Látky, oděvy, uniformy atd.

Moderators: Knecht, Raiden

Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Spousta autorů (Englund, Klučina...) se shodují, že Švédové mohli mít jakoukoliv barvu kromě červené; i když na druhou stranu, v Ospreyi je obrázek řadového dragouna v červeném kabátě, čili nejen krále :twisted: (a dokonce je to ten, co jsem ti poslal); takže mám dojem, že se jednalo spíš o barvu šerpy, případně polních znamení.
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Akoze jasne, to je v pohode, hoci Ospreya ako zakon by som nebral. Skor som nachylny verit tej farbe serpy... A ak aj nahodou nie, ako som pisal vyssie, robim Nemca... A aj ked nahodou protestantskeho, pochybujem, ze by prave oni boli az taki ortdoxni, aby vynechali taku nadhernu farbu, akou je cervena... Ale pre istotu si sijem aj pieskovohnede sako...:D
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Upřímně řečeno, já chtěl původně dělat Valdštejnovu lehkou jízdu a dlouho jsem pátral, jak vlastně vypadala. Pak jsem zjistil, že to byli Chorvati a to mě nenadchlo. Švédsko byla z nouze ctnost - chudá země, takže plechy jenom u oficírů, jedna pistole místo dvou, atd., takže řadovýho knechta lze dosáhnout s poměrně únosnými náklady :wink: Rozhodně to není o ideologii, o nějakém stereotypu, že by císařští byli zlí a Švédové hodní - byla to všechno stejná sebranka :twisted:
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

hele když mi nezaplatěj žold, tak dezertuju k tomu, kdo líp platí... :badgrin:
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Rozhodne lepsie vyzera jednotka hrajuca vsetkymi farbami, to je bez debaty... Mne sa napr. Altblau paci, koniec koncov, maju moje mestske farby, ked ich vidis postavenych vsetkych naraz, nemoze ti srdce zaplesat, raz darmo, uniforma ma svoje caro,s tym nic nenarobime... Ale znazornuju az prilis elitne komando na moj vkus... Ako som spominal, rozbiehame u nas pikanierov... A mne sa na nich paci prave to, ze je to este taka luza, kazdy ma na sebe "civil", takze dokopy vyzeraju ako cirkusanti, prilby sice mame vsetci, ale kyrysov zatial len par, na rozlisenie pouzivame stuhu na ramene... Ale! Zbrane maju v perfektnom stave a vedia s nimi narabat, ide teda o idealnych vojakov do boja, nie na paradu... :twisted:

Na druhej strane, rozdelenie na Svedov a cisarskych je klasicke asi prave z toho dovodu, ze vtedy uz to frcalo, tu uz slo o skutocne armady, slavne bitky, velkych vojvodcov, myslim, ze v takej miere to asi az pred BH nefrcalo, aspon co sa v tom teraz rypem, mam pocit, ze ide o taku nejaku predohru... A navyse, hoci ide o krasny kus vasej historie (obdobie pred BH), asi moc pritazliva ludom nepripada, kedze to dopadlo tak, ako to dopadlo...

Ved u nas je jednym z dovodov, ze ludia nechcu zatial robit hajduchov aj to, ze to boli vlastne blbi zlodeji, ktori zvladli akurat rabovat dediny, ale v boji moc skody nenapachali... Vid. priklad vojsk Juraja II. Rakociho, ktore prehrali pri Humennom uz s porazenymi kozakmi Juraja Drugetha, pretoze sa dali do rabovania kozackeho tabora... :mrgreen:
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

No třeba Corporal, kde externuju i já, má sice základní uniformu stejnou(tj. kalhoty a kabát), ale všechno ostatní je na vůli jednotlivce - řemení, poboční zbraň, puška, apoštoly...a řekl bych, že to vypadá docela dobře.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

U nas je to napriklad prave to pestre, este mame nejednotne aj zavesniky, kordy, doplnky, hehe... Akurat prilby mame rovnake (bola dobra cena, hehe) a stuhu cez rameno... Skratka, pestrofarebnost a pohodlie nadovsetko, hehe... Inak zvazujem, ze zakazem chalanom prat kostymy, takym tempom by za par rokov vyzerali vazne dost opotrebovane a pouzito.... :mrgreen:

Ako som spominal v Pikanieroch, vedla Corporalu sme mali delo... Samozrejme, ak je Corporal ta tlupa ludi v svetlohnedych kabatoch s paskatymi rukavmi... A tusim mali aj pomalovanie nejake, ale to si nie som isty....
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

ano ti žlutohnědí čmeláci jsou z Corporalu :wink:
nunc est bibendum
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

No ty kabáty nejsou světlehnědé ale žluté s hnědými pruhy na rukávech a hnědými šňůrami, modré kalhoty se žlutými pruhy na bocích.
Gordon: Já na poslední Bílé hoře nebyl, na předposlední ano. Byl jsem ten kanonýr s berdyšem. :) No a děláme v podstatě finskou dragounskou jednotku ve švédských službách.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Knecht wrote: No a děláme v podstatě finskou dragounskou jednotku ve švédských službách.
Tomu se říká vlastenectví :biggrin:
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.