Knihy

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

Upozorňuju na knihu Františka Kubů Chebský městský stát - počátky a vrcholné období do počátku 16. století, Veduta, České Budějovice 2006.

http://www.kosmas.cz/images/isbn/orig/8086829154.gif

Autor se problematice věnuje dlouhodobě, výborné shrnutí problematiky, která není v české historiografii moc akcentována. Kupř. samostatná kapitola je věnována ozbrojeným silám chebského městského státu...
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

A dodatek: vedlejším zemím se věnuje i druhý díl sborníku editovaného Lenkou Bobkovou a Janou Konvičnou Korunní země v dějinách českého státu, leč pokrývá to 14. - 16. století.

http://www.kosmas.cz/images/isbn/orig/8086971074.gif
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Já mám taky jeden menší dotaz.Nevíte někdo kde se dá sehnat nějaká recenze na Klápštěho Proměnu českých zemí ve středověku?
Googloval jsem a dohledal jen 1 a to od Přemysla Bara v dějinách a součásnost. je to docela urgentní. Díky
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

JARWIKS wrote:Já mám taky jeden menší dotaz.Nevíte někdo kde se dá sehnat nějaká recenze na Klápštěho Proměnu českých zemí ve středověku?
Googloval jsem a dohledal jen 1 a to od Přemysla Bara v dějinách a součásnost. je to docela urgentní. Díky
Zdravíčko! Sežeň si poslední vydání revue Dějiny - Teorie - Kritika. Je to tam zrecenzováno velmi dobře, z pera 2 až 3 autorů - teď nevím přesně, nemám to po ruce...
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

JARWIKS wrote:Já mám taky jeden menší dotaz.Nevíte někdo kde se dá sehnat nějaká recenze na Klápštěho Proměnu českých zemí ve středověku?
Tak jak? Sehnal si ty Dějiny-teorii-kritiku? Mohl bych to v Olomouci nafotit a poslat, kdyby bylo třeba...
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Nazdar Opate :wink: Během dalšího dne jsem již měl okopírovanů tu část, co jsem potřeboval, dneska budu knihu rozebírat na semináři. Je fakt velmi zajímavá, akorát škoda, že neznám vlastně rozdíly mezi německým a slovanským právem. Snad se o tom pobavím s Kunasskem až se zase potkáme.
Díky za radu a pomoc :wink:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

koukni třeba na tohle:

http://www.kar.zcu.cz/texty/NovacekND.htm

nebo si dej do vyhledavače emfyteuze (tj. německé právo)
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Jako příklad bych uvedl např. Zakon sudnyj ljudem :-)

A stavět do protikladu slova slovanský a německý je IMHO nesmyslné, protože v době existence Svaté říše římské národa německého máme dostatek slovanských samostatných státních celků.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Není to nesmysl.

Existovalo tu staré "slovanské" právo a postupně ho nahrazovalo to německé.

Slovanské právo bylo většinou zvykové a v německém právu se často daný akt potrvrzoval smlouvou.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

I německé právo bylo zvykové, jen bylo kodifikováno dříve. A o které době mluvíš, když se pohybujeme v mezích vrcholného středověku?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita