Ozdoby, šperky, detaily pro hamižné.....

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

BŘEZINOVÁ, H. Textilní výroba v českých zemích ve 13.-15. st. Poznání textilní produkce na základě archeologických nálezů. 1. vyd., Praha – Brno: 2007, 167 s.
Ich dien!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Výroba ozdobných pásků na destičkovém stavu(karetkový stav) a nebo ještě na mřížkovém stavu je rozhodně doložena(archeologické nálezy-jak samotných pásků tak i výrobních nástrojů a pak z výtvarného umění jejich výroba).
Pak je otázkou k čemu byly tyto pásky využívány a jakým způsobem ,kde na oblečení či jiných předmětech byly aplikovány.

Z výtvarného umění těžko soudit ,jakým způsobem bylo ono vyobrazené zdobení vytvořeno.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Hm, to jsou ale velmi nekonkrétní odpovědi, vážení pánové, ačkoli já jsem prosila o konkrétní zdroj informace; ale ten jste nedokázali ani jeden uvést...
Březinová na str. 85 pouze zmiňuje, že se tkalo i na karetkách, ale bez konkrétních českých nebo středoevropských nálezů. Na našem území zmiňuje spolu s dalšími pouze nálezy částí stavů, a to kostěné i dřevěné.

Nu, co se dá dělat, budu tedy mít karetkované stuhy a pásky ve VS za nepodložené a tedy nedobové.
Volo, multum, statim!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Když máš tu Břizinovou (2007 )tak si prosímtě lépe nastuduj tu část s popisy cca 200 textilnách fragmentů máš tam i ty tkanice i tkané na to mřížkovém stavu a nebo tu část kde máš obrazovou přílohu :idea: .

Holt ti to opíšu abys mohla být nejšťastnější
1.Opava: ulice Kolářská, Jáma č.11 , tkanice , šíře 19mm,černá barva, silný zákrut S,zhotovena na destičkovém stavu(použito 22 destiček)v osnově je 88 nití ,dostava 44-46/8 , vlna 15.století

2.Plzeň- ulive Perlová 1,čp.83,studna 1 tkanice zhotovena na destičkovém stavu možné využití(pás ,lem či popruh).....15.století,není tu ale z jakého materiálu

3.Plzeň tkanice zhotovena na mřížkovém stavu, žíně(černé a hnědorezavé) + potaženo hedvábím,pravděpodobně ženský ozdobný pásek, 1. pol. 15.stol

4.Opava tkanice zhotovena na mřížkovém stavu ,vlna 13. století

Omlouvám se jen za hrubý nástin ,přepisovat se mi to celé nechce.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

další karetky jsou mimo jiné v londýnských nálezech a to i jako stuhy k účesům (ozdobné stužky, stužky s falešnými copy, atd.) :wink:
Ich dien!
Pella
Nováček
Nováček

Jablonec-bižuterie - dobová???

Příspěvek od Pella »

Prosímvás znalci, koukněte, nakolik je toto věrné dobovým podkladům:
http://www.design-m.cz/bizuterie.html?P ... bl2g3rq5g0
Mám na mysli hlavně "Náhrdelníky, náramky, náušnice"
V případě zájmu se dá objednat větší množství za velkoobchodní cenu
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Jablonec-bižuterie - dobová???

Příspěvek od Maršálek »

Pella píše:Prosímvás znalci, koukněte, nakolik je toto věrné dobovým podkladům:
nijak, šetři peníze :wink:
na období vrcholného středověku jsme náušnice ani nedoledali - v souvislosti s dobovými účesy pokrývkami hlavy ani nemají smysl
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Jablonec-bižuterie - dobová???

Příspěvek od Ronšperk »

Pella píše:Prosímvás znalci, koukněte, nakolik je toto věrné dobovým podkladům:
Nic než bižu z jednadvacátého století. Ani náznak historie v tom není. Je to historizující to ano, nicméně to je moderní styl současnosti.
Maršálek radí dobře, šetři peníze.
Honor supra Vitam! Obrázek
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od richardrg »

Maršálku, prohlížel si to celé?
Já si umím některé drobnosti v pohodě představit např. našité na pásku, potom záporky, které se dají podle mě dobře použít a pod.

Pravda je to trochu k jinému účelu, ale některé z těch pásků a tvarů inspirovaných přírodou by podle mě šly použít jako bezanty. Rád bych se v tom fyzycky prohrabal jak to vypadá ve třech rozměrech...
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Otázka zní. Chceš paběrkovat na současném zboží a jednotlivosti násilně pasovat do 14. věku, nebo raději využít výrobců, kteří se výrobou replik zabývají a zvolit si vše dle libosti a dobovosti.
Honor supra Vitam! Obrázek