle mě šly použít jako bezanty. Rád bych se v tom fyzycky prohrabal jak to vypadá ve třech rozměrech...
Já si umím některé drobnosti v pohodě představit např. našité na pásku, potom záporky, které se dají podle mě dobře použít a pod.
Pravda je to trochu k jinému účelu, ale některé z těch pásků a tvarů inspirovaných přírodou by podle mě šly použít jako bezanty. Rád bych se v tom fyzycky prohrabal jak to vypadá ve třech rozměrech...
-
- Stálý přispěvatel