Trajan wrote:
Popřípadě nevíte, jak o vlasy pečovali konkrétně johanité při poutích do Jeruzaléma?
asi jako na každé cestě v orientu .... každé civilizované město mělo lázně, kde se dala špína a prach nasbíraný na cestách umýt (pokud jsi na to ovšem měl a vůbec o to stál nebo to bylo dovoleno) a pak tam býval takový hezký zvyk - umýt hostu nohy ( o vlasech ani zmínka )
ps: když jsem byl ve Státu Izrael, tak si mladí kluci (Palestinci) natírali vlasy olivovým olejem, aby byli větší šviháci
Morrigna wrote:No vlasům to škodí fest, dneska už se to nedělá. Pokud chceš být LH, dávej pozor, aby jsi pak nebyl za holohlavého, chce to cvik .
(Vzpomínám si na jednu písničku - bohužel jen úryvky: ... nesuší si vlasy fénem, nýbrž jen tak nad plamenem... jednou vlasy přižehla si, jé je je, tím pádem je konec krásy...)
jo tak to je marnivá setřenice...zelená já písnička
Trajan wrote:
Popřípadě nevíte, jak o vlasy pečovali konkrétně johanité při poutích do Jeruzaléma?
Nevím jak u špitálníků, ale k templářům nám Svatý Bernard v De laude novae militiae praví:
Vlasy si dávají stříhat na krátko, noboť může podle slov apoštola zneucťuje péče o vlnící se kadeře...
Také si je zajisté zřídky kdy myjí, spíše je zanedbávají, dokud nezhrubnou a nezískají stopy slunce a boje...
(volná citace)
Last edited by Rodgir de Maille on Sun 28. Sep, 2008 11:56, edited 1 time in total.
Chystám se na jeden historický ples. Chtěla jsem se zeptat, jestli něco pokazím copem a případně nějakým rostlinným věncem jako má na ikonce třeba Pampalíny. Úplně nejradši bych si vlasy vyčesala nahoru, aby nebylo horko na krk, ale k šatům ala viking by to asi vypadalo blbě že? Kvůli horku nepřipadá v úvahu ani žádný šátek. Ten ples není LH, takže jen pro můj dobrý /případně špatný/ pocit poraďte prosím..
Pokud to není LH, tak si klidně udělej cop nebo dva a neřeš to.
Jiank obecně (ale nevím jak u vikošů) bývaly věnce a někdy i copy spíš věcí svobodných dívek. Věnce pak pravděpodobně nosili i jiní lidé při svátcích, svatbách atd.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/