Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Asi nejspíš ano, ale upřímě, kdo mě zná tak ví, že nemá hrát na strunku.

Jak to vydřevit:

http://sweb.cz/hawkwind/bladefit.JPG
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Jinak ano - každý paroh po vyschnutí spórovatí, pak vemeš jinej kus a narazíš to na jinej. Říkám, že tady je předpoklad, že máš ten materiál běžně k dispozici. Navíc - to trvá hodně dlouho.

Wothan - Ano nevidím žádný rozdíl mezi průmyslově destilovanou a chemicky upravenou smůlou (kalafuna) a epoxydovou pryskyřicí ve vztahu k tomu co děláme, ani jedno není prostě košer.
Naposledy upravil(a) hawkwind dne pát 19. srp, 2005 13:28, celkem upraveno 1 x.
Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mysakk »

Po vyschnutí zpórovatí a samozřejmě,že se stáhne,ale ne natolik aby udržel čepel dostatčně pevně.

Myšák
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Co máte pořád s tou kalafunou? Minulý víkend jsem vyrazil do nejbližšího lesa, za hodinku očumování stromů jsem nasbíral asi tak půl kila smůly (některou čerstvou, některou vyschlou). Chystám se to teď tavit, abych z toho dostal třísky a tak.

Kdybych měl porovnávat síru a smolu, přijde mi že smoly museli mít všichni kolem sebe mraky, ale síra nemusela být k sehnání tak snadno (OK, na Islandu obráceně :) )
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Já nad tím lámu hůl....Tak on nakonec není problém než v tom, že je moc práce tu kost vydřevit...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Mimochodem, co kostní klih? Dá se na takovéhle účely použít?
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No problém - já ho s tou kalafunou prostě nemám :twisted: Ale jinak jak se zdá byl ten odhad nejspíš správný - celý ten humbuk s výrobou kalafuny destilací se zřejmě smrskne na vaření a odpařování těkavých složek v kotlíku (případně přelitím vodou a varem čímž si ale nejsem přesně jistý) nad ohněm kdy terpentýnovou silici prostě obětuju a nechám volně odpařit.

Někde jsem našel že takto vyrobená kalafuna co zbude na dně kotlíku má barvu tmavou až do černa. Kalafuna vyrobená parní destilací (nevím přesně jak to funguje, mám dojem že pára prochází skrz nějaké rošty) je světlá. až bílá.
Naposledy upravil(a) Wothan dne pát 19. srp, 2005 13:38, celkem upraveno 1 x.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Hm mě to voní. Klíh by asi použít šel, je sice hydroskopickej, ale to se netýká toho když ho někam zaleješ. Navíc celá slavná smůla má jako lepidlo jen o něco větší pevnost než led, klíh má 6X větší.
Kdo někdy ve starý truhlářský dílně viděl ty kapky tak ví.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To je fakt, klíh by byl asi odolnější řešení než ta kalafuna/smola, ale mně ta kalafuna celkem dost drží navíc ona tam má vlastně spíš funknci plnidla - problém u ní je že pokud je hodně čistá (což by při vyvaření přímo ze smoly namísto průmyslové destilace nebyla) bez ostřiva a bordelu, je křehká. Při úderech a pádu může popraskat. Používám to na nože, ale třeba sax pro boj bych tím nezalil.
Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mysakk »

Wothan-chci se zeptat,čim by jsi doporučil zalít sax na boj aby to vydrželo i hrubší zacházení?

Myšák