Odívání

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

na www.kostym.cz je také několikero střihů, jak střihy originálních oděvů, tak adaptace kreslené podle dobových vyobrazení. Další se připravují.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

tenhle web vřele doporučuji a autorům skládám hold, neb jde o velmi solidní dílko
P.S. půvabná Catany to není kvůli tvé oponentuře :biggrin:
Ich dien!
catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

červenám se a děkujeme. :-D
Dovolila jsem si použít jednu fotku (repliku oděvu Karla IV), kterou jsem našla zde na foru, tak doufám, že se autor Pruser nebude zlobit.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mimochodem na té stránce co jsem sem dával je porovnání ručně tkaného lněného plátna se strojovým, kdysi jsme se o tom bavili tak jsem si na to teď vzpoměl - porovnával jsem jich za poslední dobu několik a výsledek je, že je to při vhodně zvolené gramáži a jakkosti prakticky nerozeznatelné. Když ty vzorky pomíchám a nebudu si je pamatovat nepoznám to ani já sám. Rozdíl je jen na okraji plátna a to vlastně jen do té doby než jej rozstříháme (pokud ten okraj nevyužijeme). Ono je to v zásadě logické, pokud se nezmění materiál (popřípadě síla vlákna) a technologie, nemůže se ani nijak radikálně změnit vzhled a vlastnosti.
Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Průser »

Kamarádi moji, mě bych na vás jeden dotaz. Konečně plánuju nahradit svuj dyftýnovej plášť za echt vlněnej, chci to na období 1320-1350 volím klasický půlkolový střih viz obrázek a chtěl bych si v něm udělat průstřihy na ruce. Jsou bezesporu praktické avšak na žádném vyobrazení jsem je neviděl. Co vy na to? Obrázek
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

vím že prostřihy na plášti se objevovaly, ale nejsem si jistý obdobím. zkus Catany: catany@hotmail.com
Ich dien!
catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

pruser - zklamu Tě, zatím nalezli jsme průstřihy na ruce jen u kolových plášťů... ještě u pozdní formy peliconu, což byl v podstatě 3/4 kolový plášt s vlečkou vepředu zapnutý, takže průstřihy na ruce byly nutné (datace: 13.-14.stol, V. le Duc)
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Z vlastní zkušenosti ti poradím zvěč jej na třičtvrtě kruh. Ten půl kruh je nepohodlný a bude tě táhnout dozadu. 3/4 lépe obrpne tvé tělo a jeho váha se rozloží.
Honor supra Vitam! Obrázek
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

nataniel píše:Ahojte,

Neviete mi poskytnúť nejaké odkazy na strihy kostýmov. Som uplný laik a len teraz s tím začínam. Na nete som nič zaujímavé nevedel najsť. :oops:
Myslím oblečenie Slovanov vo vrcholnom stredoveku
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ve vrcholném středověku se o Slovanech a slovanském odívání už nemluví - už se nejedná o nějaké obecné dějiny Slovanů ale o dějiny jednotlivých národních států. Takže třeba Čechy ve vrcholném středověku, Polsko apod.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.