richardrg píše:Klučina o nich píše ve Zbroji a zbraních na str. 187: "Na některých sochách nalézáme také rukavice, které nebyly palcové, ale trojprsté. Je tomu tak například u soch spících strážců Božího hrobu v kostnickém dómu. "
Ještě se chci vrátit k rukavicím, protože se snažím dostat do role "lepšího " tyčovkáře zajímaly mě samozřejmě i rukavice, využil jsem obrázků z maršálkovy družiny, měl jsem možnost vidět rukavice pana smila, které mě oslovily, i rekunstrukce u němců, prohlédl jsem i mě dostupnou literaturu...
To jen abych ukázal že jsem se snažil a našel jsem i něco dalšího, již výše zmiňovaná Holkam bible, je tam vyobrazení muže s koňským potahem - asi brány a na rukou má tříprsté rukavice.
Není to žádný nobil, i když ne také chudák, když vlastní potah- a rukavice jsou určitě pracovní . Ale myslím si, že například svobodník by možná tříprsté rukavice i do bitvy mohl mít. Raději jsem opatrný a osobně mám palčáky, ale na druhou stranu jsem neodolal dát na hřbet kroužky.
Do vrcholného středověku tolik nenahlížím, nicméně pro 15. a 16. století lze tříprsté rukavice podle kontextu vyobrazení označit primárně jako pracovní - což neznamená, že by tehdy nemohly být neseny do boje.
Znám mědiryty Albrechta Dürera - Vzkříšení Krista (1512) kde má jeden ze strážců hrobu tříprstou rukavici v plátovce a konce "prstů" jsou odstřižené, takže koukají bříška prstů - snad kvůli lepšímu citu v prstech a ruce. Podobně od téhož autora Svatý Eustach (cca 1501) - ten má sice palčáky, ale bříška prstů a také palce má rovněž odhalené, hřbet ruky patrně zdobený (výšivka, našitý proužek něčeho?). Vzhledem k tomu, že je Eustach oděn jako lovec par excellence, myslím že výběr rukavic nebude bezúčelný.
Uznávám - to co uvádím je o něco mladší,

ale vzhledem k tomu, že tříprsté rukavice vrchoný stř. zná, to lze brát alespoň jako námět k další úvaze a hledání.