Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Mimochodem to drážkování není jednoznačný příznak -pokud se budeme držet moderní klasifikace, pak ano, ale historicky se objevovaly názvy "mušketa" i pro drážkované vojenské pušky z dob občanské války. Al i to se tu tuším řešilo, včetně "fusil" ;)
Peggy, Trappers´Corral
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já si to až mi zbude trocha času celé projdu, ať se tu nemusí kvůli mně znovu řešit vyřešené.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Neboj, to patří mezi oblíbená témata, která se budeme schopni hádat donekonečna :lol: :lol:
Peggy, Trappers´Corral
R.S.Black
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Zvlášťní trombon??

Příspěvek od R.S.Black »

Ahoj lidi,obracím se s prosbou,nemáte někdo nějaký hezký obrázek popř.něco více o takové hezké a taky zbatečné věci které se dotyčný věnuje v cca od 3,20min.Děkuji.Mám rozbité repráky a jsem netrpělivý,může prosím někdo stručně popsat co to je zač,ze kdy ,od koho atd.Děkuji mnohokrát.

http://www.youtube.com/watch?v=6TnCKB8PuiM&NR=1
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Jak jsme se bavili, tak jsem myslel tohle:

http://img189.imageshack.us/my.php?imag ... sit2jt.jpg

To byl údajně buď vrhač granátů, nebo vrhač lana - prameny se neshodují...

K podobnému jsem v jedné aukci našel tento text:
An EXTREMELY RARE and HIGHLY DESIRABLE Flintlock Grenade Launcher, Circa 1700 by James Clarkson of London. The round iron barrel forged in one-piece, the muzzle with a 2 inch bore grenade cup....
čili ani ta ráže kolem 5cm není až tak podivná.
Peggy, Trappers´Corral
Doktor

Příspěvek od Doktor »

Co se týče granátometů ať už pušek nebo pistolí tak jejich fota byly několikrát v Střelecké Revui, dokonce na titulní stránce. Nasazovací granátomet na "BB" je v knize ZBRANĚ (mezinárodní encyklopedie) na s. 155. Pěchotní granáty měli velikost kol. 3", ale četl jsem i popis: "zhruba velikosti tenisového míčku" jestli existovaly granáty zvlášťní velikosti granátů pro tyto zbraně nevím. Nikdy jsem neviděl vrhač lana-pouze vím, že existovaly (druhá varianta bylo přenesení lana raketou). Na Blekově videu nemá zbraň jeden charakteristický rys granátometů-zůženou komoru. Přesto váhám z vyslovením hypotézy, že by to mohl být zmíněný vrhač lan-na to nemám dostatek znalostí. Naopak na Peggyho foto je to jednoznačně granátomet-z tak krátké hlavně by cosi podobného harpuně vystřelit nešlo.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Jenom pro úplnost - na tom Blackově videu mluví o tom, že je to granátomet vyrobený v Liege (Belgie) kolem roku 1770 a používaný francouzskou armádou. Víc jsem z toho nevytěžil, jen žvanili o tom, že to má zesílenou komoru atd. Ráže (jsme se shodli s Blackem) se jeví kolem 2", což se nám zdálo málo, a hlaveň pro tento účel zbytečně dlouhá.

S tím vrhačem lana jsem to trochu zavedl jinam, ale to zase bylo z popisu té aukce, kde jsem vzal tu fotku.

Jinak už delší dobu pozoruju, že jsi Doktore všude, kam vlezu :biggrin:
Naposledy upravil(a) peggy dne úte 24. dub, 2007 6:22, celkem upraveno 1 x.
Peggy, Trappers´Corral
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Já taky :badgrin: Ale jinak, někde jsem narazil, že byli pušky, které se dali použít i jako granátoment - není to tento případ? Zdálo si mi to totiž taky nějak podezřele dlouhé :?
Joe M.
Doktor

Příspěvek od Doktor »

Jo Peggy to víš -když si někdo pořídí vlastní net tak jak to může dopadnout... Ale jinak docela lituji, že jsem se do některých diskuzí zapletl-vysvětlit některým jedincům běžná fakta je horší než učit dítě sedat na hrnec. A to jsem se ještě udržel a např téma "ladění vzduchovek" jsem se vyhnul-tam bych se brzo pohádal.
Ale jinak téma granátometné pušky a pistole(!) se občas někde objeví ale vždy jako popis zbraně-nikdy jsem neviděl vyfocenou zbraň a vedle granát! Jinak ráže 2" se skutečně jeví jako malá-granát musí být kovový (nejčastěji litina) a musí se do něj vejít určité množství trhaviny (černého prachu) aby měl vůbec smysl. Ale Jirka Smutný tvrdí, že pro boj v podzemí se používaly granáty s hořlavinou nikoliv výbušninou(hořlaviny může být podstatně menší množství). A mnou jž zmíněný tenisák má průměr cca 60mm (hle-jak je důležité míti psa). Takže si to přeberte každý jak chcete. (mimochodem- nejběžnější a nejlevnější kulové pumy mají průměr necelých 45mm, jsou hnané černým prachem a efekt sice nic moc ale v ruce bych to při výbuchu držet nechtěl)
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

No, uvažujeme stejně....

Jinak co se týká zapojení do různých diskusí, z toho už jsem se vyléčil a ujedu jen zřídka :biggrin: :biggrin:
Peggy, Trappers´Corral