Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Asi pro většinu z Vás notoricky známé věci: Rekonstrukce textilu a kousek originál VM testilu. Moravské zemské muzeum. Omluvte sníženou kvalitu fotek.

Obrázek
Obrázek
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

Wothan píše:Narazil jsem v jedné příručce starých rukodělných řemesel na "pletení" na formě - nejde vlastně v pravém slova smyslu o pletení ale nejde ani o tkaní - je to něco mezi tím. Údajně se našly nejstarší takové nálezy u nás v Mikulčicích a pochází prý z 8-10.st. Další pak na Slovensku z podobnou datací. Bylo by to nepochybně zajímavé a nové textilní řemeslo, kdyby...
Tohle "nové textilní řemeslo" :idea: předváděla Hvězdička na bitvě WB, sám jsem Ti o tom říkal když jsme spolu telefonovali před bitvou :wink:
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

neboj, určitě to nepředváděla naposled, kdo si objednal videokazetu textilní techniky z NÚLK (rab o nich na některém zdejší debatě psal) má ukázku týdle techniky doma a možná o tom ani neví, paní tam tká na formě rukavici. forma na bačkory je naprosto schodná. zkusim od Hvězdičky zjistit více informací a dám to sem.
Sargon
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sargon »

vlamik píše:nepoznate niekto nejaku dobru stranku o karetkovani?
Vlamik, robi u vas niekto karetky?
Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Průser »

Vím, že už je to dost ohrané téma, ale myslíte že mam v dnešní době ještě šanci uplatnit v L.H. strojní šití? :oops: ?
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Strojní šití - podle mě je vhodné je maximálně vynechat. Navíc tohle každý jakž takž zvládne i rukou. U některých prvních tunik jsme alespoň viditelné části odpárali a našili to znova ručně :c)

Ke stroji jsem šáhl jen protože se toho dělalo více a nebyl zrovna čas, jinak bych je nepoužil.
Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Průser »

A nešel by přes to našít nějakej lem? Jenže kde ho sehnat sám ho vyobit nedovedu, a v galantérce je nekoupim hand made. Nevíte o někom kdo je dělá na kšeft? A za kolik?
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Velice zajímavá inspirativní novinka - pletací či tkací přeslen, alternativa ke karetkám - sice z doby římské (2. - 3. stol.), ale možná to bylo známo i později (i když podobný nález z raného středověku zatím není):
http://www.muzeum-pribram.cz/dalsi/vsar ... eslen1.pdf
Publikováno v Archeologie ve středních Čechách 8/2, ÚAPPSČ Praha 2004

Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) Rab dne čtv 20. říj, 2005 15:22, celkem upraveno 1 x.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Berka píše:A nešel by přes to našít nějakej lem? Jenže kde ho sehnat sám ho vyobit nedovedu, a v galantérce je nekoupim hand made. Nevíte o někom kdo je dělá na kšeft? A za kolik?
Myslíš karetky? Já jsem levý jak prasce a za dva večery jsem si olemoval celou tuniku dokola! Takže nic těžkého. Ty 4-6 karetek ti někdo udělá nebo bych to mohl nějak zařídit (mám jich asi 20-30).

Ale furt nevidím problém v tom - vypárat a našít rukou. Kdyby jsi měl problém sehnat lněnou nit, tak těch 5- 10 metrů bych ti případně mohl poslat v dopise.

Jo a ke karetkám - osobně jsem se stal odpůrcem chem. barvení a ruční a přírodně barvenou karetku neseženeš. Ale zkus některé LH skupiny, třeba budou mít holky něco na prodej.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

VM karetky z MZM. Ovšem blbé světlo, blbá fotka :c(

Obrázek

Dost mě zarazila velikost, která nebyla moc velká. Neznáte někdo přesné míry VM karetek z rohoviny? Případně porovnání velikosti s karetkami nalezenými z okolních zemí?