Křesadla a křesání

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Dano »

pre zoone:
rohovec to je limnokvarcit? uz si to poriadne nepametam...
Kydliman
Nováček
Nováček

Post by Kydliman »

Troudnatec je tedy to s čím se člověk setká v literatuře jako "vzal křesadlo a hubku."?
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Hubka - ano.

Jinak zajímavost k dužině - využitelnost pro přírodní použítí:

Dužnina se dá rozklepávat na pásy a šijí se z ní čepice, kabelky, které jsou jako semišové a lehké. Z lékařského hlediska se dříve používal k zastavení krvácení. Rozřezaná a rozklepaná dužnina, zvaná Fungus chirurgorum se přikládala na rány.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Mám odzkoušený pazourek z Anglie i křemen a obojí křeše velmi dobře.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

radioralit taky funguje
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No já už se hlavně do lesa nedostanu, dovolená mi zejtra končí a o víkendech mám jinou práci a starosti, ale když tak ti odrazím z toho šutru co mám.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Müscha wrote:Když mi kovář dělal ocílku, tak ji kalil ve slané vodě
(vysvětloval proč, ale nějak mi to neutkvělo v hlavě).
=D>

Vyzkoušel jsem a funguje to!
Fascinující...
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

frenk wrote:radioralit taky funguje
Dano wrote:pre zoone:
rohovec to je limnokvarcit? uz si to poriadne nepametam...
Není... Jen tak pro pořádek, tohle je přehled nejběžnějších cementačních silicitů (česky usazenin obsahujících křemen): gejzírit, limnokvarcit, jaspilit, radiolarit, křemitý rohovec, diatomit, spongolit, atd...

A všechny by teoreticky měly křesat :wink:
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Taky se mi osvědčil baltský pazourek, jak na oheň, tak do kvéru. Netušíte někdo, kde sehnat vhodný kousek pyritu do kolečkovky? Ten uhelný se po několika křísnutích rozpadá, čistý krystalický je dost drahý a je ho i škoda - něco mezi tím.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

Knecht wrote:Taky se mi osvědčil baltský pazourek, jak na oheň, tak do kvéru. Netušíte někdo, kde sehnat vhodný kousek pyritu do kolečkovky? Ten uhelný se po několika křísnutích rozpadá, čistý krystalický je dost drahý a je ho i škoda - něco mezi tím.
Krystalický není vůbec drahý, jen mususíš vědět kde nakupovat. Doporučuju školní sbírky :biggrin: Popřípadě jakoukoliv mieralogickou burzu. Dá se to tam sehnat za pár korun...

Jinak jestli chceš sbírat tak ti sem hodím kousek mých oblíbených skript :lol:
"Ve velkém množství se s ním setkáváme na hydrotermálních a hydrotermálně sedimentárních ložiskách sulfidických rud (např. Tisová u Kraslic, Příbram, Kutná Hora, Zlaté Hory v Jeseníkách, Nová Ves a Horní Město u Rýmařova) a na pyritových ložiskách sedimentárního původu (Chvaletice v Železných horách). V podobě vtroušenin bývá přítomen v některých magmatitech (gabra, diority) a metamorfitech (grafitické fylity, krystalické vápence, amfibolity); hojný je též v některých sedimentech (vápence, opuky, jílové břidlice, uhlí - v uhlí často tvoří i velké konkrece)."