Oděv

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Oděv

Post by Knecht »

No, já nedávno udělal jeden čepicový exkre...totiž, experiment.
Bezkožešinová konstrukce.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Kain wrote:A Lenku poprosím, ať mi ušije čepici. Mám si udělat tu vysokou chlupatou s převisem? Má ji každý a já vypadám dost polsky a často tak i zpívám:-), co nějakou jinou?
Každý, kdo chce ušít kozáckou čepici a pošle mi obrázek, pošle vždycky ten samý. Nevím proč. Přitom obrázků jsou spousty a na nich kozáckých čepic nepřeberné množství. Tak hledej. Věřím, že zrovna ty najdeš takovou, co nikdo nemá.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Když to sečtu, tak máme momentálně v kureni pět typů čepic, slamáky nepočítaje. To zas taková hrůza není, ne? :)

Mimochodem, Lenko, nebude někdy v dohledné době hotová ta moje nová čepice, prosím?
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by LiborZ »

Teď sis trošku zapřeháněl, ne? :)
Nalivajko - náčelník proviantní služby
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

No tak jaké máme - klasickou kožešinovou s pytlíkem, vyšší kožešinovou s rozstřihem vepředu, pak celokožešinovou "máničku" s extra dlouhým chlupem, pak můj bezkožešinový baret...co ještě?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Tož mi poraďte - chtěl bych nějakou s kratším chlupem z jehněčiny, třeba (netrvám na tom), klidně i nějakou polskou inspiraci, když už zpívám polsky, mám takový kaftan a docela západní zavěšení šavle:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Mně ten kaftan přijde spíš tak trochu maďarský než polský. Tak si pořiď maděru.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Knecht wrote:No tak jaké máme - klasickou kožešinovou s pytlíkem, vyšší kožešinovou s rozstřihem vepředu, pak celokožešinovou "máničku" s extra dlouhým chlupem, pak můj bezkožešinový baret...co ještě?
A Líba má tu velkou papachu. Suma sumárum pět :) Nepočítaje ondatru maskovanou za veverku, páč ta se za "vyšší" kožešinovou označit nedá 8)
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Jinak protože potřebuju do zimy něco teplejšího a vy máte všichni takové skvělé věci, rozhodl jsem se pořídist si kožich (má ho Leoš Mareš a ten opilý kozák v Tarasovi Bulbovi, takže musí být cool). Je to podle ilustrací v Ukrajincích, dělá ho Lenka, posílám našpendlenou část (opasek místní, staření našpendlenýma stužkama, bude samozřejmě jiné). Je to ok?

Co je maděra? Google mi nachází jen nějaké herce:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

IMG_20120614_163506.jpg
IMG_20120614_163522.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Pravoslav, Orcae Ita