To je pravda, ale to je i jedenapůlka, halapartna, penicilin nebo granát, jen nápad kdyby byl. Ačkoliv leštění přilby je mnohem pravděpodobnější, leštili třeba i meče. Ale víme to jistě? Máme nějaké vodítko?
Mě zajímají ty zmínky, doklady, nařízení (např. z karolinského vojska máme nařízení nosit pláště určité velikosti, a ne módní pláštíky. To napoví o módě i o běžném nošení. Máme zmínky o leštění přileb, lamentace na to, že na to vojáci kašlou neleští je, narážky, že něčí přilba je lesklá a ostatní ne...?)
Přilby raného středověku
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Hmm, když jsem si pročítal různé legendy, kroniky a eposy, nějak jsem si zafixoval zářící přilbice, jasné meče, blyštivá kopí atd.
Zkusím doma projet pár knih, třeba tam něco bude...
K těm nařízením: jsem docela skeptik že by kdokoliv nařizoval leštit přilbu, na rozdíl od meče rez na její funkci nemá znatelný vliv (tedy pokud ji nemář prorezlou skrznaskrz).
Zkusím doma projet pár knih, třeba tam něco bude...
K těm nařízením: jsem docela skeptik že by kdokoliv nařizoval leštit přilbu, na rozdíl od meče rez na její funkci nemá znatelný vliv (tedy pokud ji nemář prorezlou skrznaskrz).
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Stejně jako Bozha jsem zkouknul kriminálku a prolezl Waltharia, kromě zajímavých popisků boje jsem našel tohle (v anglickém překladu, vím):
644 Camalo, metropolitan19 of Metz, made his way, his helmet glittering over his blond hair and his hauberk about his chest.
Mluví také o červeném chocholu z koňských žíní na přilbě Waltharia a o tom, jak jeden z jeho protivníků nezasáhne jeho hlavu plnou silou a meč od přilby odskočí a zazvoní to, o kus dál zase "The hero could not check his hand at the end of its swing, but the helm made long ago and finely forged received the attack and sent sparks into the air. Stunned at the hard helm, the sword burst asunder.16 Oh pain! With a clang it flew apart sparkling in the air and the grass all around"
644 Camalo, metropolitan19 of Metz, made his way, his helmet glittering over his blond hair and his hauberk about his chest.
Mluví také o červeném chocholu z koňských žíní na přilbě Waltharia a o tom, jak jeden z jeho protivníků nezasáhne jeho hlavu plnou silou a meč od přilby odskočí a zazvoní to, o kus dál zase "The hero could not check his hand at the end of its swing, but the helm made long ago and finely forged received the attack and sent sparks into the air. Stunned at the hard helm, the sword burst asunder.16 Oh pain! With a clang it flew apart sparkling in the air and the grass all around"
Last edited by Kain on Thu 14. Dec, 2006 22:45, edited 1 time in total.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
A ještě jsem si z principu přečetl Slovo o pluku Igorově, kde Igor mluví o Bui Tur Vsevolodovi a jeho zlaté helmě. (včetně odkazu na jednu starou ruskou techniku lakování a barvení i na zlato. Ale nic bližšího:-(...)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Pročítám si kroniku kanovníka vyšehradského, píše, jak se armády u Milána leskly železem. Úplně rezaví asi nebyli, ale možná si to přikrášluje. Ale našel jsem zajímavou historku, opravdu neuvěřitelnou:
Roku 1130 kníže Soběslav někam jede a zjistí, že mu dva nějací zbrojnoši usilují o život. Zavolá tedy dva své zbrojnoše, zaváže si je tajemstvím a přísahou a poručí jim, aby je chytili živé (!) aby je mohl vyslechnout a vše se popravdě dovědět. Oni opravdu jednoho chytí (druhý uteče), najdou u něj dokonce otrávenou dýku. Ten samozřejmě všechno vyklopí. Ale to není všechno. Soběslav si povolá lovce a řekne jim, (aby zachoval tajemství), že jednomu ze zbrojnošů byl ukraden tlumok, ať vypustí psy. Oni to udělají, dojdou po stopě do vesnice, kde se ukrývá ten uprchlík taktéž s otrávenou zbraní. No tohle je normálně precizní policejní práce, nehledě k tomu, že se nikdo nediví, že se zloděj hledá se psy, takže je to už tehdy běžné! Kam se hrabe CSI Las Vegas...
