Rozhodně se plátky kovu nepřekrývaly, tedy kvalita zbroje byla dle mého nižší.
S tím plátnem souhlasím s Melkelem. Ceny se mohly dost lišit i v rámci jedné země. Hádám, že na Šumavě bylo vlněné sukno za babku, zatím co len dražší, v polabí bych viděl situaci přesně obráceně. Podobné to bude, myslím, s kůží.
Zbroje vrcholného středověku.
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Panove mam dotaz na Ailetts (nevim presne jak se to pise
) :
Koukal jsem ruzne po netu a ruznych chytrych knihach a nikde jesem nenasel nalez. A z iluminaci neni videt material, z ktereho jsou vyrobeny (necekane
). Jde mi o to, jestli maji byt plechove nebo, jak jsem nasel na nejakych rekonstrukcich, drevene a potazene plechem a kuzi nebo jen kuzi.
Dekuji za odpovedi

Koukal jsem ruzne po netu a ruznych chytrych knihach a nikde jesem nenasel nalez. A z iluminaci neni videt material, z ktereho jsou vyrobeny (necekane

Dekuji za odpovedi
-
- Stálý přispěvatel
[quote="Ronšperk"]Rozhodně se plátky kovu nepřekrývaly, tedy kvalita zbroje byla dle mého nižší.
Tedy nevím co vidíš na odkazu který uvádíš,ale s mým platnéřem jsme oba viděli překrytí - sice jen malé - ve srovnání s brigantinami,ale rozhodně překrytí.A co jsem viděl reprodukce nálezů,tak zase překrytí.
Tedy nevím co vidíš na odkazu který uvádíš,ale s mým platnéřem jsme oba viděli překrytí - sice jen malé - ve srovnání s brigantinami,ale rozhodně překrytí.A co jsem viděl reprodukce nálezů,tak zase překrytí.
Smrt je smyslem života.
-
- Stálý přispěvatel
Třeba tady je překrytí značně větší než u jiných na tom webu..

jinak se dá ale vypozorovat, že se překrývjí minimálně, pouze linie nýtů.

jinak se dá ale vypozorovat, že se překrývjí minimálně, pouze linie nýtů.
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
také si žádný nález nevybavuji, ale myslím, že všechny uvedené varianty by měly být dobřeTrubadix píše:Panove mam dotaz na Ailetts (nevim presne jak se to pise) :
Koukal jsem ruzne po netu a ruznych chytrych knihach a nikde jesem nenasel nalez. A z iluminaci neni videt material, z ktereho jsou vyrobeny (necekane). Jde mi o to, jestli maji byt plechove nebo, jak jsem nasel na nejakych rekonstrukcich, drevene a potazene plechem a kuzi nebo jen kuzi.
Dekuji za odpovedi

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Holohlav:
Kachna:
Narvek:
To nepřekrývání samozřejmě platilo pouze a jen na ty Maršálkem zmiňované do látky zašívané plátky. Dostatečně jsem to nezdůraznil.
U plátových kabátců je překrytí vždy. Primárně tvoří ochranu proti útoku dřevcem nikoli seku. Tedy jakákoliv škvírka je v takovém případě smrtelná.
Kachna:
Narvek:
To nepřekrývání samozřejmě platilo pouze a jen na ty Maršálkem zmiňované do látky zašívané plátky. Dostatečně jsem to nezdůraznil.
U plátových kabátců je překrytí vždy. Primárně tvoří ochranu proti útoku dřevcem nikoli seku. Tedy jakákoliv škvírka je v takovém případě smrtelná.
-
- Stálý přispěvatel
k plátovým kabátcům: myslím že míra překrývání byla vždy individuální (stejně jako u brigantin) a celá diskuze se rozpoutala proto, že jsem to nevhodně zjednodušil. Původní myšlenkou bylo to, že ty lepší brigantiny z 2.pol. 14. st. a 15. st. byly složené z malých kovových destiček, které k sobě byly obvykle pronýtované (Chartres - brigantina Karla VI. byla složená tak, že do každé destičky byly nanýtované dvě další), takže váhu nesl kovový korpus. U plátových kabátců 13. a 14. st. nesla obvykle váhu kůže.
Aby to nebylo tak jednoduché je třeba podotknout, že takto rozdělujeme zbroje dnes, pro ně to byl železný či plátový kabátec (a měl i spoustu jiných názvů). Nehledě na fakt, že nespočet takových zbrojí by pro nás bylo na pomezí a tedy těžko zařaditelných
Aby to nebylo tak jednoduché je třeba podotknout, že takto rozdělujeme zbroje dnes, pro ně to byl železný či plátový kabátec (a měl i spoustu jiných názvů). Nehledě na fakt, že nespočet takových zbrojí by pro nás bylo na pomezí a tedy těžko zařaditelných

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel