Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Zdravím Pánové.

Chci se zeptat na váš názor ohledně kroužkových rukavic. V debatě v odívání (nebo možná v doplňcích) vrcholného středověku byly zmíněny "polopalčáky" mající dva široké prsty a samozřejmě palec. Je nějaký doklad pro používání kroužky zesílené verze těchto rukavic?

Ptám se, protože mi to přijde jako poměrně praktické řešení.
Díky za odpovědi.
Vítězství nebo smrt!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Já znám samostatné kroužkové rukuvice z A. Mánesse
- http://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/cpg848/0448
- http://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/cpg848/0628

- http://www.joh.cam.ac.uk/library/specia ... K26f8v.htm
Psalter (konec 13. či začátek 14.)

To je jidiné co k tomu mám ,rozhodně je to ,ale minoritnější řešení.
To jsou spíš více zobrazované kr. pětiprsté pěstnice,ale nevím jestli to není spíš autorova stylizace ,protože ty prsty jsou dost důležitý při určitých výrazech(moc jasno v tomto nemám)

.Když jsou vidět oddělené rukavice(a ne o pěstnice) ,jestli ti jde o to ,tak už se obvykle jedná o nějaké plátové varianty.
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

Klučina o nich píše ve Zbroji a zbraních na str. 187: "Na některých sochách nalézáme také rukavice, které nebyly palcové, ale trojprsté. Je tomu tak například u soch spících strážců Božího hrobu v kostnickém dómu. "
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Ve většině případů se to ovšem týká jen velmi dobře oděných (rozměj zbrojí) mužů. Minimálně brň častěji i plátový kabátec - nobilita?
Honor supra Vitam! Obrázek
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

na ČŠ se probíral erbovní kabátec navlékaný na zbroj k roku 1370-80. Shodou okolností ho brzy budu šít. Svou zbroj postupně vytvářím podle kombinace dvou předloh- Churburgské zbroje a oděnce z oltářního obrazu Mistra třeboňského oltáře. Ch. kyrys je hodně zdobený, pravděpodobně se nosil na kabátci, kyrys oděnce je pod kabátcem. Zajímá mě kdy začal být kyrys již běžně, díky své samotné zdobnosti (kvalitě opracování-vyleštění povrchu), nošen jenom nahoře. Zatím jsem se dočetl, že až počátkem patnáctého století, ale tomu by odporoval kyrys z Churburku (ikdyž chápu, že jeden exemplář je málo). Já mám právě napodobeninu i toho kyrysu (ale mnohem méně zdobenou) a chtěl bych ho mít "na vrchu", proto se ptám, od kdy to mohlo být běžnější abych nestrašil :) Jo a prosím nekamenovat, že se jedná o jízdní záležitost- vím, mám to na scéniku :)
Ještě obrázky pro lepší představu:
Obrázek
Obrázek
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

pokrytí zbroje erbovním kabátcem je dáno praktickou potřebou rozlišení bojovníka. zatímco v turnajských kláních a ve velkých vojenských střetech měli zbroj pokrytou i velmoži, v menších střetech (např. dvou pánů) toho nenmusí být zapotřebí, protože pán je od svých vojáků snadno k poznání i bez erbovních znaků :wink: nic víc v tom není a tohle pravidlo platí i po většinu 15. st.
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Jsem rovněž až pro konec a spíše počátek 15. věku. Samozřejmě závisí to na movitosti majitele zbroje. V královských kruzích bych to čekal už v poslední čtvrtině až třetině 14. století, ale pro takové ty "běžné" šlechtice bych se tomu raději vyvaroval zvláště pro oblast Říše a Čech.
Ona ta povrchová úprava kovu v téhle době byla pomalu stejně náročná, jako výroba :).
Navíc i pro Francii, kolébku novinek, máme právě pro druhou půli 14. století zaznamenány dlouhé a mohutně porostřihávané varkoče.
Honor supra Vitam! Obrázek
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

jenom pro upřesnění, erbovní kabátce pokrývají zbroj ještě na sklonku 15. st. a nesouvisí to s povrchovou úpravou zbroje, ale právě s tou praktickou potřebou identifikace. za války růží je nezřídka nosí i panovníci, viz. výše :wink:
Ich dien!
kascha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od kascha »

Na výstavě "Zikmund" v Budapešti byla kromně jiných vychytávek i zbroj s kyrysem potaženým červenou látkou - originál. Snad vyšel katalog výstavy (cca 2005?).
Wir wollen in Beifall untergehen ..
kure_melancholik
Nováček
Nováček

Příspěvek od kure_melancholik »

O katalogu nic nevím ale někde mám pár fotek. Zkusím je najít a zjistit jak je sem dát.