KOHO - je velmi naivní se domnívat, že jako laik odvedeš stejně dobrou práci jako velmi podrůměrný řemeslník 14. st.

a to jenom proto, že si to budeš šít sám v ruce. To že si to v ruce ušiješ ti možná rozšíří obzory, ale rozhodně tě to co do kvality, technologie zpracování, vzhledu a kvality dobovému modelu nepřublíží. Já jsem původním vzděláním sochař a "vyučil jsem se jako tovaryš" za 6 let. Učil jsem se pracovat dobovými nástroji a postupy, protože oni se prakticky od antiky nezměnily (krom přesnějších reprodukčních technik - ty jsou z 15. st.). Domníváš se, že se mi můžeš přiblížit, když si to na blint zkusíš?
Nic proti těm, kdo se přestože jsou laikové rozhodli jít cestou ručního šití oděvů a doplňků - ale to z nich nečiní řemeslníky dobově verohodnější a ani jejich výrobky se dochovaným předlohám nemohou přiblížit. Já sám taky do celčeho fušuju, ale je mi jasné, kde je můj strop jako laika a víc si od toho neslibuju - a domnívám se, že ani ti, kdo se o živou historii zajímají dlouhodobě. Prostě si to chceme zkusit, nebo hledáme cestu tam, kde chybí nabídka profíků. Dnes tu již jsou lidé, kteří to umí, ale ti za sebou také mají x let praxe a lecos jim prošlo rukama.
Neodpustím si malý pohlavek - je dobře že se jako nováčci pouštíte do pořizování výbavy a oděvů zodpovědně, ale nezaměňujte vše ručně zhotovované za LH!
P.S. Návody a rady na tomto fóru uvedené jsou zajímavé a jejich cenu tu nikdo nezlehčuje