Pravopis neni ma silna stranka tak se uz dopredu omlouvam T.
Štíty
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Trubadix
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 369
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
abaddon
- Site Admin

- Příspěvky: 2015
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
pod mym clankem byl dotaz jak dlouho takovy stit vydrzi... nejake info o tom co stit vydrzi je zminovano uz tady v tematu....
ja osobne bych na svuj pristi stit zkusil jine drevo... tohle se mi stipe podelne v miste pruniku (vetsinou seker) a je to tusim smrk...
a taky zkusim asi tu nejvic exponovanou cast potahnout celou 2 vrstavami surovky.... jednak ta surovka po vyschnuti skoro nic nevazi... a jednak je paradne pevna... skoro mi to pripomina vlastnostmi takovy "prirodni laminat" nebo zkusit nejakou lehkou a mekkou vrstavu pod surovku... ktera by pojala hodne kineticke energie nez by to pustila do dreva... rekl bych ze by to mohl byt podobny princip jako kdyz delali nekde na discovery ty pokusy s prostrelenim krouzkovky... kdyz pod ni byla jeste mekka a poddajna vrstva (vetsinou textil) vydrzela vic ...
ja osobne bych na svuj pristi stit zkusil jine drevo... tohle se mi stipe podelne v miste pruniku (vetsinou seker) a je to tusim smrk...
a taky zkusim asi tu nejvic exponovanou cast potahnout celou 2 vrstavami surovky.... jednak ta surovka po vyschnuti skoro nic nevazi... a jednak je paradne pevna... skoro mi to pripomina vlastnostmi takovy "prirodni laminat" nebo zkusit nejakou lehkou a mekkou vrstavu pod surovku... ktera by pojala hodne kineticke energie nez by to pustila do dreva... rekl bych ze by to mohl byt podobny princip jako kdyz delali nekde na discovery ty pokusy s prostrelenim krouzkovky... kdyz pod ni byla jeste mekka a poddajna vrstva (vetsinou textil) vydrzela vic ...
-
abaddon
- Site Admin

- Příspěvky: 2015
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 6691
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 324
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
No co se vařené kůže týče, řekla bych, že výrazně líp údery absorbovat nebude. Je hodně tuhá, podle délky vaření se taky stává poměrně křehkou. Štít zpevní, ale bude plnit podobnou funkci jako ta surovka. Jako změkčovací vrstva jsou určitě vhodnější jiné materiály. (už se tu zmiňovalo seno, možná i plsť by byla dobrá)
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 6691
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
abaddon
- Site Admin

- Příspěvky: 2015
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
nechci se hadat, nemel jsem to v ruce, ale nema to pak takovy vlastnosti, ze je to sice tvrdy ale krehci?
me defakto nevadi proseknuta ta kuze... ona svym zpusobem zabranuje proseknuti a tristeni toho dreva pod ni (sek do ty kuze je opravdu malinkej a je jakoby zatazenej)... ale u nekterych uderu je i ta kuze slaba, takze si myslim ze byt tam nejaka mekka vrstva s vlaknama (a ty vlakna jsou dulezity) tak ze by to mohlo fakt spotrebovat hodne ty energie ze seku...
je to dohad....
ale napadlo me... nez kurvit stit, ze bysme mohli vzit nejaky prkno a udelat nekolik vzorku ... jeden jen drevo, druhej vrstva surovky na drevu, treti surovka+neco mekkyho+drevo, nebo treba zdvojena surovka
a pak do toho treba ze stejny vzdalenosti strilet treba z kuse (tam je asi zarucenej pokazdy stejnej natah... a pak to jen vyhodnotit... az budu mit surovku, tak to udelam... muzem to na nejaky akci vyzkouset....
me defakto nevadi proseknuta ta kuze... ona svym zpusobem zabranuje proseknuti a tristeni toho dreva pod ni (sek do ty kuze je opravdu malinkej a je jakoby zatazenej)... ale u nekterych uderu je i ta kuze slaba, takze si myslim ze byt tam nejaka mekka vrstva s vlaknama (a ty vlakna jsou dulezity) tak ze by to mohlo fakt spotrebovat hodne ty energie ze seku...
je to dohad....
ale napadlo me... nez kurvit stit, ze bysme mohli vzit nejaky prkno a udelat nekolik vzorku ... jeden jen drevo, druhej vrstva surovky na drevu, treti surovka+neco mekkyho+drevo, nebo treba zdvojena surovka
a pak do toho treba ze stejny vzdalenosti strilet treba z kuse (tam je asi zarucenej pokazdy stejnej natah... a pak to jen vyhodnotit... az budu mit surovku, tak to udelam... muzem to na nejaky akci vyzkouset....
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 6691
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Záleží mimo jiné i na tom, jak dlouho ji máš v té horkké vodě. Zatím s ní experimentuju, možná to má někdo namáknuté líp. Ale když jsem ji zkoušel prvně, nedala se po vytvrzení zničit jinak, než upnout v půlce do svěráku a přerazit kladivem...a že to nešlo tak lehce. Když bude podložená plochou štítu, měla by podle mě vydržet hodně.
-
abaddon
- Site Admin

- Příspěvky: 2015
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
Bonemina
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 324
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Ale jo, myslím, že by se to dalo. Hned po uvaření je kůže taková žužlavá, zatvrdne až po vyschnutí. Pokud ji ještě za horka natáhneš na nějakou formu, perfektně se přizpůsobí. To schnutí trvá taky celkem dlouho, my jsme to nechávali pod zátěží asi tři dny, jinak se samovolně zkroutila. A je pravda, že výsledky byly hodně houževnaté, řezala se hůř než dřevo a při silné ráně majzlíkem se sice zdeformovala, ale povolila až po několika úderech do stejného místa.
Zajímavá je i vařená surovka. V porovnání s obyčejnou o poznání ztloustla, ještě víc se zpevnila, přesto ale zůstala poměrně pružná.
Na druhou stranu, je otázka, jestli je výsledek dosažený vařenou kůží o tolik lepší než potažení surovkou, když si porovnáš náklady na výrobu surovky a náklady na vyčinění kůže. Osobně myslím, že na potažení štítu tehdy byla surovka běžnější. Jestli "syrová" nebo vařená, to by bylo opravdu dobré vyzkoušet i ve větším měřítku, třeba tím pokusem s kuší.
Zajímavá je i vařená surovka. V porovnání s obyčejnou o poznání ztloustla, ještě víc se zpevnila, přesto ale zůstala poměrně pružná.
Na druhou stranu, je otázka, jestli je výsledek dosažený vařenou kůží o tolik lepší než potažení surovkou, když si porovnáš náklady na výrobu surovky a náklady na vyčinění kůže. Osobně myslím, že na potažení štítu tehdy byla surovka běžnější. Jestli "syrová" nebo vařená, to by bylo opravdu dobré vyzkoušet i ve větším měřítku, třeba tím pokusem s kuší.