Lov, účel/šport

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Musíme si uvědomit, že ten rurální ráz krajiny už není, těch polností značně ubylo a ani nejsou potřeba.
Monokultury jsou svinstvo, to je pravda....
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

jenže buky dneska ve velkým nikdo sázet nebude, bo to roste pomalejc jak smrk :twisted:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Možná ano, neb. se na to tlačí - jenže to není asi moc ekonomické pro těžbu, tak se majitelé lesů kroutí.
Také je pravda, že potřeba polí se snižuje a to hodně. Mám kámošku (Ořech - možná někteří znáte :wink: ) která z toho má doktorát a dělá ve výskumu právě půdu a obylniny. Vysvětlila mi, že celý zázrak (ale někde i prúser - např. v Africe) je v tom, že dneska pěstujeme obilí s cca 25 a více zrny na klasu. Uplně původně to mělo 3 !!! zrna (to jsem ale v Mezopotámii). Ve středověku to bylo jen cca 5 zrn na klasu. Ještě před 20 roky jich bylo cca 15-20!!! Dneska je v zemědělství zaměstnáno tuším něco kolem 2,5%obyvatel a potřeba je prý dokonce jen cca 1,5% !!!! Sami si dosaďte, co tyto fakta znamenají :wink: A to nejlepší mi ukázala přímo u nich - pěstování v živném roztoku - plně automatizované - sklizeň každé 3 měsíce a veškerou nynější zem. placha dneška by se vešla cca do tří větších paneláků. Proč se to nepoužívá? Protože je tu otázka, co s půdou??? A tím se vracím k tématu. Jedni tvrdí - udržet stávající karajinu a to znamená i udržet zemědělství tak jak je. Jiný naopak chtějí právě pole přeměnit na lesy.
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Hlasuji pro lesy :-)
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Takže když přeměníme pole na nádrže s živným roztokem, tak na tom trhneme balík? :mrgreen:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Ono to již ekzistuje a funguje - čuměl jsem na to osobně a zíral. Samo si zasadí, samo si sklidí. A není to prý nic nového a neznámého. Je ale prý celosvětová dohoda, že zatím se to do výroby nepustí - viz ta krajinotvorba a také asi i problém se zaměstnaností :? Hlavně se ale bojí hladomoru v Africe. Tam totiš dodonska pěstují obilí s 5 zrny na klase a orají dřevěným pluhem :-X Ono je to složitější než se nám tady zdá. :cry:
Joe M.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Zase jsme poněkud oftopic, i když velice zajímavě :wink:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Jo, to jsme :badgrin: ale třeba budou ty buky - já jsem pro ně :wink:
Joe M.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

jj, lov buků v hustých hvozdech, to byl vždycky adrenalín..... :mrgreen:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Jediný správný ráz krajiny je různorodost. I buková monokultura je o ničem. Pro přírodu jsou velmi důležité mýtiny a meze, které udržují naživu mnoho druhů živočichů.

Já hlasuji pro odtržení od Eu, vybudování sobestačného státu a vesnice vrátit do 18-19 století. A šmitec :c)