Wiesna píše:Takze tady je cast toho, co jsem vyfotila. Doufam ze vas neco zaujmi
p.s. Pridala jsem tam neco z knihy Marii Gutkowske- Rychlewske "Historia ubiorów" a z knihy "Kostiumologia".
Velevážené panstvo Polské něják v poslední době nestíhám a jelikož sidělám LH husitu není sranda se poprat se všemi věcmi najednou.Ale aby mé vybavení nezahálelo pořídil jsem si polskou pěchotní sekeru.Je udělána tak aby tvarově odpovídala těm z obrazů a byla podle předloh.Je potřena voskem a sazemi,aby byl dodán onen potřebný vzhled.Jedná se v podstatě o polskou obdobu čakanu.Tedy každý kdo chce dělat čistokrevné polsko tak jako já a chce nosit sekeru....tímto tvarem nic nepokazí do bílé hory sem hodím už i kostým pochopitelně vše vlněné tak jak to má být a knoflíky dřevěné,jedná se totiž o bitevní verzi a okoukal jsem jí u kolegy v polsku...u toho jediného koukatelného co měl i onen účes a vzhled.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Ona tak nevypadá ona je nemám jí na šerm,ale do průvodů.Je totiž velice mohutná a těžká.údajně na srážení jezdců z koně.takže má dlouhé toporo aby při úchopu oběma rukama mohl člověk jezdce srazit tou kladívkouvou částí.Až ji uvidíte pochopíte že se ani nemusel moc snažit.Sekera je velice pádná nic do jedné ruky
Takže takto můj první LH kostýmek.Jedná se o husarský župan a beranici z levharta,povšimněte si detajlíků jako jsou ostruhy či polská šlechtická košile.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)