Roku 1130 kníže Soběslav někam jede a zjistí, že mu dva nějací zbrojnoši usilují o život. Zavolá tedy dva své zbrojnoše, zaváže si je tajemstvím a přísahou a poručí jim, aby je chytili živé (!) aby je mohl vyslechnout a vše se popravdě dovědět. Oni opravdu jednoho chytí (druhý uteče), najdou u něj dokonce otrávenou dýku. Ten samozřejmě všechno vyklopí. Ale to není všechno. Soběslav si povolá lovce a řekne jim, (aby zachoval tajemství), že jednomu ze zbrojnošů byl ukraden tlumok, ať vypustí psy. Oni to udělají, dojdou po stopě do vesnice, kde se ukrývá ten uprchlík taktéž s otrávenou zbraní. No tohle je normálně precizní policejní práce, nehledě k tomu, že se nikdo nediví, že se zloděj hledá se psy, takže je to už tehdy běžné! Kam se hrabe CSI Las Vegas...

Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
K té Camalově přilbici z W. bych jen dodal z českého překladu:
"Camalo, městský fojt z Metz, se ihned na cestu vydal, blýská se na hlavě přilbice zlatá, na hrudi pancíř."
V latině:
"Ibat Mettensis Camalo metropolitanus, vertice fulva micat cassis, de pectore thorax,"
"Camalo, městský fojt z Metz, se ihned na cestu vydal, blýská se na hlavě přilbice zlatá, na hrudi pancíř."
V latině:
"Ibat Mettensis Camalo metropolitanus, vertice fulva micat cassis, de pectore thorax,"
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Kain: Jo z toho jsem čerpal u zmínek o otrávených zbraních na našem webu. Jinak ta věc týkajících se franských plášťů není přímo nařízení, jsou to slova, která vkládá kronikář Notkar Koktavý někdy koncem 9.st. do úst Karla Velikého a je to spíš míněno jako kritika soudobé zjevně zcela nepraktické módy, než jako vojenské nařízení. Přímo v Capitulariích jsem to zatím nenašel.
Bozha: ono těch zmínek o lesklých přilbicích je poměrně hodně v různých na sobě nezávislých písemných pramenech a tak asi stejně jako v případě těch zmínek o štítech je potřeba to brát vážně a ne jen jako "básnickou licenci".
Bozha: ono těch zmínek o lesklých přilbicích je poměrně hodně v různých na sobě nezávislých písemných pramenech a tak asi stejně jako v případě těch zmínek o štítech je potřeba to brát vážně a ne jen jako "básnickou licenci".
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Bude přesun. Od stránky 28 jsou to teoretické úvahy nad SV přilbou. Takže pokud nebude nějaký akceptovatelný protinávrh, vytvořím na to téma řekněme v sekci 21. stoeltí debatu s názvem "Teoretické úvahy nad SV přilbou". Přece jen bych se držel tématu vojenství - přilby. Na nově vzniklou debatu pak udělám do této pouze link, aby se zájemci mohli podívat, ostatní aby to nemátlo...
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Zdravím všechny. Poprvé prohlížím stránky Archeoskanzenu na Modré a narazil jsem na fotku těžkooděnce, u ktrého si nějak nejsem jist dobovostí přilby a ochrany nohou. Na RS mi to přijde trochu future-tech.
http://www.archeoskanzen.cz/fotos/Veligrad2006_057.jpg
Jaký je váš názor?
http://www.archeoskanzen.cz/fotos/Veligrad2006_057.jpg
Jaký je váš názor?
Vítězství nebo smrt!