Typické = je to tak u většiny pochev? To určitě není, to jsem si jist...Müscha píše:Třeba u VM pochev je typické vyložení drahou látkou uvnitř a potažení jen kůží a plátnem.
Pochva na meč
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Občasný přispěvatel
No, vždyť jsem to tam taky napsal - v rámci toho, co dům dal...Boza píše:PrýSaša S. píše:Vikoši prý vylepovali vnitřky pochev kožíšky z jehňat. Lanolin pak čepele docela slušně chránil. Zkusil jsem to napodobit s plstí a trochou oleje (co dům dal) a výsledek byl o moc lepší, než když je to jenom o dřevu.
Já jsem četl že prý měli na helmách rohy, dokonce to bylo v jednom filmu co jsem tak slyšel!
Dělám si legraci, ale, chlapi, příště zkuste svoje příspěvky doprovodit nějakým konkrétním údajem dotyčnou praxi dokládajícím, jinak sklouzneme k tomu jedna paní povídala...
Btw, lanolin se dá koupit v piksličce v lékárně, je to mimochodem velmi dobré mazadlo na kůži.
To slůvko "prý" jsem pak použil právě z toho důvodu, že tuto informaci nemám podloženou ničím jiným než textem z jedné knihy a pak osobní zkušeností. Nevím sice, nakolik je to historické, vím ale, že je to praktické (a taky jsem tak trochu doufal, že bych se tu mohl dozvědět, zda tomu tak doopravdy bylo)

Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.
-
- Občasný přispěvatel
On právě ten lanolin vlhkost dovnitř nepustí (samozřejmě, kdyby to žbluňklo do vody, to by asi byla jiná). Spíš je to pak takové nepříjemně ulepené, na stranu druhou to zas skoro nereziví. Zkoušel jsem to (s noži) tahat i u moře a kudla, co jsem ji měl jenom v kapse, zrezivěla během pár hodin přímo úděsně, zatímco ta ve futrálku s kožíškem a lanolinem vydržela čistá (tu plsť mám jenom v pochvě meče - tak velikou kožešinku jsem jednoduše nesehnal)Jaroslav Bašta píše:Jen to pak nesmí navlhnout, pak je výsledek katastrofální. Pokud často mazali, asi nebyl problém, jen trochu chlupatý meč...

Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.
-
- Stálý přispěvatel
Mně se osvědčilo i natření meče lněným olejem - zaschne a vytvoří film který se sice používáním odírá, ale dá se obnovovat. Minimálně jako nakonzervování pro dlouhodobé uskladnění můžu doporučit.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Občasný přispěvatel
V obchodech s japonskými meči se dají zakoupit pomůcky na údržbu, mj. i olej na meče. Možno objednat i po internetu. Jinak jde použít každý, který je nevysychavý a žluknutím nevytváří kyselé sloučeniny. Například kvalitní olivový olej.
Jinak mne až překvapuje, kolik se toho o pochvách ví.
Jinak mne až překvapuje, kolik se toho o pochvách ví.

habeante not papyrum, daktylo derade pugam
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To je ono, někdy si člověk holt nevybere jak "umře" a kam, jak a na koho/co padne. Když člověk padá uprostřed vřavy zmáčknutý mezi mandláky jak sardinka, tak někdy to jak dopadl a kam zjistí až když se boj přesune jinám a přestanou na něj ostatní laskavě šlapat a padat. Při tom pádu ze žebříku po valu do příkopu je to vůbec už případ sám pro sebe 

Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Všichni jsme se smířili s tím že se čas od času nahradí rozmlácený dřevěný štít jiným, plechové už slušní lidé nepoužívají. Proč to u pochev nevzít stejně - je to prostě zranitelnější část výstroje (i když ne nijak extra) která se občas zničí - no tak se holt udělá nová. Nějaké to prkno a kousek kůže nebo látky na potažení má snad každý, kování i řemení se může použít z té původní. V čem je problém?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
-
- Stálý přispěvatel
Ale jo, jen se mi špatně smiřuje s představou, že ten kus dřeva praskne (a on praskne obvykle podél let do nějaké nepříjemné třísky) a někam si to vrazím, nebo někomu
Já to vyřešil prostě tak, jak jsem říkal - ke každému mému meči patří jeho originální pochva, tudíž každý můj antický nebo RS meč má dřevěnou, kůží potaženou a kováním opatřenou vlastní pochvu. No a na 11-12.st. mám navíc ještě poměrně tuhou, ale pouze silnou koženou pochvu, taky ručně šitou, taky opatřenou kováním, ale když na ní spadnu nebo jí někomu vrazím do břicha při hrdinném umírání celkem prd se děje. Tu si pak beru místo té dřevěné ve které ten meč normálně je tam kde je to riziko padání odněkud někam nebo velké skrumáže opravdu citelné, jinak obvykle taky tahám ty dřevěné a na starší meče ani koženou alternativu nemám.

Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Já třeba nosím na RS stále jen dřevěnou a už jsem na ni několikrát spadl. Je to dobrá konstrukce, vydržela, ale ta páka byla tak velká, že mi dvakrát přervala pásek tam, kde byla uchycená...žádný zázrak. Zato poměrně hezky kryje levé stehno pod štítem
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita