Savlis píše:Co jsem měl možnost koukat na originály - pánvička byla usazená do drážky nebo rybiny rovnoběžné s hlavní, s jakýmkoli pájením jsem se nesetkal.....
Více napoví foto, depozit Chropyně....
Moderátoři: Knecht, Raiden
Savlis píše:Co jsem měl možnost koukat na originály - pánvička byla usazená do drážky nebo rybiny rovnoběžné s hlavní, s jakýmkoli pájením jsem se nesetkal.....
Více napoví foto, depozit Chropyně....
No, kromě japonska opravdu nevím... Mimochodem linie je Píšťala - Arkebuza - Mušketa, tedy "dlouhé" palné. "Krátké" palné začínají na kolečkovce.Raiden píše:Jak prosté, milý Watsone!![]()
S dovolením trochu odbočím, neb se mi nechce zakládat extra téma.
Víte-li pánové něco o výskytu a použití doutnákových pistolí? Tenhle logický mezistupeň mezi píšťalou (=žádný zámek) a kolečkovkou jsem sice předpokládal, ale nikdy jsem to nikde neviděl, až jsem si začal připadat jak hledač Svatého grálu. Nicméně včera na mě úplně náhodou vyběhla replika, a sice tajhlenc .
Pro neangličtináře: píšou tam, že doutnákové pistole používala jízda při výcviku, v boji pak klasické kolečko. Tahle je datovaná pokud dobře vidím - 1650, takže nějak nevím, co si o tom myslet; doutnákovou pistoli bych předpokládal výrazně dřív.
Více méně ano, není moc důvodů proč ji vydělávat. Ale i když ji vyklepneš ven, stačí materiál na rybině trochu naťukat, a zas to zpátky musíš natlačit... je to "jen" železo...Raiden píše:Takže tam ta pánvička byla nabouchaná na pevno a už se nerozebírala...
Vida, a já myslel, že krátké začínají píšťalou a dlouhé hákovnicí.Mimochodem linie je Píšťala - Arkebuza - Mušketa, tedy "dlouhé" palné. "Krátké" palné začínají na kolečkovce.
narazil jsem na zmínku, že to byly naprosto běžné muškety, lišící se jenom popruhem. Z čehož plyne, že když dragoun seděl na koni a mušketu měl na zádech, musel se obejít bez furkety - alespoň jsem nikde nenašel, že by jí měl někde "schovanou"; pak ovšem vyvstává otázka hmotnosti; na dlouhé míření to nebylo an s tou furketou, ale jestli ta kvéra měla víc než šest kilo, střílet bez opěry asi nebylo jen tak (viz tvoje někdevýšepopsaná zkušenost se střelbou ostrými).vím o dragounských mušketách (ale používaných jako dragouni, tj po sesedlání)...
No mě se to taky moc nezdá. A ani bych si to nepořizoval, když už tak už. Na některých věcech prostě ušetřit nelze a než bejt za exota, to radši úplně bez pistole...Doutnákové pistole fakt ne... Moc tomu že je to replika dochované věci, která by se nějak masivněji používala nevěřím, nezdá se mi ani tvar zámkové desky... Spíš bych řek že se jedná o nějakou nouzectnost.... Nicméně to si myslím. osobně bych do toho nešel, nerad stavím na kuriozitách.