Obuv

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Ty elhá boty jsme dlouze probírali s Tabiqem a nakonec jsem si od něj nechal holt ušít boty s vnějším stehem(v podstatě mě sám společně s mamkou přemluvili) ,které budou životnější,levnější a na nějaké to běžnější užívání (chůze po betoně :? atd) ,s tím že si teď šiju ten vnitřní sám.

Ben:"vysoké boty si mohli dovolit pouze dobře situovaní" o které době vrámci těchto vysokých bot si psal, nebo spíš jaké konkrétně vysoké boty směl na mysli?

Vladan:Trochu s tebou nesouhlasím ,neříkám ,že když by sis kupoval lh vecičky ,že by to nebylo dražší než normální ,ale spíše ta výhoda lh ,že si můžeš většinou vše vyrobit sám ,přesně podle svých představ a hist. faktů.Týká se to tedy především ,těch nejnižších vrstev,asi ať už v kterém koliv období středověku.Stejně tady ve Vrcholném středověku nikdo myslím (a budu moc rád ,když mě někdo vyvede z omylu) prvoplánově lh nedělá
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

KOHO - je velmi naivní se domnívat, že jako laik odvedeš stejně dobrou práci jako velmi podrůměrný řemeslník 14. st. :badgrin: a to jenom proto, že si to budeš šít sám v ruce. To že si to v ruce ušiješ ti možná rozšíří obzory, ale rozhodně tě to co do kvality, technologie zpracování, vzhledu a kvality dobovému modelu nepřublíží. Já jsem původním vzděláním sochař a "vyučil jsem se jako tovaryš" za 6 let. Učil jsem se pracovat dobovými nástroji a postupy, protože oni se prakticky od antiky nezměnily (krom přesnějších reprodukčních technik - ty jsou z 15. st.). Domníváš se, že se mi můžeš přiblížit, když si to na blint zkusíš? :badgrin:

Nic proti těm, kdo se přestože jsou laikové rozhodli jít cestou ručního šití oděvů a doplňků - ale to z nich nečiní řemeslníky dobově verohodnější a ani jejich výrobky se dochovaným předlohám nemohou přiblížit. Já sám taky do celčeho fušuju, ale je mi jasné, kde je můj strop jako laika a víc si od toho neslibuju - a domnívám se, že ani ti, kdo se o živou historii zajímají dlouhodobě. Prostě si to chceme zkusit, nebo hledáme cestu tam, kde chybí nabídka profíků. Dnes tu již jsou lidé, kteří to umí, ale ti za sebou také mají x let praxe a lecos jim prošlo rukama.
Neodpustím si malý pohlavek - je dobře že se jako nováčci pouštíte do pořizování výbavy a oděvů zodpovědně, ale nezaměňujte vše ručně zhotovované za LH!

P.S. Návody a rady na tomto fóru uvedené jsou zajímavé a jejich cenu tu nikdo nezlehčuje :wink:
Ich dien!
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

Maršálek píše:To že si to v ruce ušiješ ti možná rozšíří obzory, ale rozhodně tě to co do kvality, technologie zpracování, vzhledu a kvality dobovému modelu nepřublíží.

mozná je to jen tím ze se pokousite rekonstruuovat dvorske prostredi, ale i prumerne sikovny clovek dokaze na poprve za pomoci navodu kvalitne zreplikovat spoustu bot dochovanych ze 14 stoleti. V tomhle se rozhodne mylis uz proto ze i v 14 stoleti existovaly vyrobky ruzne urovne a spousta z nich se da velmi dobre napodobit
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Souhlasím s Bobrem - rozlišujme špičkové a luxusní výrobky a "spotřební" zboží.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Bobr píše:
Maršálek píše:To že si to v ruce ušiješ ti možná rozšíří obzory, ale rozhodně tě to co do kvality, technologie zpracování, vzhledu a kvality dobovému modelu nepřublíží.

mozná je to jen tím ze se pokousite rekonstruuovat dvorske prostredi, ale i prumerne sikovny clovek dokaze na poprve za pomoci navodu kvalitne zreplikovat spoustu bot dochovanych ze 14 stoleti. V tomhle se rozhodne mylis uz proto ze i v 14 stoleti existovaly vyrobky ruzne urovne a spousta z nich se da velmi dobre napodobit
To ale polemizujeme o tom, nakolik zručný a znalý bude ten, kdo se do toho bude chtít pustit, jaké bude mít nástroje, materiál a zázemí tam, kde je ho třeba. Dalším ne nepodstatným faktem je i to, kolik toho sám zhotoví, protože se učíš jak z úspěchů, tak i z neúspěchů. Budu-li si tedy šít toliko jedny či dvoje boty, pak se domnívám, že výsledek se tomu nebude rovnat :wink: A nemyslím, že mě to postaví na úroveň podprůměrného řemeslníka - nepodceňuji ani jednoduché boty, určené pracujícím. Já se budu pokoušet to stále obracet na svůj obor - kamenictví a sochařství a tam to vidím jasně. Měl jsem možnost to několik let porovnávat ve Francii. Sám jsem se tam taky učil od jiných, např. vitráže, fresky, keramiku atd. ale mám za pár týdnů, kdy jsem byl někomu k ruce toliko obecnou představu - rozhodně bych se do toho sám nepustil.
Takže shrnu-li to, pak nezatracuji cestu vlastních výrobků, ale sám jsem býval řemeslníkem a mám jinou představu, co bych pustil z ruky a co zahodil. Sám si na sebe a pro sebe lecos udělám, ale nedomnívám se, že jsem tím blíže dobovým řemeslníkům a jejich umu :wink:
Ich dien!
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

to ale samozrejme vypovida jen o tobe a ne o tom jestli je to mozne...
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

V tom musím také souhlasit s Bobrem. Úroveň zpracování bot ve středověku byla možná slušně vysoká......na dvoře Janově či Rjččině, ale silně pochybuji, že na dvorci kdesi v srdci království. Navíc Koho zdůrazňoval nižší vrstvy obyvatelstva, u kterých bych opravdu nepředpokládal objednávku na odění a obuv u renomovaných řemeslníků. Navíc ušít boty považuji za výrazně jednodužší, než sochařství. :) Nálezy střevíců neukazují o nic více než víme. Kůže a perforace po okraji od švů. Na tom bych opravdu nehledal nic převratného složitého a nenapodobitelného, zvláště po přečtení Melkelovo článku. :)
Honor supra Vitam! Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Myslím že dokážu ušít raně středověký oděv rukou ve stejné kvalitě jako ho šili naši předkové - dodržím materiály i princip stehů a jsem, když si dám záležet schopný dodržet i kvalitu jejich stehu (která ovšem mohla být dost různá). Do složitějších věcí bych se sám nepouštěl a nebo i poustil ale jen ve spolupráci s profesionálním krejčím/švadlenou, protože já umím technicky dobře šít, ale konstruovat nebo spíš rekonstruovat složitější střihy vůbec není snadné (a pro mně stříhání představuje těžko postihnutelnou magii...).

Něco jiného je pak zdobení kdy je třeba pro mne obtížné sehnat zlatou nebo stříbrnou nit apod. Ale můžu vždycky volit jiné přiměřené materiály a obecně lze říct že zdobení je často spíš o tom kolik tomu můžeme/chceme obětovat času (kterého vesměs nemáme tolik kolik měli ti co to vyráběli).

S botama je to velmi podobné - je to jen o grifu. Jednodužší věci se třeba v sociálně slabším prostředí šily podomácku, složitější věci dělali profesionálové ale opět v různé kvalitě. Takže paradoxně pro nás není nemožné se tomu přiblížit, pokud volíme něco na co stačíme. Na jednoduché věci stačí každý, složitější věci by bylo dobré přinejmenším konzultovat s odborníkem a opravdu složité repliky by měl dělat profesionál, ovšem původní technikou (tady se neskrývá snad žádný zálud typu "nevíme jak to dělali").

Čili ano - samo ruční šití LH nedělá, ale patří k tomu. Pokud ručně šít nechcete, prosím, ale mělo by se to zdůvodnit tím že tomu nechcete nebo nemůžete věnovat tolik času, práce, úsilí, materiálu, peněz apod. Taky můžete argumentovat rychlejším opotřebením apod. To jsou všechno argumenty které to sice od LH vzdalují, ale je možné je za určitých podmínek respektovat. Ale určitě ne tím že "se nemůžeme přiblížit práci našich předků" a tak se o to ani nebudeme pokoušet.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

taky mi to prijde jako alibi
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

to Bobr a Wothan: to si zjevně nerozumíme a každý mluvíme o něčem jiném :wink: Já nebrojím proti šití v ruce, ani proti tomu, aby se laikové jako jsme my pokoušeli o zhotövení takového výrobku či oděvu :wink: Jiná věc ale je tvrdit - a to jsem ani od vás dvou, ani od Melkela nikdy neslyšel, že každý kdo si cokoli zhotoví sám dosáhne rázem srovnání s průměrnou kvalitou dobových výrobků :biggrin: A to je zásadní omyl, který se mezi nováčky mnohdy šíří. Jejich představa o mezích dobových řemesel je pak někde jinde, když ho poměřují se svými schopnostmi, respektive s tím, co si dokázali zhotovit napoprvé sami. Abych to upřesnil, pak dodám, že jsem Koha umravňoval za to, že nezřídka hodnotí to, zda se mohl dobový oděv či jeho část zhotovit v dané podobě zachycené obrazovými prameny podle toho, zda je toho schopen on sám jako laik a bez potřebných znalostí. A to se týká jak bot, tak i spodního prádla a dalších oděvních částí.
Ich dien!