Lamelová, falérová a šupinová zbroj

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No zřejmě nikdy nebudeš moct doložit autenticitu té zbroje (pokud se nenajdou nějaké nové nálezy, poznatky aj.). Takže je to do určité míry na tom, jak má který pořadatel nastavenu toleranci v podobných věcech. My to třeba tolerujeme, ale dovolím si dost nekompromisně posoudit případ od případu s tím že pokud řeknu (já nebo někdo jiný kompetentní) NE tak se o tom dál nediskutuje. Osobně ale soudím že když už se pouštět do spekulací tak na základě určitých kriterií:

1. co dovolí materiál při různé technologii zpracování (kůže surová/vařená aj.)
2. jaké má daný materiál přednosti (aby mělo vůbec smysl ho použít).
3. sama konstrukce musí být aspoň nějak podložena - tj. nejlépe odvozena z toho co známe - např. u kožených lamel odvozených od doložených lamel kovových aj. A to vše při zachování bodů 1. a 2.

Takže asi tak.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Tak jsem se konečně rozhoupal sem napsat :) Takže - moje lamely jsou podle nálezu z Birky, jsou rozžhavené do ruda a ponořené do oleje, čímž bylo dosaženo efektu černění. Není to sice 100% ochrana proti rzi, ale když to rezne, není to tak patrné a při naolejování rez zajde - světe div se - do černé barvy:-)) Dále - ramena jsou má vlastní konstrukce, ale vycházím z ruských a mongolských (studoval jsem i byzantské, čínské, japonské atd.). A hlavně z logiky, je to jeden ze tří způsobů, jak je udělat. Vybral jsem ten, který chrání dobře a zároveň nevypadá japonsky:-) Dnes trochu lituju, že jsem si nezvolil ramena z jednoho kusu kovu, jako z těch chazarských nálezů. Na našem území je to ale všechno tak trochu spekulace, technologicky podložená analogická ... spekulace :-(
Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Průser »

A co to povrchově neupravovat vůbec, jenom to párkrát za sezónu natřít olejem a nechat na tom vytvořit takovou přírodní patinu. Pochybuju, že všichni co nosili lamelovky je měli jako zrcadlo :wink:
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bryennios »

Nástěnná malba z Bochumi (Německo), kolem roku 1200

Obrázek
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

klibanion

Příspěvek od Archimedes »

Zaujala me konstrukce byzantskeho klibanionu (i kdyz pro me asi nebude vhodna, protoze chci zkusit na lamely tvrzenou kuzi). Ten napad se stridanim pasku kuze a lamel (takze vsude je nakonec "kompozitni" trojvrstva kov-kuze-kov) - alespon podle http://www.levantia.com.au/military/KKK.html - se mi zda pekny. Melo by to byt pohyblivejsi nez normalni lamelovka pri zachovani ochrany. Mate s tim nekdo zkusenosti?

Jsou nejake nalezy nebo indicie pro tuhle konstrukci v Cechach a na Morave nebo v okoli v 10.stoleti? Nebo se da alespon soudit na rozumnou sanci dostat sem takovou zbroj obchodem s Byzanci?
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Voda s mycím prostředkem. - Neupraví ocel proti rzi, ale je zásaditá. Zásady jsou známý přídavek proti rezavění oceli bři broušení pod vodou.

Rozhodně to nebude dlouhodobé.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Trajan: Tam tohle bylo zmíněno konkrétně na jednu jedinou repliku zbroje, co měla mít staletou patinu, jako zajímavost jak tu patinu docílili a jak zastavili nežádoucí rezivění. Myslím že univerzalizovat a dělat s toho pravidlo na údržbu nemůžeme.
Honor supra Vitam! Obrázek
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Ono to taky záleží a tom z čeho to je a jaká byla původní povrchovka.

Pokud byla původní zbroj z materiálu který dneska označujeme jako wrought iron, nemusí vůbec reznout, pouze bude černat povrch, což je právě ta patina.
Opoč
Nováček
Nováček

Příspěvek od Opoč »

Ta ochrana omytím vodou s jarem byla na zastavení korodování u výroby zrezivělé plátovky ( napřed ju natřeli jódem aby zkorodovala ale moc se jim to rozjelo a tak to pak oplachovali jarem )Aspoň tak to chápu já .
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Natři to rozpuštěným sádlem. To stuhne a nechá to na zbroji tenký mastný film. Dokonale to funguje. Mám přilbu hned proti dveřím, tak že každá návštěva hned jéééé můžůůů a než stačíš něco říct už tam máš otisky. Dříve jsem ji čistil každý týden, ale od doby co je natřená sádlem jsem na ni nesáhl. A to jsou to už tři měsíce.
Honor supra Vitam! Obrázek