Asi nejspíš ano, ale upřímě, kdo mě zná tak ví, že nemá hrát na strunku.
Jak to vydřevit:
http://sweb.cz/hawkwind/bladefit.JPG
Zbraně raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Jinak ano - každý paroh po vyschnutí spórovatí, pak vemeš jinej kus a narazíš to na jinej. Říkám, že tady je předpoklad, že máš ten materiál běžně k dispozici. Navíc - to trvá hodně dlouho.
Wothan - Ano nevidím žádný rozdíl mezi průmyslově destilovanou a chemicky upravenou smůlou (kalafuna) a epoxydovou pryskyřicí ve vztahu k tomu co děláme, ani jedno není prostě košer.
Wothan - Ano nevidím žádný rozdíl mezi průmyslově destilovanou a chemicky upravenou smůlou (kalafuna) a epoxydovou pryskyřicí ve vztahu k tomu co děláme, ani jedno není prostě košer.
Naposledy upravil(a) hawkwind dne pát 19. srp, 2005 13:28, celkem upraveno 1 x.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Co máte pořád s tou kalafunou? Minulý víkend jsem vyrazil do nejbližšího lesa, za hodinku očumování stromů jsem nasbíral asi tak půl kila smůly (některou čerstvou, některou vyschlou). Chystám se to teď tavit, abych z toho dostal třísky a tak.
Kdybych měl porovnávat síru a smolu, přijde mi že smoly museli mít všichni kolem sebe mraky, ale síra nemusela být k sehnání tak snadno (OK, na Islandu obráceně
)
Kdybych měl porovnávat síru a smolu, přijde mi že smoly museli mít všichni kolem sebe mraky, ale síra nemusela být k sehnání tak snadno (OK, na Islandu obráceně

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
No problém - já ho s tou kalafunou prostě nemám
Ale jinak jak se zdá byl ten odhad nejspíš správný - celý ten humbuk s výrobou kalafuny destilací se zřejmě smrskne na vaření a odpařování těkavých složek v kotlíku (případně přelitím vodou a varem čímž si ale nejsem přesně jistý) nad ohněm kdy terpentýnovou silici prostě obětuju a nechám volně odpařit.
Někde jsem našel že takto vyrobená kalafuna co zbude na dně kotlíku má barvu tmavou až do černa. Kalafuna vyrobená parní destilací (nevím přesně jak to funguje, mám dojem že pára prochází skrz nějaké rošty) je světlá. až bílá.

Někde jsem našel že takto vyrobená kalafuna co zbude na dně kotlíku má barvu tmavou až do černa. Kalafuna vyrobená parní destilací (nevím přesně jak to funguje, mám dojem že pára prochází skrz nějaké rošty) je světlá. až bílá.
Naposledy upravil(a) Wothan dne pát 19. srp, 2005 13:38, celkem upraveno 1 x.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To je fakt, klíh by byl asi odolnější řešení než ta kalafuna/smola, ale mně ta kalafuna celkem dost drží navíc ona tam má vlastně spíš funknci plnidla - problém u ní je že pokud je hodně čistá (což by při vyvaření přímo ze smoly namísto průmyslové destilace nebyla) bez ostřiva a bordelu, je křehká. Při úderech a pádu může popraskat. Používám to na nože, ale třeba sax pro boj bych tím nezalil.
-
- Stálý přispěvatel