Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Budeš dělat repliku franské čepele?
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

frenk píše:Ad Knecht: Myslíš tu šavlu z Nemilan? Mám konzervátorskou zprávu, včetně rentgenu, rozboru materiálu pochvy a spektrální analýzu nákončí. Původně jsem ji chtěl dělat já, ale co už, raději ten Ulfberht. Hodně štěstí.
Stručný výtah z konz. zprávy mám, k rozboru dřeva mi stačí vědět, že je to javor(babyka), ale k nákončí vím jen to, že bylo zdobeno slitinou mědi a stříbra, ale nemám k němu obrázek. jestli máš a mohl bys ho poskytnout, byl bych vděčný. A rentgen - je tam vidět něco zajímavého? Do damašku nebo navářeného ostří u bitevní zbraně nepůjdu, ale zajímá mě to.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Před časem na témto fóru proběhla diskuse o přilbě Gnězdovo 2 a přilbách ze stromovky, resp. jejich podobnosti. Teď jsem se dostal k nějakým rozměrům té gnězdovské přilby, takže kdyby to někoho zajímalo....

Dle Kirpičnikova

Výška zvonu přilby 18cm
"Průměr" přilby 22cm /vzhledem k velikosti se asi jedná o délku přilby/
Šířka lemu přilby 4,5cm
Obvod přilby 64cm /akorát na moji hlavu/
Tloušťka v dobře zachovaných místech 0,3-0,4mm
Kroužky barmice o průměru 4-5mm při tloušťce drátu 1mm

Dle K. byly v blízkosti přilby nalezeny malé kousky zlata a stříbra, snad zbytky zdobení přilby.

Velikosti odečtené z fotografií

Šířka středního pásu spojujícícho poloviny přilby 3,5cm
Průměr 3,75-4mm
Naposledy upravil(a) Sidney dne sob 23. zář, 2006 15:49, celkem upraveno 1 x.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Opět jsem si ověřil, že Hermann Historica je nevyčerpatelná zásobnice zajímavostí. Pro vyznavače období stěhování národů tu mám jeden poněkud netypický spangenhelm.

Datace a umístění - Střední a východní Evropa 5.-6.st., blíže nespecifikováno, místo nálezu neudáno

Bronzová zaoblená žebrovka se čtyřmi žebry a nanýtovanými stříbrnými výplněmi. Žebra a obvodový pás jsou spojeny bronzovými nýty s plochou hlavou. Žebra mají nevýraznou hranu.
Na obvodovém pásu jsou zbytky kroužkového závěsu. lícnice ani stopy po nich se nenašly.
Ze vnitřku jsou přinýtované výplně z tenkých plátků vysoce kvalitního stříbra. Tyto pláty jsou přichyceny nýty s velkou kulatou hlavou, Stříbrné plechy byly podloženy železnými plechy, která na dolní okraji přesahovaly obvodový bronzový pás a byly zatočeny zvenčí směrem nahoru. Z těchto železných zesílení se zachovaly pouze zkorodované zbytky uvnitř přilby.
Na povrchu levého předního a pravého zadního plátu se zachovaly zbytky cikcak zdobení, technologie není blíže popsána.
Dlouhý nánosník je z masivního kvalitního stříbra a je přinýtován stejnými nýty jako stříbrné výplně. Nánosník byl podložen vlnovitě tvarovaným ozdobnám železným plechem, jehož zkorodovaný otisk je vidět nad horním okrajem nánosníku.
Výška 23,5cm, váha 705g.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Mňam, mlask, žebrovky jsou nádhera :p
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Narazil jsem na dvě "olmutz type" normanky do frenkovy sbírky.

Samozřejmě na Hermann Historica

Ta první je datována 11.-13. st.. Na nánosníku mají být podle popisu zbytky zdobení či zesílení ve formě zbytků pěti nýtů, které tedy já nevidím. Uprostřed je nízký hřeben a při dolním okraji je 16 děr k upevnění vyložení přilby, ve 3 jsou ještě zbytky nýtů. Dolní kraj přilby byl původně cca o 5mm delší.

Výška bez nánosníku 14cm, nánosník 5cm, délka přilby 21,5cm a váha 958g.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Ta druhá je datována do 10.-11.st.
Zvon přilby s naznačeným hřebenem vykovaný z jednoho kusu. Široký lehce vyklenutý nánosník. Řada otvorů při dolním okraji přilby k upevnění vyložení přilby nebo závěsu. Těžké poškození hrotu přilby způsobené korozí.

Obrázek

Obrázek
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Dopručuji prohlédnout hlavně těm, co tvrdošíjně přiřazují přilbu z Hradska roku 805:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Moc pěkné! Jsou známy nějaké další okolnosti nálezu těchto dvou přileb?
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

To je právě to co je u těch věcí z Hermann Historica na houby. Je tam popis a nějaký kecy okolo, ale konkrétní místo nálezu ne. U té druhé píšou underwater finds ale nic víc