Vladan nevím kde bereš , že vycházím jen iluminací. S desovými obrazy je problém jejich celkem jednoznačně menší množtví témat než u liturgických manuscritů. Našel jsi na nějakých deskových obrazech samostatné rukavice, které by vypadaly jako prošívané, když je to tak výrazně kvalitnější pramen???
Muschwerkovo komtář samozřejmě znám, jenomže on tam nepíše nic o kvalitách vyobrazení, ale spíš promblém obrázek text, což není případ jen I.33, je to dost v ve Velislavově bibli.
Psal jsi, že nemůžu srovnávat iluminace z I.33 s ostatními, myslím že tento výrok jsi stále nepotvrdil.
Dle mého se nějaká kvalitnější samostatná ochrana rukou začíná objevovat zhruba v druhé čtvtině 14.století a možná spíš později řekl bych spíš tak k roku 1340 kde se jedná o všelijaké typy kombinací samostatných kroužkových rukavic či kožených s využitím kovových plátů.
Když se třeba podíváš na mistra Verdunského oltáře, tak tam máš u 8 oděnců, kde máš možnost vidět ruce , tak jen dva mají rukavice a to je rok cca 1340. Ale to je jen jeden konkrétní případ.
Například v Holhamské bibli to vypadá , že mají kroužkové komplety i jakoby s pěstnicema ,které jim končí zhruba u kloubů a prsty mají již holé, může to být autorův rukopis, ale mám to tam dost vojáků.
Ale myslím, že to není taky úplně nereálné, řekl bych více reálné, než tvé červené samostatné prošívané rukavice, fakt nic proti tobě, opravdu si ti vážím a vidím tvou zapálenost, jen ty rukavice se mi prostě moc nezdají.
Samozřejmě , že chápu druhou stranu mince a to požadavky oranizátorů na akci, ale i možná kvůli tomu taky tak prudím ,protože když mě André nechtěl pustit do závěrečné bitvy bez rukavic(a já si musel půjčit všegotičáky), tak mě to fakt štvalo
Šupinové rukavice?
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jak vznikly mé prošívané rukavice jsem zdůvodňoval výše. Jestli se chceš kouknot na rozdílnou konstrukci pěstnic a rukavic (myslím tím proporční rozdíly mezi jednotlivými provedeními), projdi si alespoň ty náhrobky, které jsem postoval na začátku.
Budeš se divit, ale k civilním, liturgickým a loveckým rukavicím se dá najít poměrně dost deskových obrazů. Stačí hledat.
Pro tohle jsou totiž jen velmi málo říkajícím pramenem. Snad jen pro představu o výsledném vzhledu, ale někdy se i nějaký ten konstrukční detail objeví (např kontrastní barvou provedený šev na palci)
Nicméně takhle bychom se tu mohli bavit ještě dva měsíce. Prošívanou rukavici pokud vím ještě nikdo nenašel a tak to bude vždy jen domněka. Nicméně v praxi funkční a na základě pramenů - ostatně jako spousta jiných věcí
----------------------------------
Tak mě tak napadá, jestli se bavíme o stejné věci. Ty prošívané rukavice jsou jen jako základ kroužkových. Výsledam mají být prstové kroužkové rukavice. Jedna je tedy již potažená kroužky, ale neměl jsem dost nýtovaného pletiva, takže to musím dodělat. Rozhodně neprosazuji používání samostatných prošívaných rukavic. Pro to opravdu podklady asi nikdo nesežene. Nicméně jako základ kroužkových rukavic jsou ty prošívané funkční.
Budeš se divit, ale k civilním, liturgickým a loveckým rukavicím se dá najít poměrně dost deskových obrazů. Stačí hledat.
No já jsem hlavně psal, že nemůžeš vycházet jen z iluminací...Psal jsi, že nemůžu srovnávat iluminace z I.33 s ostatními, myslím že tento výrok jsi stále nepotvrdil.

Oddělené rukavice se rozhodně objevují tak od dvacátých let. Jinak jak jsem psal výše, dle mého jsou "atyp" a zdaleka převažující jsou komplety různých provedení.Dle mého se nějaká kvalitnější samostatná ochrana rukou začíná objevovat zhruba v druhé čtvtině 14.století a možná spíš později řekl bych spíš tak k roku 1340 kde se jedná o všelijaké typy kombinací samostatných kroužkových rukavic či kožených s využitím kovových plátů.
Ony prošívané rukavice jsou potažené kroužkovým pletivem. Jinak, další budu dělat jako komplet. Nicméně třeba v Manessovi jsou oddělené prstové i palčáky. Podšití kroužkových rukavic vycpanou a funkční vrstvou vychází také z faktu, že když už máš na ruce nýtované pletivo a dostaneš do ní, to pletivo ránu nezbrzdí. Prostě nepřídeš o prsty, ale budeš je mít zlámané.Ale myslím, že to není taky úplně nereálné, řekl bych více reálné, než tvé červené samostatné prošívané rukavice, fakt nic proti tobě, opravdu si ti vážím a vidím tvou zapálenost, jen ty rukavice se mi prostě moc nezdají.
Nicméně takhle bychom se tu mohli bavit ještě dva měsíce. Prošívanou rukavici pokud vím ještě nikdo nenašel a tak to bude vždy jen domněka. Nicméně v praxi funkční a na základě pramenů - ostatně jako spousta jiných věcí

----------------------------------
Tak mě tak napadá, jestli se bavíme o stejné věci. Ty prošívané rukavice jsou jen jako základ kroužkových. Výsledam mají být prstové kroužkové rukavice. Jedna je tedy již potažená kroužky, ale neměl jsem dost nýtovaného pletiva, takže to musím dodělat. Rozhodně neprosazuji používání samostatných prošívaných rukavic. Pro to opravdu podklady asi nikdo nesežene. Nicméně jako základ kroužkových rukavic jsou ty prošívané funkční.
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
Budeš se divit, divit se nebudu.Jen furt nechápu proč sem cpeš ty nebojové rukavie, já se ptal na vyoložené ochrané prostředky na boj.Vladan píše: Budeš se divit, ale k civilním, liturgickým a loveckým rukavicím se dá najít poměrně dost deskových obrazů. Stačí hledat
Asi to skončíme stejně nikam to nevede.
Když děláš tu práci na ty rukaci ,tak jsem ti sem něco, nahodil ,pokud bych chtěl nějaký obrázek ve větší kvalitě ,tak ti ho můžu postnout.
Tady jsou některé , které by se eventuelně dali nazvat šermířské - http://koho.rajce.idnes.cz/sermirske_rukavice/
rukavice ,které mají spíš výšše postavení jedinci - http://koho.rajce.idnes.cz/rukavice/
sokolnické- http://koho.rajce.idnes.cz/sokolnicke_rukavice/
pracovní tříprsté rukavice - http://koho.rajce.idnes.cz/pracovni_triprste_rukavice/
-
- Stálý přispěvatel
Docela si mě s těmy výřezy pobavil
, ale díky
, tohle jsem však téměř všechno viděl a co jsem nevidě, nic dalšího nepřináší...
O nebojových jsem se bavil, protože sem Wothan dával ty sokolnické a ty jsi se na ně odkazoval. Snažil jsem se na nich akorát ukázat, že existuje více pramenů...
Jsem rozhodně pro ukončení debaty, jestli budeš na májovém sněmu, můžeš se kouknout do té práce
(jen z iluminací bych rozhodně práci s nějakými relevantními závěry nesestavil).

O nebojových jsem se bavil, protože sem Wothan dával ty sokolnické a ty jsi se na ně odkazoval. Snažil jsem se na nich akorát ukázat, že existuje více pramenů...
Jsem rozhodně pro ukončení debaty, jestli budeš na májovém sněmu, můžeš se kouknout do té práce

Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Bohuslave, zase máváš obrázkama vyjmutýma z kontextu, bez citací, atd. Taková práce je k ničemu, o tom se spolu bavíme roky, takže buď se pusť do solidní studie, nebo neplkejBohuslav píše:Budeš se divit, divit se nebudu.Jen furt nechápu proč sem cpeš ty nebojové rukavie, já se ptal na vyoložené ochrané prostředky na boj.Vladan píše: Budeš se divit, ale k civilním, liturgickým a loveckým rukavicím se dá najít poměrně dost deskových obrazů. Stačí hledat
Asi to skončíme stejně nikam to nevede.
Když děláš tu práci na ty rukaci ,tak jsem ti sem něco, nahodil ,pokud bych chtěl nějaký obrázek ve větší kvalitě ,tak ti ho můžu postnout.
Tady jsou některé , které by se eventuelně dali nazvat šermířské - http://koho.rajce.idnes.cz/sermirske_rukavice/
rukavice ,které mají spíš výšše postavení jedinci - http://koho.rajce.idnes.cz/rukavice/
sokolnické- http://koho.rajce.idnes.cz/sokolnicke_rukavice/
pracovní tříprsté rukavice - http://koho.rajce.idnes.cz/pracovni_triprste_rukavice/

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Právě signatury podle kterých to vyobrazení dohledáš, kontext celého vyobrazení a popis manuscriptu je to nejdůležitější (případně i internetový odkaz na digitalizovanou verzi). Jak jinak určíš jestli si v onom manuscriptu nedělá autor z vyobrazovaných věcí srandu? Dalších příkladů je spousta... v popisu stránky může být kritika dané postavy a jejího oblečení a ty bez znalosti toho popisu budeš interpretovat celé vyobrazení chybně, atd.... Kdybys nevěděl, že se Romance o Alexandrovi odehrává dávno v orientu, mohl bys dojít na základě vyobrazení netypických zbraní a třeba i užité heraldiky k mylným závěrům...Bohuslav píše:Aby na rajčeti ty rukavice vůbec byly vidět, tak jsem občas musel udělat výřez. A datace tam máš, signatury snad nepožaduješ,ne?
Popis scény , nebudu ,neb by to zde bylo kontraproduktivní, prostě je tam mají vždy jako odzak vyššího postavení ,pokud je mají k civilu.
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
Popisy z kterých knih to je tam máš a pokud bys něco chtěl hledat, signaturu ti pošlu nebo klidně celý manuscript.
No ty jsi fantasta.Jasné co nám příjde divné, je najednou známka toho, že to je vlastně nesoudobá realita
No ty jsi fantasta.Jasné co nám příjde divné, je najednou známka toho, že to je vlastně nesoudobá realita

Naposledy upravil(a) Bohuslav dne stř 15. dub, 2009 17:40, celkem upraveno 2 x.