Předměty denní potřeby

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Dá se někde, kromě Lucky Horse , sehnat měděné pocínované nádobí ? A nebo eventuelně z cínovaného plechu.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

U Wagnera v Reichu, a potom už jen ve Státech. Anglický flašky dělá Bedroš - ale velice nerad. Boilery dodává občas Vitana.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

SpiciMedved píše:Dá se někde, kromě Lucky Horse , sehnat měděné pocínované nádobí ? A nebo eventuelně z cínovaného plechu.
A já mám něco od starého Vlka z Vítkovic (Severní Šajeni). Též měl (má?) "svého" řemeslníka.... 8)
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

JO, nejake "bojlery" jsou ve vyrobe, ale nejak se to tahne, pokud ho Medo chces, ozvi se a ja ti jeden schovam
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Vitous píše:JO, nejake "bojlery" jsou ve vyrobe, ale nejak se to tahne, pokud ho Medo chces, ozvi se a ja ti jeden schovam
Jaká je u nich cena ? Musím teˇnějak obracet každou kačku :cry: A těch věcí na pořízení je tááák moc :wink:
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Medved: Az je budu mit v ruce, budu vedet i cenu, ale posledne byly myslim za 350 Kc

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Tak mě napadlo - čím se tak psalo v koloniích (konkrétně kolem poloviny 18.stol.)?
Pominu skutečnost, že část osadníků / vojáků byla negramotná, spíš by mě zajímalo, jestli důstojníci na předsunutejch pevnůstkách (kde vázlo zásobování), nebo během tažení, používali taky brk s inkoustem, nebo nějakou náhražku.
A odkdy se vůbec používá stará dobrá tužka?

Mám vyzkoušeno, že psát do deníku brkem namáčeným do kalamáře není v polních podmínkách až tak triviální.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Psalo se skutečně jak brkem, tak i tužkama nebo olůvkem.

Historicky nejstarší je pasaní olůvkem, to se používalo už ve starověku. Výhodou bylo, že se dobře udržovalo a málo ubývalo, ale dělalo jen slabou čáru.

Grafitové tužky z řezaného grafitu jsou známé cca od poloviny 16. století. Začaly se dělat v z řezané tuhy z Cumbrie v Anglii(byly tam doly na tuhu).

Grafitová tužka, jak ji známe je patentovaná kolem roku 1795. První byly vyrobeny v Německu již kolem roku 1760 (Faber). V 19. stol. šlo už o výrobu ne z řezané tuhy, ale z tuhy mleté, smísené s pojicí hlinkou a přetvarované do tyčinky.

Tužky ve dřevě jsou z 19. století, např. výroba v Baltimoru je datovaná od 1812. Lepší ale byly stále evropské, hlavně z Anglie.

Krom toho se stále používaly držáky na olůvko nebo tuhu (kus grafitu). Byly to duté dřevěné násadky, na konci podálně naříznuté a s kroužkem, který po nasazení olůvka nebo tuhy stáhl násadku. Pokud najdu fotku, pošlu ji sem

Toto je nejstarší dochovaná tužka ze 17. století, dnes ve sbírce f. Faber-Castel:
Obrázek
Peggy, Trappers´Corral
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jen bych ještě poznamenal, když už jste zmínili středověk - používaly se také voskové tabulky, do kterých se rylo spec. rydlem - stylem, ale to spíše pro záznamy krátkodobého charakteru, výpočty apod. Něco jako poznámkový blok.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

U psaní brkem jde hlavně o to, jak se umí správně seříznout a také asi hlavně o to, že se tím prostě musí umět psát - píše se tím trochu jinou technikou než jsme zviklí dneska. Mě to taky nejde, ale brácha to zvládá s přehledem.
Jinak bylo doslova jakousi módou si vést denníky a to ne jen u šéfů, ale každej kdo prostě uměl psát. Těch zase tak málo nebylo, protože právě v té době už se zaváděla povinná školní docházka.
Joe M.