nalez z ilegalniho vykopu

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

awe píše: Příklad u nás: Nakladatelství Lidové noviny- vydávalo edici Dějiny národů (vyšli už Arméni, Etruskové, Středověká Francie,...), ale kvůli její ztrátovosti jí museli stopnout v půlce a na "moje" Irokéze se už nedostalo :evil:
V této edici byli ziskoví pouze Cikáni. Vše ostatní se dotovalo a takový měli již prakticky nastavený záměr. Například Šajeni - náklad 2000 kusů, zisk v případě absolutního prodeje 10000,- :shock: Takže když si to spočítáš, tak výdělek by jim přineslo až posledních 40 kusů.
Tato edice je potom vázána na zisky nakladatelství a ty když poklesnou tak se něco musí omezit. Jo a nemalý vliv na vydávání této edice mají i lidé, kteří za ní stojí. Co mám poslední info, tak odpovědný redaktor (této edice) - Š. Kosík z LN odešel. Sice prý pro ně externě ještě něco dělá, ale asi tam již svou budoucnost nevidí.......
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

To jsem se snažil napsat - že jde často o projekty neziskové a je potřeba si uvědomit, že od nakladatele je to vpodstatě dobročinnost závislá na nadšencích.
Nevím jak vy, ale já osobně bych svý prachy do něčeho odkud se mi nevrátí nestrkal....což bude asi taky zapříčiněný tím, že žádný nemám :p
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

awe píše:Pampalíny: no to by mě zajímalo jak ji JXD přivedl k drogám? To jako osobně, nebo těmi svými články?
No nepatří to sem ale obojí. Nejen jako vzor, ale také v osobních dopisech. Nepřál bych ti vidět jak chudák dopadla.

Neziskovost vydavatelství. Já tu edici kupoval, alespoň z části (Cikány mám myslím taky). A její docela škoda. Ovšem dnes je na jednu stranu hodně knih obecně zaměřených a na druhou minimum odborných a faktografických.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

Jak to dopadlo s tím slovákem? :?:
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

nijak, nezname identitu
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ratatosk »

Pro ty, co ještě chtějí vědět, co se děje s kostrami při nějakém archeologickém výzkumu, tu nám nějaké informace, jak to probíhá v Národním muzeu. V terénu jsou kostry zakresleny (místo uložení), vyfoceny a očíslovány. Pak jsou převezeny do depozitáře. Ten je teď nový v Hor. Počernicích. Hned na to se udělá základní antropol. zhodnocení (popíše se zachovalost, určí se pohlaví, věk, ve kterém člověk zemřel a případně příčina smrti a patologie). Pak jsou kostry uloženy do deporitáře, nebo jsou dál podrobněji zpracovávány. Teď je jich tam přes 20000. V současné době se vytváří elekronická databáze všech jedinců, kterí jsou zde uloženi. Tohle všechno dělají vpodstatě jen 3 odborníci.
Nemyslím si, že uložení koster v depozitáři je neetické. Protože nejen z hrobové výbavy se dá zjistit spousta zajímavých věcí, ale i z kostry samotné (a vlastně i z pohřebiště jako celku). A podrobné antropol. zhodnocení trvá přecejenom dost dlouho. A stát nemá na to, aby platil víc odborníků, aby to bylo rychlejší. Navíc metody hodnocení se hodně rychle rozvíjí (hlavně molekulárně genetické), takže další generace bude schopna z hoho vytěžit mnohem víc informací než ta dnešní. V současnoti už jsou do depozitáře dováženy jen kostry ze záchranných výzkumů, takže by ani nebylo možné je pohřít na původní místo.
Co se publikování týká, tak problém je s financema (jak už zde taky bylo napsáno). Vycházejí články v odborných časopisech, ale je potřeba hledat i v zahraničních. Nicméně musím souhlasit, že někteří vědátoři na těch nálezech fakt sedí, jak žába na praneni a nic nepublikují. A když jim někdo řekne, že to zpracuje zadarmo za něj, tak to odmítne.....to nechápu. Pak je to škoda pro všechny, které by to mohlo zajímat, protože už se o tom asi nikdy nic nedozvědí....
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Díky za info - pak je ovšem třeba tyhle lidi pojmenovat a ke zpracování je soustavně nutit - jsou povinni to udělat!
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Vedel som že na Slovensku sú "hladači pokladov", no myslel som že hľadajú iba predmety z II. svetovej. A už to mi pripadalo ako zlodejina, avšak uspokojoval ma pocit že raz narazia na nevybuchnutú mínu alebo granát.. :wink: Osobne sa hanbím :oops: za takéto správanie. U nás v Komjaticiach bolo nájdené dosť veľké pohrebisko z čias Veľkej Moravy, avšak bolo nájdené náhodou a miesto nebolo označené práve kvôli týmto "hladačom pokladov". V okolí sa našli mince a iné predmety, staré viac ako tisíc rokov, značne veľkej hodnoty. Často chodím okolo a sledujem či tam nikto nekope a našťastie sa nikto neodváži porušovať posmrtný kľud týchto ľudí. Dúfam že sa raz podarí potrestať barbarov, čo tento kľud porušujú. :evil:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Potrestat detektoráře je dost velký problém. Musí ho chytit policie přímo při činu a ještě mu dokázat, že to vykrádá a chce si to nechat. Kdykoli se může vymluvit, že tam stratil zlatý řetízek a teď ho hledá detektorem a jako na potvoru narazil na depot šperků, který už byl na povrchu :twisted:
Za protektorátu se za nelegální výkopy mohlo i zavřít.....
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Müscha píše:Za protektorátu se za nelegální výkopy mohlo i zavřít.....
Hehehe. To říct já, tak mě za to zavřou :? To je jako když zelení v Polsku prohlásili že za Hitlera se příroda a zvěř chránila nejvíc v jejich historii... :badgrin: