Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

R.S.Black
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od R.S.Black »

já Vás nezkouším Džou,pouze mě napadlo optat se na určitou věc která vypadá jednoduše,každý to ví ale nikdo se tím neřídí,To je vše.Taky si myslím ,že většina lidí tady na tom foru chce získat více informací z historie.Já se zajímám o historii dobývání Severní ameriky ale rád si přečtu i jiné diskuse protože ať je to jak je to,jsme Všichni na stejné lodi.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Náhodou jsem narazil na můj článek, který vyšel kdysi v TB, a týká se právě "typických" pušek MM. Poslal jsem ho ke zveřejnění sem, takže bude snad k nahlédnutí.

Pokud ne, je k přečtení tady:

http://www.westerners.cz/st_kms/predovky/zbrane_mm.htm

Myslím si, že to stále není úplně mimo mísu. :wink:
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Pokud máš na mysli prach, tak třeba já ještě pořád zpracovávám starou poctivou zásobu Vesuvitu.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Jo, je to v podstatě tak, něco jsem měl koupené, něco vyhrál na závodech, a jěště jsem to nezpracoval. Pyrodex jsem nikdy nezkoušel a bude asi taky dost drahý. O švýcaru jvím, le jak jsem psal, nemám důvod. Osobně bych se až tolik nebál ani Vesuvitu, zvláště když jsem viděl menší balení, než kilo. Chce to asi chytit šarži, ale protože už nemám v Explosii tak horké kontakty, nevím jaký je stav. Připomnělo mi to, že bych mohl oprášit staré známosti :-)

Jinak ty oleje se tu v době boomu předovek prodávaly, ale jak to opadlo, tak zmizely. Jsou pokud vím v katalozích a daly by se objednat z venku.
Peggy, Trappers´Corral
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

LastBronco: řekl bych, že se dá vcelku v pohodě vystačit s tuzemsky dostupným zbožím, ať už je to prach, nebo olej. S Vesuvitem (až na vyjímky) střílíme všichni. Jako olej používám běžně dostupný Balistol a jsem spokojenej.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Přesně tak !
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Před lněným olejem musím pro dlouhodobou konzervaci trochu varovat - je totiž zasychavý a docela spolehlivě zalepí mechanismy. Ani konzervační účinky na kov nejsou příliš skvělé, o mazacích nemluvě.

Obecně rostlinné i živočišné tuky jsou směsi mastných kyselin, takže konzervují hůř, než minerální nebo syntetické oleje a vazelíny.

Samozřejmě při pravidelném používání a opětovném čištění to nemusí vadit.

Vysloveně svědčí dřevěným částem (má vlastnosti podobné fermeži - nakonec fermež se z něj vyrábí).
Peggy, Trappers´Corral
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Jednou jsem zkusil lněný olej na kovové části, ale nechalo to na povrchu zaschlou lepivou vrstvičku. Na dřevo ho používám, ale jinak ne. Přitom jsem v nějakých chytrých materiálech četl, že se používal na mazání zbraní. Tak nevím... :-k
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Inu, ono se používalo to, co bylo dostupné.
Peggy, Trappers´Corral
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

No dyť jo. My je s tím taky mažem.
Můj pan otec to používá na vinné sudy. A to nedělá LH :wink: