Zbraně - od křesadla po opakovačku
Moderátor: Joe
-
peggy
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
peggy
- Stálý přispěvatel

-
R.S.Black
- Stálý přispěvatel

Zvlášťní trombon??
Ahoj lidi,obracím se s prosbou,nemáte někdo nějaký hezký obrázek popř.něco více o takové hezké a taky zbatečné věci které se dotyčný věnuje v cca od 3,20min.Děkuji.Mám rozbité repráky a jsem netrpělivý,může prosím někdo stručně popsat co to je zač,ze kdy ,od koho atd.Děkuji mnohokrát.
http://www.youtube.com/watch?v=6TnCKB8PuiM&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=6TnCKB8PuiM&NR=1
-
peggy
- Stálý přispěvatel

Jak jsme se bavili, tak jsem myslel tohle:
http://img189.imageshack.us/my.php?imag ... sit2jt.jpg
To byl údajně buď vrhač granátů, nebo vrhač lana - prameny se neshodují...
K podobnému jsem v jedné aukci našel tento text:
http://img189.imageshack.us/my.php?imag ... sit2jt.jpg
To byl údajně buď vrhač granátů, nebo vrhač lana - prameny se neshodují...
K podobnému jsem v jedné aukci našel tento text:
čili ani ta ráže kolem 5cm není až tak podivná.An EXTREMELY RARE and HIGHLY DESIRABLE Flintlock Grenade Launcher, Circa 1700 by James Clarkson of London. The round iron barrel forged in one-piece, the muzzle with a 2 inch bore grenade cup....
Peggy, Trappers´Corral
-
Doktor
Co se týče granátometů ať už pušek nebo pistolí tak jejich fota byly několikrát v Střelecké Revui, dokonce na titulní stránce. Nasazovací granátomet na "BB" je v knize ZBRANĚ (mezinárodní encyklopedie) na s. 155. Pěchotní granáty měli velikost kol. 3", ale četl jsem i popis: "zhruba velikosti tenisového míčku" jestli existovaly granáty zvlášťní velikosti granátů pro tyto zbraně nevím. Nikdy jsem neviděl vrhač lana-pouze vím, že existovaly (druhá varianta bylo přenesení lana raketou). Na Blekově videu nemá zbraň jeden charakteristický rys granátometů-zůženou komoru. Přesto váhám z vyslovením hypotézy, že by to mohl být zmíněný vrhač lan-na to nemám dostatek znalostí. Naopak na Peggyho foto je to jednoznačně granátomet-z tak krátké hlavně by cosi podobného harpuně vystřelit nešlo.
-
peggy
- Stálý přispěvatel

Jenom pro úplnost - na tom Blackově videu mluví o tom, že je to granátomet vyrobený v Liege (Belgie) kolem roku 1770 a používaný francouzskou armádou. Víc jsem z toho nevytěžil, jen žvanili o tom, že to má zesílenou komoru atd. Ráže (jsme se shodli s Blackem) se jeví kolem 2", což se nám zdálo málo, a hlaveň pro tento účel zbytečně dlouhá.
S tím vrhačem lana jsem to trochu zavedl jinam, ale to zase bylo z popisu té aukce, kde jsem vzal tu fotku.
Jinak už delší dobu pozoruju, že jsi Doktore všude, kam vlezu
S tím vrhačem lana jsem to trochu zavedl jinam, ale to zase bylo z popisu té aukce, kde jsem vzal tu fotku.
Jinak už delší dobu pozoruju, že jsi Doktore všude, kam vlezu
Naposledy upravil(a) peggy dne úte 24. dub, 2007 6:22, celkem upraveno 1 x.
Peggy, Trappers´Corral
-
Joe
- Stálý přispěvatel

-
Doktor
Jo Peggy to víš -když si někdo pořídí vlastní net tak jak to může dopadnout... Ale jinak docela lituji, že jsem se do některých diskuzí zapletl-vysvětlit některým jedincům běžná fakta je horší než učit dítě sedat na hrnec. A to jsem se ještě udržel a např téma "ladění vzduchovek" jsem se vyhnul-tam bych se brzo pohádal.
Ale jinak téma granátometné pušky a pistole(!) se občas někde objeví ale vždy jako popis zbraně-nikdy jsem neviděl vyfocenou zbraň a vedle granát! Jinak ráže 2" se skutečně jeví jako malá-granát musí být kovový (nejčastěji litina) a musí se do něj vejít určité množství trhaviny (černého prachu) aby měl vůbec smysl. Ale Jirka Smutný tvrdí, že pro boj v podzemí se používaly granáty s hořlavinou nikoliv výbušninou(hořlaviny může být podstatně menší množství). A mnou jž zmíněný tenisák má průměr cca 60mm (hle-jak je důležité míti psa). Takže si to přeberte každý jak chcete. (mimochodem- nejběžnější a nejlevnější kulové pumy mají průměr necelých 45mm, jsou hnané černým prachem a efekt sice nic moc ale v ruce bych to při výbuchu držet nechtěl)
Ale jinak téma granátometné pušky a pistole(!) se občas někde objeví ale vždy jako popis zbraně-nikdy jsem neviděl vyfocenou zbraň a vedle granát! Jinak ráže 2" se skutečně jeví jako malá-granát musí být kovový (nejčastěji litina) a musí se do něj vejít určité množství trhaviny (černého prachu) aby měl vůbec smysl. Ale Jirka Smutný tvrdí, že pro boj v podzemí se používaly granáty s hořlavinou nikoliv výbušninou(hořlaviny může být podstatně menší množství). A mnou jž zmíněný tenisák má průměr cca 60mm (hle-jak je důležité míti psa). Takže si to přeberte každý jak chcete. (mimochodem- nejběžnější a nejlevnější kulové pumy mají průměr necelých 45mm, jsou hnané černým prachem a efekt sice nic moc ale v ruce bych to při výbuchu držet nechtěl)
-
peggy
- Stálý přispěvatel